Jedzenie

 0    123 fiszki    radoslawnowak0
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
sola
rozpocznij naukę
une sole
łosoś
rozpocznij naukę
un saumon
sardynka
rozpocznij naukę
une sardine
tuńczyk
rozpocznij naukę
un thon
ość ryby
rozpocznij naukę
une arête
zdjąć, wyjąć
rozpocznij naukę
enlèver
Usuwać głowę i ości (ryby).
rozpocznij naukę
Enlèver la tête et les arrêtes
sprzedawca ryb
rozpocznij naukę
un poissonier
On achète le poisson chez le poissonnier.
sklep rybny
rozpocznij naukę
une poissonnerie
On achète le poisson à la poissonnerie.
owoce morza
rozpocznij naukę
Les fruits de mer
muszle, skorupiaki
rozpocznij naukę
des coquillages
masculin
krab
rozpocznij naukę
un crabe
mul
rozpocznij naukę
une moule
małż (pogrzebek)
rozpocznij naukę
une coquille Saint-Jacques
ostryga
rozpocznij naukę
une huître
krewetki
rozpocznij naukę
une crevette
owoce morza
rozpocznij naukę
Les fruits de mer
Nabiał
rozpocznij naukę
Les produits laitiers
Serowar (sprzedawca serów)
rozpocznij naukę
Un fromager
Sklep z serami
rozpocznij naukę
la fromagerie
Sklep z nabiałem, mleczarnia
rozpocznij naukę
La crèmerie
mleko
rozpocznij naukę
Le lait
masło
rozpocznij naukę
Le beurre
Jogurt
rozpocznij naukę
Le yaourt
Śmietana
rozpocznij naukę
La crème fraîche
Jajka
rozpocznij naukę
Les œufs
Jajka, jajko
rozpocznij naukę
des œufs, un œuf
Produkt ekologiczny
rozpocznij naukę
Un produit fermier
Un produit fermier est généralement de meilleure qualité: œufs fermiers, camembert fermier.
Mięso
rozpocznij naukę
La viande
Rzeźnik, sprzedawca mięsa innego niż wieprzowina
rozpocznij naukę
Le boucher
Rzeźnia, sklep z mięsem innym niż wieprzowina
rozpocznij naukę
La boucherie
Rzeźnik, sprzedawca wieprzowiny
rozpocznij naukę
Le charcutier
wegetarianin, wegetarianka
rozpocznij naukę
végétarien, végétarienne
Wieprzowina
rozpocznij naukę
Le porc
Kotlet
rozpocznij naukę
Une côtelette
szynka
rozpocznij naukę
Du jambon
Kiełbaska
rozpocznij naukę
Un saucisson
Kiełbasa
rozpocznij naukę
Une saucisse
Wołowina
rozpocznij naukę
Le bœuff
Antrykot
rozpocznij naukę
Une entrecôte
Filet
rozpocznij naukę
Un fillet
Baranina
rozpocznij naukę
L'agneau
Cielęcina
rozpocznij naukę
Le veau
Cienki plaster mięsa
rozpocznij naukę
Une escalope
Pieczeń
rozpocznij naukę
Un rôti
Drób
rozpocznij naukę
La volaille
Kurczak
rozpocznij naukę
Un poulet
Kaczka
rozpocznij naukę
Un canard
Indyk
rozpocznij naukę
Une dinde
Skrzydło
rozpocznij naukę
Une aile
Udko
rozpocznij naukę
Une cuisse
Wędliny wieprzowe
rozpocznij naukę
La charcuterie
Talerz wędlin
rozpocznij naukę
Une assiette de charcuterie
Produkty bazowe
rozpocznij naukę
Les produits de base
Mąka
rozpocznij naukę
La farine
Cukier puder
rozpocznij naukę
Le sucre glace
Cukier sypki
rozpocznij naukę
Le sucre en poudre
Kostki cukru
rozpocznij naukę
Le sucre en morceaux
Makaron
rozpocznij naukę
Les pâtes
Spaghetti
rozpocznij naukę
Le spaghetti
Ryż
rozpocznij naukę
Le riz
Suche warzywa
rozpocznij naukę
Les légumes secs
Soczewica
rozpocznij naukę
Les lentilles
Ciecierzyca
rozpocznij naukę
Les pois chiches
Dżem
rozpocznij naukę
La confiture
Dodatki do jedzenia (np. musztarda, sól ocet)
rozpocznij naukę
Les condiments
Cukiernia
rozpocznij naukę
Une pâtisserie
Piekarz
rozpocznij naukę
Un boulanger
Piekarnia
rozpocznij naukę
Une boulangerie
Cukiernik, sprzedawca w cukierni
rozpocznij naukę
Un pâtissier
Chleb wiejski
rozpocznij naukę
Un pain de campagne
Ślimak z rodzynkami (ciastko)
rozpocznij naukę
Un pain aux raisins
Bułeczka z czekoladą
rozpocznij naukę
Un pain au chocolat
Tarta z jabłkami
rozpocznij naukę
Une tarte aux pommes
Tarta cytrynowa
rozpocznij naukę
Une tarte au citron
Ciasto czekoladowe
rozpocznij naukę
Un gâteau au chocolat
Eklerka kawowa
rozpocznij naukę
Un éclair au café
Cukierki, słodycze
rozpocznij naukę
Des bonbons
masculin
Napoleonka (ciastko)
rozpocznij naukę
Un millefeuille
lody
rozpocznij naukę
des glaces
feminin
à la fraise, à la fraise, au chocolat
sorbety
rozpocznij naukę
des sorbets
masculin
au citron, à la fraise
sorbety
rozpocznij naukę
des sorbets
masculin
au citron, à la fraise
Gałka lodów
rozpocznij naukę
Une boule de glace
Jaki smak?
rozpocznij naukę
Quel perfum?
słodycze
rozpocznij naukę
des sucreries
grzyb, pieczarka
rozpocznij naukę
un champignon
kalafior
rozpocznij naukę
un chou-fleur
ziemniak
rozpocznij naukę
une pomme de terre
por
rozpocznij naukę
un poireau
sałata
rozpocznij naukę
une salade
pomidor
rozpocznij naukę
une tomate
rzodkiewka
rozpocznij naukę
un radis
ogórek
rozpocznij naukę
un concombre
papryka
rozpocznij naukę
un poivron
marchewka
rozpocznij naukę
une carotte
czosnek
rozpocznij naukę
l'ail
cukinia
rozpocznij naukę
une courgette
zielona fasola
rozpocznij naukę
des haricots verts
szpinak
rozpocznij naukę
des épinards
bakłażan
rozpocznij naukę
une aubergine
gruszka
rozpocznij naukę
une poire
jabłko
rozpocznij naukę
une pomme
winogrona
rozpocznij naukę
du raisins
rodzynki
rozpocznij naukę
des raisins secs
grejpfrut
rozpocznij naukę
un pamplemousse
zielony banan (nie dojrzały)
rozpocznij naukę
une banane verte (pas mûre)
dojrzały banan
rozpocznij naukę
une banane mûre
cytryna
rozpocznij naukę
un citron
ananas
rozpocznij naukę
un ananas
melon
rozpocznij naukę
un melon
maliny
rozpocznij naukę
des framboises
truskawki
rozpocznij naukę
des fraises
Kiwi
rozpocznij naukę
un kiwi
wiśnie
rozpocznij naukę
des cerises
brzoskwinia
rozpocznij naukę
une pêche
pomarańcza
rozpocznij naukę
une orange
morela
rozpocznij naukę
un abricot
surowe warzywa
rozpocznij naukę
les légumes crus
gotowane warzywa
rozpocznij naukę
les légumes cuits
talerz surowych warzyw
rozpocznij naukę
une assiette de crudités
obierać
rozpocznij naukę
éplucher
zakupy
rozpocznij naukę
Les courses
Żywność
rozpocznij naukę
Les aliments

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.