Normy, normalizacje i kodeks żywieniowy

 0    8 fiszek    patrycjakubanek
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Normalizacja
rozpocznij naukę
działalność, która ma na celu uzyskanie optymalnego stopnia uporządkowania w określonej dziedzinie przez ustanowienia postanowień dotyczących istniejących lub pojawiających się problemów technicznych
Norma
rozpocznij naukę
Dokument przyjęty przez konsensus zatwierdzony przez jednostkę organizacyjną, który ustala powszechne i możliwe do zastosowania zasady. CEL- uzyskanie optymalnego stopnia uporządkowania w określonym zakresie.
Normowanie
rozpocznij naukę
czynność, ustalanie wszelkich innych norm technicznych, oprócz tych powstających w wyniku działalności normalizacyjnej.
Normowaniu podlegają:
rozpocznij naukę
- zapasy magazynowe - czas pracy - wynagrodzenia
Cele stosowania norm
rozpocznij naukę
- ułatwienie współpracy technicznej przez określenie terminów i symboli - poprawa racjonalizacji produkcji -wsparcie ochrony środowiska - ochrona konsumenta, jego zdrowia i życia
Rodzaje norm
rozpocznij naukę
WEWNĘTRZNE- na użytek własny ZEWNĘTRZNE = obligatoryjne - prawo stosowane w danym państwie. =fakultywne - dobrowolne zawieranie umów, tradycji.
PN- Polska Norma
rozpocznij naukę
Norma o zasiegu krajowym. Gwarancja poziomu jakości wyrobu zgodnie z wymaganiami PN
Kodeks żywieniowy (Codex Alimentarius)
rozpocznij naukę
Szereg ogólnych i szczegółowych standardów. Zapewnia bezpieczeństwo żywności. Jego celem jest ochrona zdrowia konsumenta oraz gwarancja stosowania uczciwej praktyki w branży żywnościowej.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.