Trawienie i wchłanianie człowieka

 0    10 fiszek    michalnedza
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Enzymy glikolityczne
rozpocznij naukę
enzymy rozrywające wiązania glikozydowe w cukrach
Enzymy proteolityczne
rozpocznij naukę
Enzymy rozrywające wiązania peptydowe w peptydach i białkach
Endopeptydazy
rozpocznij naukę
Enzymy rozrywające wiązania peptydowe wewnątrz łańcucha peptydowego
Egzopeptydazy
rozpocznij naukę
Enzymy odłączające skrajne aminomwasy z obu końców łańcucha peptydowego
Enzymy lipolityczne
rozpocznij naukę
Enzymy rozrywające wiązania estrowe w tłuszczach
w ślinie jest?
rozpocznij naukę
Amylaza ślinowa
Dekstryny
rozpocznij naukę
Krótkie łańcuchy oligo lub polisacharydowe
Pepsyna
rozpocznij naukę
Rozklada białka do peptydów
Pepsynogen
rozpocznij naukę
Proenzym pepsyny, aktywuje sie do pepsyny przez Kwas solny (HCL)
Trypsyna
rozpocznij naukę
Produkowana w świetle dwunastnicy w postaci trypsynogenu, aktywacja do Trypsyny przez enetokinazy, później przez trypsyne (sprzężenie zwrotne dodatnie)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.