Kuchnia francuska - La cuisine française

 0    33 fiszki    Fiszkoteka
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
La Quiche Lorraine
l'Alsace
rozpocznij naukę
tradycyjny quiche, lub inaczej: tarta, która składa się ze spodu z kruchego ciasta z ""nadzieniem"" z kawałków boczku w sosie ze śmietany, mleka, jajek i gałki muszkatołowej
le Bleu d'Auvergne
la région centrale de la France
rozpocznij naukę
ser podobny do roqueforta, jednak z mleka krowiego z tą samą zieloną pleśnią, lecz smak nieco się różni
Le Gratin Dauphinois
originellement de Grenoble
rozpocznij naukę
bardzo prosta zapiekanka - uprzednio ugotowane ziemniaki pokrojone na plasterki zapiekane w sosie śmietanowym, oryginalny przepis nie zawiera sera, ale często można spotkać taką wersję
le fromage de chèvre
toute la France
rozpocznij naukę
istnieje wiele rodzajów sera z koziego mleka, mają one wspólny charakterystyczny posmak, które zawdzieczają właśnie mleku koziemu, Francuzi nazywają ogólnie ten rodzaj sera "du chèvre", jest to skrót myślowy od "fromage de chèvre"
Le Beaujolais Nouveau
la région Beaujolais, au nord de Lyon
rozpocznij naukę
młode, cierpkie wino, które pije się tradycyjnie w święto Beaujolais, czyli w trzeci czwartek listopada
le crémant
la Bourgogne et les autres régions
rozpocznij naukę
odpowiednik szampana, który powstaje w ten sam sposób, lecz jako że nie pochodzi z Szampanii, nie może nazywać się szampanem; podawany często z "crème de cassis", czyli likierem z czarnych porzeczek
le Roquefort
originellement d'une petite ville Roquefort-sur-Soulzon
rozpocznij naukę
tradycyjnie ser owczy o ostrym smaku, z charakterystyczną zieloną pleśnią (w Polsce można znaleźć podobny ser o nazwie "Lazur", lecz koneserzy serów pewnie obraziliby się za to porównanie)
+26 fiszek
Lekcja jest częścią kursu
"Francuski w podróży"
(w sumie 562 fiszki)

Wypróbuj kurs za darmo

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.