technologia definicje

 0    20 fiszek    guest3867263
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
solanina
rozpocznij naukę
zielone zabarwienie pod skórką w ziemniakach
kondensacja
rozpocznij naukę
obniżenie zawartości wody
trybowanie
rozpocznij naukę
oddzielenie miesa od kosci
panierowanie
rozpocznij naukę
obtaczanie w panierce
wykrwawianie
rozpocznij naukę
oddzielenie krwi od mięsa
zapiekanke
rozpocznij naukę
krótkie pieczenie wczesniej przygotowanych potraw
dip
rozpocznij naukę
gęsty zimny sos do warzyw i przekąsek
blanszowanie
rozpocznij naukę
krótkotrwałe zanurzenie surowca we wrządku
filetowanie
rozpocznij naukę
oczyszczanie ryb z ości i skóry
Flawonoidy
rozpocznij naukę
barwnik roślin
garbiniki
rozpocznij naukę
wystepuja w owocach i warzywach, nadają cierpki smak
temperatura podania zup:
rozpocznij naukę
gorące 60-70°C, zimne 14°C
paszetowanie
rozpocznij naukę
gotowanie w temp. ponieżej wrzenia
redukowanie
rozpocznij naukę
odparowywanie płynu do uzyskania gęstej konsystencji
marynowanie
rozpocznij naukę
konserwowanie produktów roztworem octu, soli i przypraw
tranżerowanie
rozpocznij naukę
krojenie upieczonego miesa na kawałki
luzowanje
rozpocznij naukę
usuwanie kosci z surowego drobiu lub miesa
szpikowanie
rozpocznij naukę
wkładanie pasków tłuszczu w chude mieso
glazurowanie
rozpocznij naukę
wykończenie potraw cienką warstwą sosu lub lukru
dressing
rozpocznij naukę
sosy do sałat i sałatek

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.