BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA

 0    15 fiszek    nikooosiaa
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Biotechnologia
rozpocznij naukę
Wykorzystywanie organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych.
Biotechnologia tradycyjna
rozpocznij naukę
Wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy, wirusy lub ich skladniki.
Biotechnologia nowoczesna
rozpocznij naukę
Wykorzystuje organizmy, witusy lub ich skladniki zmodyfikowane za pomocą inżynierii genetycznej
Fermentacja
rozpocznij naukę
Przemiany enzymatyczne związków przeprowadzane przez mikroorganizmy warunkach beztlenowych.
Fermentacja mlekowa
rozpocznij naukę
Proces beztlenowy podczas którego wyniku działania głównie bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego
Fermentacja mlekowa
rozpocznij naukę
glukoza-> energia + kwas mlekowy
Zastosowania fermentacji mlekowej
rozpocznij naukę
1przetwory mleczne 2zakwasy chlebowe kiszone owoce i warzywa niektórych wędliny koncentraty spożywcze
Produkcja jogurtu i kefiru
rozpocznij naukę
Biorą w niej udział głównie bakterie mlekowe między innymi z rodzaju LACTOCOCCUS.
Produkcja serów pleśniowych
rozpocznij naukę
oprócz bakterii mlekowych używa się również pewnych gatunków grzybów np. Penicilli camemberti.
Produkcja pieczywo na zakwasie
rozpocznij naukę
Wykorzystuje się bakterie głównie z rodzaju Lactobacillius
Fermentacja alkoholowa
rozpocznij naukę
Zachodzi za sprawą drożdży, które rozkładają cukier na alkohol i tlenek węgla IV. w jej wyniku grzyby uzyskują energię
Fermentacja etanolowa
rozpocznij naukę
glukoza->energia + alkohol etylowy + tlenek węgla (IV)
Wykorzystanie fermentacji etanolowej
rozpocznij naukę
Produkcja piwa wina oraz wysokoprocentowych destylowanych napojów alkoholowych chleba i ciasta kefiru
Produkcja piwa
rozpocznij naukę
W produkcji piwa źródłem cukrów jest zwykle Jęczmień a pozostałe składniki to Chmiel woda i szczep drożdży
Wyrób chleba lub ciasta
rozpocznij naukę
Przy wyrobię chleba lub ciasta przez drożdże wytwarza się duża ilość dla ku węgla (IV), który spulchnia ciasto

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.