zasady żywienia

 0    10 fiszek    lidia54
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
peptydy
rozpocznij naukę
związki powstałe przez połączenie dwóch lub więcej aminokwasów za pomocą wiązania peptydowego
składniki pokarmowe
rozpocznij naukę
1 Odzywcze, energetyczne, budulcowe, regulujące 2 Balastowe 3 nie odżywcze, anty odżywcze, substancje dodatkowe, zanieczyszczenia
węglowodany
rozpocznij naukę
glukoza
tłuszcze
rozpocznij naukę
NIENASYCONE KWASY TLUSZCZOWE linolowy, linolenowy JEDNO NASYCONE KWASY TLUSZCZOWE kwas oleinowy
białka
rozpocznij naukę
AMINOKWASY fenyloanalina, leucyna, lizyna, metionina, tryptofan, arganina
mineralne
rozpocznij naukę
wapń, fosfor, magnez, fluor, siarka,żelazo, miedź, cynk, jod, kobalt, sód, potas, chlor, selen, mangan
witaminy
rozpocznij naukę
C, D, KA, B6, B2, B12, E, PP, biotyna, foliany
składniki anty odżywcze
rozpocznij naukę
nie pełnią w organizmie żadnych istotnych funkcji, utrudniają wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu
aminokwasy budowa
rozpocznij naukę
co najmniej po jednej grupie aminowej i karboksylowej
substancje odżywcze
rozpocznij naukę
to substancje które zostają wchłonięte do organizmu bezpośrednio lub po uprzednie strawieniu a następnie są wykorzystywane w organizmie jaką materiał odżywczy-budulcowy i regulujący

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.