ns

 0    32 fiszki    kamila9004
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
z czego zbudowanie sa bialka
rozpocznij naukę
z aminokwasow czyli tysiecy czasteczek, dziela sie na pojedyncze
aminokwasy ktorych nie potrafimy wytworzyc i pobieramy je z pokarmu
rozpocznij naukę
egzogenne
pokarmy niepelnowartosciowe
rozpocznij naukę
nie zawieraja wszystkich aminokwasow egzogennyh (pochodzneie roslinne)
pokarmy pelnowartosciowe
rozpocznij naukę
zawoeraja wszytskie egzogenne (pochodzenie zwierzece)
znacenie bialek receptorowe
rozpocznij naukę
odbieranie informacji że srodowiska (rodopsyna-naterzenie swiatla)
bialka budulcowe znaczenie
rozpocznij naukę
wchodza w sklad struktur organizmu (keratyna-sztywnosc wlosow)
znaczenie bialek sygnalowe
rozpocznij naukę
przenosnik informacji (insulina-hormon trzustki- stanowi sygnal do obnizenia cukru we krwii)
znaczenie bialek enzymatyczne
rozpocznij naukę
przyspieszaja przebieg wszytskich reakcji zachodzacych w organizmie (zoladek, pepsyna umozliwia rozklad sporzytych bialek na aminokwasy)
znaczenie bialek transportujace
rozpocznij naukę
przenoszenie wielu zeiazkow w organizmie (hemoglobina- w erytrocytach dostarcza tlen do komorek)
znaczenie bialek motoryczne
rozpocznij naukę
w komorkacch miesniowych (aktyna, miozyna- umozliwiaja ruch)
znaczenie bialek obronne
rozpocznij naukę
unieszkodliwiaja drobnoustroje chorobotworcze (odpowiednik przeciwcial we krwii)
niedobor aminokwasow
rozpocznij naukę
niedobor liczby erytocytow, niska odpornosc organizmu, oslabienie sily miesni, obrzek, zahamowanie wzrostu u dzieci
weglowodany glukoza
rozpocznij naukę
cukier prosty, w postaci cukrow zlozonych - glikogen (watroby zwierzat) -skrobia (ziemniaki, pszenica)
aby przyswoich cukry zlozone trzeba
rozpocznij naukę
rozlozyc je na cukry proste
zrodla cukrow
rozpocznij naukę
warzywa i owoce, ziarna zboz to jedyne zrodlo blonnika pokatmowego (-celuloza)
tluszcze wchodza w sklad
rozpocznij naukę
blon komorkowych, stanowia material zapasowy
nadmiar witamin powoduje
rozpocznij naukę
zatrucia i uszkodzenia watroby
witaminy rozpuszcalne w wodzie
rozpocznij naukę
nie magazynowane w organizmie, grozny tylko niedobor
wirtamny rozpuszczalne w tluszczach
rozpocznij naukę
a, d3, e,k
wit a
rozpocznij naukę
widzenie, funkcjonowanie skory, wzrost, rozwoj, w zoltych owocach i warzywach, zahamowanie wzrostu, kurza slepota, choroby skory
wit d3
rozpocznij naukę
reguluje ilosc wapnia, budowa kosci, watroba, tran, ryba, maslo, jajko, krzywica, osteporoza
wit e
rozpocznij naukę
prawidlowa praca miesni, ukl nerw, zmeczenie, starzenie, mleko, mieso, jajka, oleje, warzywa lisciaste, oslabienie i zanik miesni, uszkodzenie erytrocytow, niedokrwistosc
wit k
rozpocznij naukę
zlamani, krzepniecie krwi, ziel warzywa lisciaste, watroba, mleko, sklonnosc do krwawien, zaburzenia krzepniecia krei
wit rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
b6,9,12, c, h, pp
sole mineralne
rozpocznij naukę
poerwiastki wchodzace w sklad organizmu:-makroelementy(duza ilosc,f. budulcowa i sa niezbedne do funkcjonowania komorek),-mikroelementy(mala ilosc, w skladzie enzymow, wplywaja na przebieg wielu reakcji chemicznych)
woda
rozpocznij naukę
umozliwia przebieg reakcji chemicznych, rozpiszcza wiekszosc zwiazkow i umozliwia ich transport, pomaga w usuwaniu szkodliwych produktow przemiany materii
fosfor makro
rozpocznij naukę
wiekszosc prod spozywczych, prochnica, krzywica, bole miesni
wapn makro
rozpocznij naukę
mleko, sery, jaja, prochnica, oslabione kosci, zab pracy serca
magnez makro
rozpocznij naukę
rosliny straczkowe, banany, kakao, orzechy, pestki dyni, migrena, zab pracy serca
zelazo mikro
rozpocznij naukę
skladnik hemoglobiny, anemia
jod mikro
rozpocznij naukę
ryby morskie, zaburzenia wzrostu, choroby ukl nerwowego
fluor mikro
rozpocznij naukę
herbata, ryby, rosliny straczkowe, prochnica

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.