Chemia - tłuszcze

 0    16 fiszek    jagnabela
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Tłuszcze
rozpocznij naukę
to pochodne węglowodorów, są estrami glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
Gdzie występują tłuszcze?
rozpocznij naukę
występują w przyrodzie w stanie naturalnym w organizmach roślinnych i zwierzęcych.
Jak je dzielimy?
rozpocznij naukę
Ze wzgledu na pochodzenie, stan skupienia, budowę cząsteczki i charakter chemiczny.
pochodzenie
rozpocznij naukę
zwierzęce (masło, smalec, słonina, łój, tran), roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy, oliwa)
stan skupienia
rozpocznij naukę
stałe (kakaowy, masło, smalec); płynne (oleje, oliwy i tran)
budowa cząsteczki i charakter chemiczny
rozpocznij naukę
nasycone (słonina, smalec, masło, KOKOSOWY); nienasycone (te co mają wiązania wielokrotne, conajmniej jedno (oleje, oliwy, tran)
Otrzymywanie tłuszczy
rozpocznij naukę
otrzymujemy w reakcji estryfikacji (glicerol + wyższy kwas karboksylowy -> tłuszcz + woda
Właściwości tłuszczu
rozpocznij naukę
Mogą być stałe lub ciekłe (nienasycone, nie rozp. w wodzie, ale w rozp. organicznych (benzyna, alkohol), odbarw. wodę br i roztw. nadmang. pot.), tł. ulegają trawieniu i spalaniu
Trawienie, czyli odwrotność estryfikacji.
rozpocznij naukę
Pidczas trawienia ulegają hydrolizie (rozkładowi pod wpływem wody), katalizatorem są enzymy trawienne (lipazy wydzielane przez trzustke i wątrobę. (tł. + woda -> glicerol + kwasy tł.)
Co się dzieje po trawieniu?
rozpocznij naukę
powstałe podczas trawienia kwasy tłuszczowe wchłaniane są w jelicie cienkim do naczyń limfatycznych gdzie dostają się do każdej komórki ciała tam ulegają dalszemu utlenianiu i powstaje CO2 i H2O oraz dużo energii (ATP). nadmierna ilość tł. jest odkładana
rodzaje tkanki tłuszczowej
rozpocznij naukę
żółta w podskórnych warstwach organizmu lub brunatna która otacza narządy wewnętrzne
Tłuszcz to...
rozpocznij naukę
tłuszcz to zapasowy materiał energetyczny dla organizmu
odróżnianie tłuszczu od substancji tłustych
rozpocznij naukę
aby je odróżnić należy wykonać reakcje akroleinowa akroleina jest rakotwórcza podczas ogrzewania tłuszczu wydziela się akroleina substancje o nieprzyjemnym zapachu
reakcja zmydlania
rozpocznij naukę
tłuszcze ulegają jej pod wpływem silnej zasady (tłuszcz + zasada sodowa lub potasowa -> glicerol + mydło) (masło + wodorotlenek sodu -> mydło)
utwardzanie tłuszczu
rozpocznij naukę
trioleinian glicerolu + wodór -> tristearynian glicerolu
zastosowanie
rozpocznij naukę
przemysł spożywczy kosmetyczny i farmaceutyczny

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.