Toggle navigation
załóż konto
zaloguj się
log in
log in
stwórz fiszki
kursy językowe
jak to działa
katalog
języki obce
angielski
niderlandzki
niemiecki
hiszpański
francuski
włoski
norweski
rosyjski
koreański
portugalski
szwedzki
chiński
łaciński
japoński
arabski
czeski
zuluski
turecki
rumuński
ukraiński
przedmioty humanistyczne
polski
historia
WOS
prawo
historia sztuki
psychologia
religia i etyka
muzyka
zarządzanie
archeologia
pedagogika
przedmioty ścisłe
geografia
biologia
medycyna
chemia
fizyka
matematyka
ekonomia
informatyka
architektura
inne
hobby
prawo jazdy
design
premium
Moja lekcja
Moja lekcja
0
196 fiszek
aga90911
rozpocznij naukę
ściągnij mp3
×
Idealne dla słuchowców
–
zamień swoje słówka w audiokurs i ucz się:
podczas jazdy autobusem czy samochodem
na spacerze z psem
czekając w kolejce
przed snem
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowe nagranie
drukuj
×
Idealne poza domem
–
wydrukuj swoje słówka:
jako poręczną listę
jako fiszki do wycięcia
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowy wydruk
graj
sprawdź się
Pytanie
Odpowiedź
dense
rozpocznij naukę
gęsty
energy dense
rozpocznij naukę
gęstość energii
altered by
rozpocznij naukę
zmieniona
micro
rozpocznij naukę
organisms
dietary fiber
rozpocznij naukę
błonnik pokarmowy
B
rozpocznij naukę
group vitamins
phytochemicals
rozpocznij naukę
fitochemiczne
content
rozpocznij naukę
zawartość
crops
rozpocznij naukę
zboża
vegetable crops
rozpocznij naukę
uprawy warzywne
be taken out
rozpocznij naukę
być wyjęte
especially
rozpocznij naukę
zwłaszcza / szczególnie
B
rozpocznij naukę
complex
deteriorate
rozpocznij naukę
marnieć
remove
rozpocznij naukę
usunąć
the tough skin
rozpocznij naukę
twarda skóra
outer leaves
rozpocznij naukę
zewnętrzne liście
treatment
rozpocznij naukę
leczenie
almost
rozpocznij naukę
prawie
Commercially
rozpocznij naukę
Komercyjnie
extend shelf life
rozpocznij naukę
przedłużyć trwałość
combining
rozpocznij naukę
łącząc
foodstuff
rozpocznij naukę
artykuły spożywcze
storage
rozpocznij naukę
magazynowanie
stable
rozpocznij naukę
obora
water
rozpocznij naukę
soluble vitamins
unstable
rozpocznij naukę
niezrównoważony
processing and storage
rozpocznij naukę
przetwarzanie i przechowywanie
folate
rozpocznij naukę
folian
thiamine
rozpocznij naukę
tiamina
include
rozpocznij naukę
zawierać
niacin
rozpocznij naukę
niacyna
biotin
rozpocznij naukę
biotyna
pantothenic acid
rozpocznij naukę
kwas pantotenowy
processes affecting food nutrient content
rozpocznij naukę
procesy wpływające na zawartość składników pokarmowych
growing
rozpocznij naukę
rozwój
harvesting
rozpocznij naukę
zbioru
preparing
rozpocznij naukę
przygotowanie
nutritional content
rozpocznij naukę
odżywczych
high levels of heat
rozpocznij naukę
wysoki poziom ciepła
light
rozpocznij naukę
światło
light or oxygen cause the greatest nutrient loss
rozpocznij naukę
światło lub tlen powodują największą utratę składników odżywczych
fertilisers
rozpocznij naukę
Nawozy
plant crops
rozpocznij naukę
Rośliny uprawne
the aid of fertilised soil
rozpocznij naukę
pomoc nawożonej ziemi
nitrogen fertilisers
rozpocznij naukę
nawozy azotowe
seem to
rozpocznij naukę
Wydaje się,
difference
rozpocznij naukę
różnica
the plant's nutrient value
rozpocznij naukę
wartość odżywcza rośliny
milling
rozpocznij naukę
przemiał
cereals
rozpocznij naukę
płatki śniadaniowe
ground
rozpocznij naukę
ziemia
fibrous husks
rozpocznij naukę
włókniste plewy
wholemeal
rozpocznij naukę
mąka razowa
artificially fortified
rozpocznij naukę
sztucznie wzmocniony
resistant starch
rozpocznij naukę
odporna skrobia
blanching
rozpocznij naukę
blanszowanie
be canned or frozen
rozpocznij naukę
być puszkowane lub mrożone
steam
rozpocznij naukę
parowy
easily destroyed
rozpocznij naukę
łatwo zniszczone
canning
rozpocznij naukę
konserwowanie
extend the food's shelf life
rozpocznij naukę
przedłużyć okres przydatności do spożycia
require
rozpocznij naukę
wymagać
severe
rozpocznij naukę
ostry, przenikliwy (o bólu)
appealing
rozpocznij naukę
pociągający
preservatives
rozpocznij naukę
konserwanty
particularly
rozpocznij naukę
szczególnie
counterparts
rozpocznij naukę
odpowiedniki
freezing
rozpocznij naukę
lodowaty
retained
rozpocznij naukę
zachowany
prior to
rozpocznij naukę
przed
thawed
rozpocznij naukę
rozmrożone
pasteurisation
rozpocznij naukę
pasteryzacja
involve
rozpocznij naukę
angażować
liquid food
rozpocznij naukę
płynnej żywności
be unaffected
rozpocznij naukę
być nienaruszonym
in the case of
rozpocznij naukę
W przypadku
pasteurised fruit
rozpocznij naukę
pasteryzowane owoce
occur
rozpocznij naukę
występować
high pressure processing
rozpocznij naukę
obróbka wysokociśnieniowa
the alternative preservation method subject a food to elevated pressures
rozpocznij naukę
alternatywna metoda konserwowania poddaje żywność działaniu podwyższonych ciśnień
elevated pressure
rozpocznij naukę
podwyższone ciśnienie
impact
rozpocznij naukę
wpływ
flavour of food
rozpocznij naukę
smak jedzenia
dehydrating
rozpocznij naukę
odwadnianie
retained
rozpocznij naukę
zachowany
contribute
rozpocznij naukę
przyczynić się
weigt gain
rozpocznij naukę
przyrost wagi
reconstitute
rozpocznij naukę
rozpuścić
further
rozpocznij naukę
dalej
be leached out
rozpocznij naukę
zostać wypłukany
preparation of vegetable
rozpocznij naukę
przygotowanie warzyw
peel
rozpocznij naukę
skórka
trim
rozpocznij naukę
przystrzyc
lie close to skin surface
rozpocznij naukę
leżeć blisko powierzchni skóry
excessive trimming
rozpocznij naukę
nadmierne przycinanie
stock
rozpocznij naukę
asortyment
migrate
rozpocznij naukę
migrować
indigestible
rozpocznij naukę
niestrawny
available
rozpocznij naukę
dostępny
refrigerator
rozpocznij naukę
lodówka
raw
rozpocznij naukę
surowy
wilted
rozpocznij naukę
zwiędłe
airtight
rozpocznij naukę
hermetyczny
steaming
rozpocznij naukę
Parzenie
dissolve
rozpocznij naukę
rozpuszczać się
boiling
rozpocznij naukę
wrzący
turn
rozpocznij naukę
kolej
grilling
rozpocznij naukę
pieczenie na rożnie
roasting
rozpocznij naukę
palenie
stir
rozpocznij naukę
frying
microwaving
rozpocznij naukę
mikrofalami
greater
rozpocznij naukę
większy
inaccurate
rozpocznij naukę
niedokładny
lessen
rozpocznij naukę
zmniejszać
advantageus
rozpocznij naukę
Advantus
tastier
rozpocznij naukę
smaczniejszy
break down
rozpocznij naukę
psuć się/załamywać się
otherwise
rozpocznij naukę
inaczej
harmful
rozpocznij naukę
szkodliwy
properly
rozpocznij naukę
prawidłowo
seal
rozpocznij naukę
foka
airtight containers
rozpocznij naukę
hermetyczne pojemniki
save the nutrient
rozpocznij naukę
laden water
altered by
rozpocznij naukę
zmieniona
fertilizer application
rozpocznij naukę
zastosowanie nawozu
influence
rozpocznij naukę
wpływ
varieties
rozpocznij naukę
Odmiany
to get rid of
rozpocznij naukę
pozbyć się czegoś
unsavory
rozpocznij naukę
niesmaczny
cabbage
rozpocznij naukę
kapusta
wilt
rozpocznij naukę
zwiędnąć
retain
rozpocznij naukę
zachować
scrubbing vegetable
rozpocznij naukę
szorowanie warzyw
crisper section
rozpocznij naukę
wyraźniejsza sekcja
strengthened
rozpocznij naukę
wzmocniony
enriched
rozpocznij naukę
wzbogacony
harmed
rozpocznij naukę
poszkodowane
not affected
rozpocznij naukę
nie dotyczy
former state
rozpocznij naukę
dawny stan
drawer
rozpocznij naukę
rysownik
loaded heavily with something
rozpocznij naukę
mocno obciążony czymś
capable
rozpocznij naukę
zdolny
thin
rozpocznij naukę
chudy
dry layer
rozpocznij naukę
sucha warstwa
cover
rozpocznij naukę
nakrycie
seeds
rozpocznij naukę
posiew
celluloce
rozpocznij naukę
celuloza
resembling
rozpocznij naukę
przypominający
preceding
rozpocznij naukę
poprzedzający
pleasing
rozpocznij naukę
przyjemny
attractive
rozpocznij naukę
atrakcyjny
freshness
rozpocznij naukę
świeżość
limp
rozpocznij naukę
wiotki
unappetizing
rozpocznij naukę
nieapetyczny
distasteful
rozpocznij naukę
przykry
garhering crops
rozpocznij naukę
garhering crops
to lose freshness
rozpocznij naukę
stracić świeżość
grain
rozpocznij naukę
ziarno
to be able to hold or contain
rozpocznij naukę
aby móc utrzymać lub pomieścić
retain
rozpocznij naukę
zachować
adding back
rozpocznij naukę
dodawanie z powrotem
bran
rozpocznij naukę
otręby
enclose
rozpocznij naukę
ująć
hard shell
rozpocznij naukę
twarda skorupa
nut
rozpocznij naukę
orzech
walnut
rozpocznij naukę
orzech włoski
drupe
rozpocznij naukę
like
spoilage
rozpocznij naukę
odpadki
apperance
rozpocznij naukę
Wygląd
completely harmless
rozpocznij naukę
całkowicie nieszkodliwe
solvent
rozpocznij naukę
wypłacalny
fully oxidized folic acid
rozpocznij naukę
w pełni utleniony kwas foliowy
found only
rozpocznij naukę
tylko znalezione
supplement
rozpocznij naukę
dopłata
fortified food
rozpocznij naukę
wzbogacone jedzenie
purred food
rozpocznij naukę
mordowane jedzenie
weight loss
rozpocznij naukę
utrata wagi
maize
rozpocznij naukę
kukurydza
rate
rozpocznij naukę
in
fertile
rozpocznij naukę
płodny
seed
rozpocznij naukę
nasienie / ziarnko
chemically
rozpocznij naukę
chemicznie
consist
rozpocznij naukę
składać się
arabinoxylans
rozpocznij naukę
arabinoksylany
plant components
rozpocznij naukę
składniki roślin
the simply candies to mail are those are individually wraped
rozpocznij naukę
po prostu cukierki do korespondencji są indywidualnie pakowane
be piled
rozpocznij naukę
być ułożone
tin
rozpocznij naukę
cyna
satiating
rozpocznij naukę
syty
encouraging
rozpocznij naukę
zachęcający
stomach
rozpocznij naukę
brzuch
intenstine
rozpocznij naukę
intenstine
colon intact
rozpocznij naukę
jelita grubego nienaruszone
moisture
rozpocznij naukę
wilgoć
drip
rozpocznij naukę
kroplówka
Stwórz fiszki
English
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.
×
Główne
Pasek postępu
Zegar
Wymuś dobrą odpowiedź
Treści
Tekst
Tekst przykładu
Obrazki
Nagrania
Nagrania przykładu
Nagrania ojczyste
Podkreślenia gramatyczne
Opcje przepisywania
ignoruj:
spacje
znaki narodowe
nawiasy
interpunkcję
wielkość liter
brak rodzajnika
unifikuj skróty
kolejność
zgłoś błąd
Dziękujemy za zgłoszenie :)
1
2
3
4
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
nie wiem
wiem
pokaż odpowiedź
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
Brawo, świetnie Ci idzie:)
Twórcą tych fiszek jest Aga90911.
Kliknij, aby stworzyć własne fiszki:)
Jeśli wolisz gotowe, wypróbuj nasze profesjonalne kursy.
500 najważniejszych czasowników po angielsku
wypróbuj za darmo
1000 najpopularniejszych angielskich słów
wypróbuj za darmo
Powtórz wszystkie
Powtórz trudne
Koniec rundy
1
Podsumowanie
runda
wiem
nie wiem
1
(
)
(
)
Następna runda
powtórz to, czego nie wiedziałeś
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
English
American English
Français
español
Nederlands, Vlaams
Deutsch
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
italiano
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
中文, 汉语, 漢語
hrvatski jezik
český jazyk
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
galego
ελληνικά
ქართული
עברית
हिन्दी, हिंदी
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ייִדיש
ಕನ್ನಡ
català, valencià
Қазақша
isiXhosa
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
latine
lietuvių kalba
latviešu valoda
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
Setswana
slovenský jazyk
slovenski jezik
Gàidhlig
ไทย
Xitsonga
Türkçe
اردو
magyar
Tiếng Việt
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Zaznacz prawidłową odpowiedź
nowy test
×
Odkryj wszystkie pary w najmniejszej liczbie ruchów!
0
kroków
Nowa gra:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
log in
log in
Zaloguj się
Login lub Email
Hasło
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta?
log in
log in
Załóż konto
Na dobry początek kurs w prezencie :)
Za darmo. Bez zobowiązań. Bez spamu.
Twój adres email
Załóż konto
Masz już konto?
Akceptuję
regulamin
i
politykę prywatności