Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
Wykorzystywanie organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych.
|
|
|
Biotechnologia tradycyjna rozpocznij naukę
|
|
Wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy, wirusy lub ich skladniki.
|
|
|
Biotechnologia nowoczesna rozpocznij naukę
|
|
Wykorzystuje organizmy, witusy lub ich skladniki zmodyfikowane za pomocą inżynierii genetycznej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Przemiany enzymatyczne związków przeprowadzane przez mikroorganizmy warunkach beztlenowych.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Proces beztlenowy podczas którego wyniku działania głównie bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
glukoza-> energia + kwas mlekowy
|
|
|
Zastosowania fermentacji mlekowej rozpocznij naukę
|
|
1przetwory mleczne 2zakwasy chlebowe kiszone owoce i warzywa niektórych wędliny koncentraty spożywcze
|
|
|
Produkcja jogurtu i kefiru rozpocznij naukę
|
|
Biorą w niej udział głównie bakterie mlekowe między innymi z rodzaju LACTOCOCCUS.
|
|
|
Produkcja serów pleśniowych rozpocznij naukę
|
|
oprócz bakterii mlekowych używa się również pewnych gatunków grzybów np. Penicilli camemberti.
|
|
|
Produkcja pieczywo na zakwasie rozpocznij naukę
|
|
Wykorzystuje się bakterie głównie z rodzaju Lactobacillius
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Zachodzi za sprawą drożdży, które rozkładają cukier na alkohol i tlenek węgla IV. w jej wyniku grzyby uzyskują energię
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
glukoza->energia + alkohol etylowy + tlenek węgla (IV)
|
|
|
Wykorzystanie fermentacji etanolowej rozpocznij naukę
|
|
Produkcja piwa wina oraz wysokoprocentowych destylowanych napojów alkoholowych chleba i ciasta kefiru
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
W produkcji piwa źródłem cukrów jest zwykle Jęczmień a pozostałe składniki to Chmiel woda i szczep drożdży
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Przy wyrobię chleba lub ciasta przez drożdże wytwarza się duża ilość dla ku węgla (IV), który spulchnia ciasto
|
|
|