Biologa dział 2

 0    37 fiszek    guest3745730
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Składniki potrzebne do funkcjonwania?
rozpocznij naukę
białka, węglowodany (cukry), tłuszcze, witaminy, sole mineralne, woda
białka: (co robią)
rozpocznij naukę
-podstawowy materiał budulcowy; -jako enzymy przyspieszają reakcje chemiczne; -umożliwiają ruch;
-przekazują info w obrębie i między komórkami; odbieranie info z otoczenia
-uczestniczą w transporcie substancji, obronie przed drobnoustrojami chorobtwórczymi;
białka (powstają przez)
rozpocznij naukę
powstają przez połączenie prostszych cząsteczek (aminokwasów)
rodzaje cząsteczek białka
rozpocznij naukę
aminokwasy i aminokwasy egzogenne
niektóre aminokwasy?
rozpocznij naukę
mogą powstawać w organizmie, inne zwane egzogennymi, człowiek nie potrafi wytworzyć
pokarmy niezawierające wszystkich niezbędnych aminokwasów to
rozpocznij naukę
pokarmy niepelnowartosciowe
skąd są niepełnowartościowe pokarmy?
rozpocznij naukę
od zwierząt
pokarmy zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne?
rozpocznij naukę
pokarmy pełnowartościowe
przykłady pokarmów niepeł.:
rozpocznij naukę
gorszek zielony, fasola biała, kasza gryczana, soja suszona
przykłady pokarmów peł.:
rozpocznij naukę
mleko, jaja kurze, filet z dorsza, set twarogowy, ser żółty, szynka
grupy białek i ich cechy?
rozpocznij naukę
transportowe (transport substancji po organiźmie-hemoglobina) budulcowe (struktura organizmu -kolagen to główny skaładnik skóry, włosów, stawów) motoryczne (komórki mięśniowe, ruch-aktyna i miozyna)
obronne (przeciwciała we krwi, usuwają drobnoustroje chorobotwórcze)
enzymatyczne (przyspieszają przebieg reakcji chemicznych-enzymy trawienne) receptorowe (odbieranie info ze środowiska -rodopsyna w oku) sygnałowe (przenośniki info-hormony trzustki, regulacja stężenia glukozy we krwi)
węglowodany-?
rozpocznij naukę
dostawcy energii
cukry proste?
rozpocznij naukę
glukoza (energetyczna)
cukry złożone?
rozpocznij naukę
glikogen, skrobia (funkcje zapasowe)
gdy za dużo cukrów?
rozpocznij naukę
organizm przekształca je w tłuszcz co może prowadzić do otyłości
najbogatsze źródło cukrów?
rozpocznij naukę
pokarm roślinny (owoce, warzywa, ziarna zbóż) -błonnik pokarmowy (materiał budujący ściany komórek roślinnych którego nie trawimy (celuloza-wchłania wode-> łatwe przesuwanie pokarmu w jelitach)
tłuszcze?
rozpocznij naukę
związki wysokoenergetyczne
tłuszcz to?
rozpocznij naukę
materiał budulcowu
(błony komórkowe, materiał zapasowy
tłuszcze roślinne?
rozpocznij naukę
olej, nasiona, orzechy, podnoszą odporność organizmu, poprawiają pamięć, pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych
tłuszcze zwierzęce
rozpocznij naukę
masło, tłuste mięso, w nadmiarze szkodliwe, w rybach zdrowe
witaminy i sole mineralne?
rozpocznij naukę
niezbędne składniki naszej diety
co to witaminy?
rozpocznij naukę
związki które są dostarczane z pożywieniem (organizm nie wytwarza ich samodzielnie)
witaminy dzielimy na?
rozpocznij naukę
rozpuszczalne w tłuszczach (A D E K - magazynowane w organzmie; nadmiar->groźne zatrucia i uszkodzenia wątroby)
rozpuszczalne w wodzie (C, grupa B - nie są magazynowane, nadmiar-> nie groźny; niedobór-> groźny
witamina C (w wodzie)
rozpocznij naukę
skutki niedoboru: mniejsza odporność, wypadanie zębów
wit B6
rozpocznij naukę
skutki niedoboru: nadpobudliwość, drgawki, depresja, choroby skóry, niedokrwistość
wit B9
rozpocznij naukę
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość, u kobiet zwiększ ryzyko dziecka a wadami
b12
rozpocznij naukę
zaburzenia funkcjonowania nerwów, nidokrwistość, zaburzenia wzrostu
wit A
rozpocznij naukę
stop wzrostu, choroby skóry, kurza ślepota
wit D
rozpocznij naukę
osteoporoza, krzywica, zmniejszona odporność
wit E
rozpocznij naukę
osłabienir i zanik mięśni, niedokrwistość, oznaki starzenia skóry, mniejsza odporność
wit K
rozpocznij naukę
zaburzenia krzepnięcia krwi, skłonność do krwawień
sole mineralne:
rozpocznij naukę
to pierwiastki chemiczne
pierwiastki dzielimy na:
rozpocznij naukę
makroelementy (ilość przekracza 0,01% suchej masy) -> budulec, niezbędny do funkcjonowania
mikroelementy (ilość nie przekracza 0,01% suchej masy) -> enzymy trawienne, przebieg reakcji chemicznych
makroelementy:
rozpocznij naukę
fosfor: niedobór: krzywica, próchnica, bóle mięśni,
magnez: niedobór: nieprawidłowa praca serca i innych mięśni
wapń: niedobór: próchinca zębów, osłabienie kości, zaburzenia pracy serca
mikroelementy:
rozpocznij naukę
żelazo: niedobór: nidokrwistość, osłabienie, zawroty głowy
fluor: niedobór: próchinca,
jod: niedobór: zaburzenia wzrostu, choroby układu nerwowego
woda:
rozpocznij naukę
środowisko reakcji chemicznych,
umożliwia usuwanie szkodliwych produktów materii
rozpuszczalnik związków, cukrów, witamin, umożliwia transport
dziennie należy spożywać?
rozpocznij naukę
2l wody

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.