procesy

 0    19 fiszek    lidia54
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
ocena sensoryczna
rozpocznij naukę
pomiar cech jakościowych za pomocą zmysłów jest prowadzony przez osoby odpowiednio przeszkolone
ocena organoleptyczna
rozpocznij naukę
ocena produktu wykonywana za pomocą zmysłów osób nie szkolonych
bodźce
rozpocznij naukę
cechy organoleptyczne badanego produktu wywołujące pobudzenie receptora
receptory
rozpocznij naukę
odbierają sygnały ze świata i pomagają ciału na nie reagować
próg wyczuwalności
rozpocznij naukę
najmniejsza siła bodźca którą człowiek jest w stanie zauważyć
próg rozpoznania
rozpocznij naukę
minimalne natężenie bodźca pozwalające na jego rozpoznanie
próg różnicy
rozpocznij naukę
najmniejsza zmiana bodźca jaką człowiek potrafi zauważyć
wyróżnik jakościowy
rozpocznij naukę
część składowana jakości ogólnej produktu
współczynnik ważkości
rozpocznij naukę
wskaźnik pokazujący jak duże znaczenie ma dana cecha w ogólnej ocenię
podstawowe cechy produktów podawanego ocenie są
rozpocznij naukę
smak zapach wygląd tekstura
konsystencja
rozpocznij naukę
zespół cech zależnych od tekstury produktu
smakowitość
rozpocznij naukę
złożone wrażenie zapachowo smakowo-czuciowe odczuwane podczas jedzenia
smaki
rozpocznij naukę
cechy produktów wywołujące wrażenie smakowe kwaśne gorzkiej słony słodki metaliczny umami słono mięsno grzybowy
tekstura
rozpocznij naukę
cechy produktów związane z jego reakcją na nacisk twardość lepkość łamliwość gumowatość tłustość wilgotność
zapach
rozpocznij naukę
cecha odbierana zmysłem węchu
wygląd
rozpocznij naukę
wzrokiem oceniamy barwę kształt wielkość połysk
receptura
rozpocznij naukę
poprawne wykonanie potrawy
norma
rozpocznij naukę
zbiór przepisów prawnych regulują procesy produkcyjne
wymagania dotyczące osób przeprowadzających ocenę
rozpocznij naukę
1-2h godziny przed nie można palić tytoniu nie wolno pić kawy i nie wolno stosować intensywnych przypraw zaczynając ocenę co najmniej pół godziny po posiłku po ocenie przepłukać jamę ustną lub przegryźć pieczywem jedna sesja nie więcej niż pięć potraw

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.