|
Pytanie |
Odpowiedź |
|
rozpocznij naukę
|
|
niezbędna do prawidłowego widzenia, funkcjonowania nabłonków, wzrostu i rozwoju organizmu
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kurza ślepota, łuszczenie się nabłonków, zaburzenia wzrostu
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nabiał, pomarańczowe warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, wątroba, tran
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, powoduje odkładanie się tych pierwiastków w zębach i kościach
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
u dzieci-krzywica, u dorosłych-osteoporoza(demineralizacja kości)
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
tran, jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko i jego inne przetwory wytwarzana przez organizm człowieka
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia płodność, zapewnią prawidłową pracę mieśni
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wczesne starzenie się skóry, zaburzenia płodności, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśni
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oleje roślinne, migdały, awokado, jaja, orzechy, nasiona.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wątroba, zielone warzywa. Jest wytwarzana przez bakterie jelitowe żyjące w organizmie człowieka.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
krwawienia, np. z dziąseł, nosa
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wątroba, zielone warzywa. Jest wytwarzana przez bakterie jelitowe żyjące w organizmie człowieka.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bierze udział w oddychaniu tlenowym i syntezie hemoglobiny, poprawia stan skóry i przyspiesza gojenie się ran.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zajady w kącikach ust, łysienie, łojotoki skórne.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drożdże, rośliny strączkowe, jaja, mięso, wątroba. Witaminy te są też wytwarzane przez bakterie jelitowe
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
warunkuje prawidłową pracę układu pokarmowego i układu nerwowego.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pękanie i łuszczenie się skóry, biegunka, otępienie.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bierze udział w oddychaniu tlenowym, wpływa korzystnie na stan skóry i prawidłową pracę tkanki nerwowej, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
drgawki, apatia, obniżenie nastroju, anemia.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jest potrzebna do syntezy kwasów tłuszczowych, poprawia stan skóry.
|
|
|
witamina H(biotyna, niedob) rozpocznij naukę
|
|
wypadanie włosów, łuszczenie się skóry, bóle mięśni.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reguluje proces powstawania krwinek, uczestniczy w biosyntezie kwasów nukleinowych.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
anemia złośliwa, uszkodzenia układu nerwowego.
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
uczestniczy w biosyntezie kwasów nukleinowych i produkcji krwinek, jest potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
większe prawdopodobienistwo urodzenia dziecka z wadą układu nerwowego. niedokrwistość.
|
|
|
witamina C(kwas askorbinowy, fun) rozpocznij naukę
|
|
wzmacnia zęby (chroni przed prochnicą), aktywuje niektóre enzymy, wpływa korzystnie na stan tkanki łacznej (bierze udział w syntezie kolagenu), ułatwia wchłanianie żelaza oraz wzmacnia odporność
|
|
|
witamina C(kwas askorbinowy, niedob) rozpocznij naukę
|
|
szkorbut. Objawami są samoistne krwawienia, owrzodzenia i wypadanie zębów
|
|
|
Witamina C (kwas askorbinowy,źród) rozpocznij naukę
|
|
natka pietruszki, wiele owoców (np. owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży), kiszona kapusta.
|
|
|