🧪🥽

 0    14 fiszek    brak
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Pamięć sensoryczna
rozpocznij naukę
zapamiętywanie bodźców
Minima sensoryczne
rozpocznij naukę
najniższy poziom odczuwania bodźca
Powtarzalność wyników
rozpocznij naukę
indywidualna
Wyróżnik jakościowy
rozpocznij naukę
cecha charakteryzująca produkt (np. zapach, barwa)
Współczynnik ważkości
rozpocznij naukę
znaczenie danej cechy w ocenie ogólnej
Smakowitość
rozpocznij naukę
przyjemność spożywania
Dokumentacja próbkowania
rozpocznij naukę
nazwa produktu, partia, data, miejsce, sposób pobrania, ilość, cel, osoby pobierające, warunki transportu i przechowywania
Warunki i przyrządy do pobierania próbek
rozpocznij naukę
czyste, sterylne narzędzia (czerpaki, noże, probówki), unikanie zanieczyszczeń, odpowiednie oznaczenie próbek
Higiena i wymagania sanitarne
rozpocznij naukę
czyste ręce, odzież ochronna, dezynfekcja sprzętu, brak kontaktu z obcymi zapachami, szybki transport w odpowiednich warunkach
Błędy próbkowania
rozpocznij naukę
pobranie z niewłaściwego miejsca, za mała ilość, zanieczyszczone narzędzia, złe oznaczenie, złe warunki przechowywania
Warunki analizy sensorycznej
rozpocznij naukę
osoba – zdrowa, bez intensywnych zapachów, wypoczęta, pomieszczenie –bez zapachów, ciche, odpowiednie światło, próbka – przygotowana zgodnie ze standardem, oznakowana kodami
Metody analizy sensorycznej
rozpocznij naukę
porównawcze: parzysta (2 próbki), trójkątowa (3 próbki, jedna inna) punktowe: 5-, 20-, 100-punktowa, skale preferencji
Zalety oceny organoleptycznej
rozpocznij naukę
Zalety: szybka, tania, nie wymaga sprzętu, odzwierciedla odczucia konsumenta
Wady oceny organoleptycznej
rozpocznij naukę
Wady: subiektywna, zależna od osoby i warunków, wymaga przeszkolenia

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.