Chemia - białka, sacharydy i monosacharydy

 0    24 fiszki    mycatmruczek
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
BIAŁKA
rozpocznij naukę
wystepują we wszystkich organizmach - roślinnych, zwierzęcych - sa najwazniejszymi skladnikami. sa podstawowym materialem budulcowym tkanek. Wchodza w sklad: krwi, miesci, chrzastek, mleka, skory, paznokci, siersci, pior itd
Budowa bialek
rozpocznij naukę
wieloczasteczkowe zwiazki naturalne. Powstaja nawet z 20 aminokwasów polaczonych ze soba wiazaniami peptydowymi co pozwala na ogromna roznorodnosc. Sklad pierwiastkowy: C 50-55%, O 19-24%, N 15-18%, H 6-8%, S 0,3-3%, P 0-0,5%
Skład białek
rozpocznij naukę
aminokwasy z organizmu i pobrane wraz z pokarmem. Aminokwasy ulegaja przemianie materii - uczestnicza w tym bialka, sacharydy, tluszcze.
Rodzaje białek
rozpocznij naukę
białka(proteiny) proste - sa zbudowane z reszt aminokwasowych, złożone - oprocz reszt zawieraja również pierwaistki chemiczne, lub czasteczki innych zwiazkow chemicznych
bialka proste
rozpocznij naukę
albuminy, globuliny, histony, protaminy, skleroproteiny
białka złożone
rozpocznij naukę
fosfoproteiny, glikoproteiny, nukleoproteiny, chromoproteiny
reakcja ksantoproteinowa
rozpocznij naukę
jest to wykrywanie białka, ktore pod wpływem stężonego roztworu kwasu azotowego V żółkną
reakcja biuretowa
rozpocznij naukę
pod wpływem wodorotlenku miedzi II bialko scina sie i smienia barwe na ciemnofioletowa.
efekt Tyndalla
rozpocznij naukę
przepuszczanie swiatla przez koloid
zmiana struktury białka
rozpocznij naukę
pod wpływem: podwyzszonej temperatury, kwasow, zasad, alkoholi, soli metali lekkich, soli metali ciezkich przy czym bialka z solami metali lekkich ulegaja odwracalnej reakcji
koloid
rozpocznij naukę
mieszanina bialka jaja kurzego z woda
wysalanie bialka
rozpocznij naukę
pod wplywem soli metali lekkich zachodzi koagulacja bialka (zol-żel), ale po dodaniu wody żel sie rozpuszcza i zachodzi reakcja peptyzacji(żel-zol)
denaturacja
rozpocznij naukę
nieodwracalny proces zmiany struktury białka(koagulacja nieodwracalna)
gluten
rozpocznij naukę
mieszanina protein(bialek prostych), kleista substancja
sacharydy
rozpocznij naukę
inaczej cukry-zwiazki chemiczne w ich sklad wchodzi wegiel, wodor oraz tlen. Inaczej nazywane weglowodany. WZOR OGOLNY Cn(H2O)m
podzial sacharydow
rozpocznij naukę
monosacharydy(cukry proste) od 2 do 8 atomow wegla n=m
monosacharydy
rozpocznij naukę
czyli glukoza, fruktoza - C6H12O6
glukoza
rozpocznij naukę
cukier gronowy, powstaje w procesie fotosyntezy
reakcja biologiczna glukozy
rozpocznij naukę
C6H12O6+O2-------->CO2+H20+ENERGIA
wlasciwosci glukozy
rozpocznij naukę
fizyczne: substancja stała, bezbarwna, dobrze rozpuszcza się w wodzie, krystaliczna chemiczne: slodki smak, bezwonna, monosacharyd
fruktoza
rozpocznij naukę
wystepuje w owocach i miodzie
izomery
rozpocznij naukę
fruktoza i glukoza to izomery, czyli substancje o tym samym wzorze sumarycznym, ale innym wzorze strukturalnym
zastosowania glukozy
rozpocznij naukę
przemysl farmaceutyczny-witamina C, przemysl spozywczy-lody, sztuczny miod, garbarstwo i przemysl włokienniczy-barwienie skor i bielenie bawelny
sacharydy podział
rozpocznij naukę
monosacharydy cnh2om n=m, oligosacharydy, polisacharydy cnh2om n>m

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.