Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
obniżają LDL, podnoszą HDL; oliwki, nerkowce, migdały, awokado, chude czerwone mięso, nisko-tłuszczowy nabiał
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
obniżają LDL, podnoszą HDL, stabilizują wrażliwość na insulinę; ryby, orzechy włoskie, sezam, słonecznik, siemię lniane
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
podnoszą LDL i HDL; czerwone mięso, pełne mleko, sery, batony, ciasta
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
podnoszą LDL, obniżają HDL, wywołują stany zapalne; margaryna, uwodornione tłuszcze roślinne, fast food, itp
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
transportuje glukozę z krwi do komórek- reguluje poziom glukozy w organiźmie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaspokajanie codziennego zapotrzebowania kalorycznego jednym z 3 makroskładników
|
|
|
Lepsza synteza białek mięśniowych rozpocznij naukę
|
|
bardziej wydajne wykorzystanie kalorii, mniej białek ulega utlenieniu i przemianie w glukozę lub tłuszcz
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nietolerancja glutenu (6%)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jeśli coś ma niższy indeks glikemiczyny to oznacza, że metabolizowanie go wymaga mniejszej dawki insuliny
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
węglowodany-4, białka-4, tłuszcze-9
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
związki występujące w roślinach
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
czosnek; przeciwbakteryjny, przeciwzapalny, niszczy wolne rodniki
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jabłka, fasola, brokuły, seler, itd; BIOFLAWONID, antyoksydacyjny, antynowotworowy, przeciwzapalny
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
tymianek, tarczyca bajkalska, drzewo Damoklesa; FLAWONID, przeciwnowotworowy i przeciwzapalny
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
olej rzepakowy; przeciwzapalny, podnosi odporność, chemoperwencyjny, poprawia funkcjonowanie układu krażenia
|
|
|
CLA (sprzężony kwas linolowy, kwas rumenowy) rozpocznij naukę
|
|
nienasycony kw. tłuszczowy, zapobiega miażdżycy, antynowotworowy, sprzyja powstawaniu tk. mięśniowej, pomaga w redukcji tłuszczowej
|
|
|
DHA (kwas dokozaheksanowy) rozpocznij naukę
|
|
ryby i wodorosty morskie; kw. tłuszczowe omega-3, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie siatkówki, mózgu i za proces spermatogenezy, chroni przed: Alzhaumerem, rakiem, efektami starzenia i chorobami serca
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rośliny strączkowe pochrzyn; FITOESTROGEN, urzywany w leczeniu: stanów zapalnych, astmy, obniżaniu cholesterolu
|
|
|
EGCG (galusan epigallokatachiny) rozpocznij naukę
|
|
zielona herbata; polifenolowy antyoksydant, chroniący przed: zaburzeniami funkcji poznawczych, otyłością, chorobami układu krążenia
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
truskawki; FLAWONID, przeciwzapalny, antynowotworowy, chroni przed neuropatią
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
brunatnice, hamuje apetyt, dodaje energii, antynowotworowy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
soja, mleko sojowe; IZOFLAWON, chroni przed nowotworami(jajników, prostaty, piersi), łagodzi objawy menopauzy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
żywica balsamowca Mukul; pomaga w odchudzaniu, reguluje funkcje tarczycy, usuwa toksyny stabilizuje cholesterol
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
cytrusy; BIOFLAWONID, antyoksydacyjny, przeciwzapalny, przeciwdziała chorobie nadcisnieniowej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
endywia, winogrona, brokuły; antynowotworowy, antybakteryjny, wzmacnia kości, działa ochronnie na serce i układ nerwowy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
chilli, jajka, bób; STEROL roślinny, hamuje wchłanianie cholesterolu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
chmiel; przeciwzapalny, przeciwcukrzycowy, przeciwnowotworowy, pomaga w utracie wagi, na układ odpornościowy i reguluje cholesterol
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
koniczyna, soja, kiełki luceryny; przeciwzapalny związek polifenolowy, chroniący przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi, nowotworami i chorobami kości
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kapary, jabłka, cebula; antyoksydant, przeciwzapalny, przeciwalergiczny, chemoperwencyjny, kardioprotekcyjny, poprawia profil lipidowy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
seler zielona herbata, tymianek; BIOFLAWONID, antynowotworowy, chroni przed działaniem wolnych rodników, hamuje procesy zapalne
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|