rozdział I "plan podstawowy"

 0    33 fiszki    aptheril
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Grupy makroskładników
rozpocznij naukę
tłuszcze - węglowodany - białka
spożywanie zbyt wielu tłuszczy (skutki)
rozpocznij naukę
-niedobór błonnika, roślinnych związków chemicznych, karotenoidów, tokotrienoli, witaminy B6, magnezu i wapnia
1g tłuszczu
rozpocznij naukę
9 kcal
1g węglowodanów
rozpocznij naukę
4 kcal
1g białek
rozpocznij naukę
4 kcal
Skutki spożywania zbyt wielu białek
rozpocznij naukę
nadmiar tłuszczów nasyconych - brak błonnika, wapnia, karotenoidów, tokotrienoli, witaminy B6 i magnezu
cztery tłuszcze
rozpocznij naukę
jednonienasycone - wielonienasycone - nasycone - trans
tłuszcze jednonasycone
rozpocznij naukę
obniżają LDL - podnoszą HDL
tłuszcze jednonasycone (produkty)
rozpocznij naukę
oliwki, oliwa z oliwek, migdały, nerkowce, awokado, chude czerwone mięso, nieskotłuszczowy nabiał, orzechy
tłuszcze wielonasycone
rozpocznij naukę
obniżają LDL - podwyższają HDL - Stabilizują wrażliwość na insulinę
tłuszcze nasycone
rozpocznij naukę
Podnoszą LDL i HDL
tłuszcze nasycone (produkty)
rozpocznij naukę
czerwone mięso, pełne mleko, sery, batony czekoladowe, ciasta
tłuszcze wielonasycone (produkty)
rozpocznij naukę
ryby, orzechy włoskie, ziarna sezamu, siemie lniane, nasiona słonecznika, olej z pestek winogron, soja
tłuszcze trans
rozpocznij naukę
podnosą LDL - obniżają HDL -zwiększają ryzyko raka prostaty i piersi -wywołują stany zapalne
tłuszcze trans (produkty)
rozpocznij naukę
margaryny, fast foody, produkty smażone na głębokim oleju, częściowo utwardzane tłuszcze roślinne, tłuszcze piekarnicze, gotowe wyroby (krakersy, ciastka)
LDL
rozpocznij naukę
zły cholesterol - low density lipoprotein
HDL
rozpocznij naukę
dobry cholesterol - high density lipoprotein
rozkład kalorii
rozpocznij naukę
33% węglowodanów - 33% białek - 33% tłuszczów (10% wielonasycone, 20% jednonasycone)
najgorsze cukry
rozpocznij naukę
rafinowane cukry proste (wyjaławiają organizm z cynku i chromu) - syrop glukozowo-fruktozowy, - wysoko przetworzone białe pieczywo
Nadmiernie słodkie, łatwostrawne węglowodany wywołują...
rozpocznij naukę
skok insuliny, stany zapalne, wzrost poziomu cholesterolu i przybieranie na wadzę (w konsekwencji otyłość, cukrzycę, nowotwory oraz inne choroby)
Nadmiar węglowodanów (skutki)
rozpocznij naukę
insulionodporność - stany zapalne
osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą często cierpią na niedobór...
rozpocznij naukę
witaminy E i magnezu
Białko
rozpocznij naukę
-chroni przed chorobami układu krążenia-obniża LDL- zapewniają uczucie sytości (trawi się je znacznie dłużej)-mały wpyw na insulinę -spożywane go jest walczy z cukrzycą, nowotworami i chorobami serca -należy jeść je w kilku porcjach
Białko (produkty)
rozpocznij naukę
soczewica, ser ricotta, krewetki, jajka, wołowina, olej konopny, edamame (młoda soja), jogurt grecki (oikos) chudy lub półtłusty twaróg, komosa ryżowa, migdały, orzechy włoskie, nerkowce
najbardziej kaloryczne produkty
rozpocznij naukę
pizza - makarony - słodkie przekąski - chleb - napoje gazowane - alkohol
popcorn z mikrofali zawiera
rozpocznij naukę
perfluorooktanosulfanian (PFOS)
orzechy ziemne, masło orzechowe i olej z orzechów ziemnych są skażone...
rozpocznij naukę
grzybem Aspergillus
FDA
rozpocznij naukę
Amerykańska Agencja Żywności i Leków
Zasada jednej trzeciej
rozpocznij naukę
zaspokajanie jednej trzeciej codziennego zapotrzebowania kalorycznego każdym z 3 makroskładników
Lepsza synteza białek mięśniowych
rozpocznij naukę
bardziej wydajne wykorzystanie kalorii, mniej białek ulega utlenieniu i przemianie w glukozę lub tłuszcz
Celikalia
rozpocznij naukę
nietolerancja glutenu (6%)
Indeks glikemiczny
rozpocznij naukę
jeśli coś ma niższy indeks glikemiczyny to oznacza, że metabolizowanie go wymaga mniejszej dawki insuliny
Związki fitochemiczne
rozpocznij naukę
związki występujące w roślinach

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.