Układ pokarmowy_2

 0    34 fiszki    marcelinazwara
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Witaminy i sole mnieralne to składniki...
rozpocznij naukę
REGULUJĄCE
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
B, C
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
rozpocznij naukę
A, D, E, K
Ile można przeżyć bez wody
rozpocznij naukę
2-4 dni
Dziennie należy spożywać ile litrów wody?
rozpocznij naukę
2
FUNKCJE 4
rozpocznij naukę
Środowisko reakcji chemicznych, rozpuszczalnik większości związków np. cukrów prostych, reguluje temperaturę, usuwa szkodliwe produkty
Fosfor-jedzenie
rozpocznij naukę
słonecznik, ser
fosfor- funkcja
rozpocznij naukę
składnik kości i zębów
wapń-jedzenie
rozpocznij naukę
mleko, jaja, ser
wapń-funkcje
rozpocznij naukę
składnik kości i zębów, umożliwia prawidłową pracę serca mięśni
magnez-jedzenie
rozpocznij naukę
orzechy, kasza, pestki dyni, kakao
magnez-funkcje
rozpocznij naukę
przemiana cukrów, witaminy C, umożliwia pracę serca i układu nerwowego
żelazo-jedzenie
rozpocznij naukę
wątroba, mięso, warzywa zielone, rośliny strączkowe
żelazo-funkcje
rozpocznij naukę
składnik hemoglobiny która transportuje tlen
jod-jedzenie
rozpocznij naukę
ryby, owoce morze
jod-funkcje
rozpocznij naukę
wytwarza hormony do rozwoju mózgu i wzrostu
flour-jedzenie
rozpocznij naukę
ryby, nasiona roślin strączkowych, herbata
flour-funkcje
rozpocznij naukę
wzmacnia kości i szkliwo, zapobiega próchnicy
witamina C-jedzenie
rozpocznij naukę
kapusta, truskawki, owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka
witamina C-funkcje
rozpocznij naukę
zwiększa odpornosc, przyspiesza gojenie ran, uczestniczy w rozwoju tkanki kostnej
witamina B6-jedzenie
rozpocznij naukę
wątroba, drożdże, fasola, orzechy, soja
witamina B6-funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w przemianie białek, wpływa na odporność
witamina B9-jedzenie
rozpocznij naukę
warzywa liściaste, wątroba orzechy, drożdże
witamina B9-funkcje
rozpocznij naukę
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych, wpływa na układ nerwowy
witamina B12-jedzenie
rozpocznij naukę
wątroba, mięso, jaja, mleko, ryby
witamina B12-funkcje
rozpocznij naukę
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonychh
witamina A-jedzenie
rozpocznij naukę
żółte owoce, warzywa, masło, jaja, mleko, tran, mięso
witamina A-funkcje
rozpocznij naukę
proces widzenia, prawidłowe funkcjonowanie skóry, wzrost i rozwój
witamina D-jedzenie
rozpocznij naukę
wątroba, jaja, ryby, tran
witamina D-funkcje
rozpocznij naukę
reguluje poziom wapnia i fosforu, prawidłowa budowa kości
witamina E-jedzenie
rozpocznij naukę
oleje roślinne, mleko, jaja, kiełki zbóż
witamina E-funkcje
rozpocznij naukę
prawidłowa praca mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się i zmęczeniu
witamina K-jedzenie
rozpocznij naukę
zielone warzywa, orzechy, jaja, wątroba
witamina K-funkcja
rozpocznij naukę
wspomaga krzepnięcie krwi, gojenie złamań kości

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.