Moja lekcja

 0    20 fiszek    aleksandranowak56
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
Trzeba dbać o siebie / trzeba się leczyć.
rozpocznij naukę
Il faut se soigner.
Wszystkie składniki.
rozpocznij naukę
Tous les ingrédients.
Odstaw / pozostaw do odpoczynku. (np ciasto)
rozpocznij naukę
Laissez reposer.
wystarczająco dużo
rozpocznij naukę
suffisamment de
za dużo
rozpocznij naukę
trop de
Lubię pikantne potrawy. / Pikantną kuchnię. / Przyprawy.
rozpocznij naukę
J’aime les plats épicés. / La cuisine épicée. / Les épices.
Piec w piekarniku
rozpocznij naukę
Faire cuire au four.
Można je dodać, żeby dodać smaku.
rozpocznij naukę
On peut les ajouter pour donner du goût
Poprawić smak potrawy. / Przyprawić potrawę.
rozpocznij naukę
Améliorer le goût du plat. / Assaisonner le plat.
Możesz dodać zioła, żeby poprawić smak potrawy.
rozpocznij naukę
Tu peux ajouter des herbes pour améliorer le goût du plat
Nie zapomnij przyprawić potrawy
rozpocznij naukę
N’oublie pas d’assaisonner le plat
Gałka muszkatołowa
rozpocznij naukę
la noix de muscade
rozmaryn
rozpocznij naukę
le romarin
kakao
rozpocznij naukę
le cacao
Który garnek? Większy czy mniejszy?
rozpocznij naukę
Quelle casserole? La plus grande ou la plus petite?
Zagotujesz wodę?
rozpocznij naukę
Tu fais bouillir l’eau?
Podsmażysz cebulę?
rozpocznij naukę
Tu fais revenir l’oignon?
podsmażyć (na patelni, często do zeszklenia lub lekkiego zrumienienia)
rozpocznij naukę
faire revenir
Posiekasz cebulę?
rozpocznij naukę
Tu haches l’oignon?
posiekać, pokroić w drobną kostkę
rozpocznij naukę
hacher

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.