chemia żywność

 0    14 fiszek    grazynkasiwa
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
składniki odżywcze
rozpocznij naukę
pierwiastki i związki chemiczne, od których zależyprawidłowe flunkcjonowanje organizmu
składniki odżywcze co należy
rozpocznij naukę
białka, tłuszcze, sacharydy, witaminy, sole mineralne
równanie reakcji fermentacji alkoholowej
rozpocznij naukę
C6H12O6 ——> 2 C2H5OH + 2 CO2^
równanie reakcji fermentacji octowej
rozpocznij naukę
C2H5OH + O2 ——(enzym bakteryjny)—> CH3COOH + H2O
dwa etapy fermentacji mlekowej
rozpocznij naukę
1) C12H22O11 laktoza + H2O ——(enzym laktaza)—> C6H12O6 glukoza + C6H12O6 galaktoza 2) zdjecie:D
jełczenie
rozpocznij naukę
jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub uwalniania kwasów tłuszczowych pod wpływem np. enzymów
gnicie
rozpocznij naukę
to proces rozkładu związków białkowych
tłuszcze
rozpocznij naukę
to mieszaniny estrów wyższych kwasów karboksylowych i glikolu propylenowego
czego użyć do wykrycia skrobi w no. fasoli
rozpocznij naukę
jodyna
sposoby konserwowania żywności
rozpocznij naukę
marynowanie, solenie, peklowanie, kiszenie, mrożenie, wędzenie, suszenie, liofilizacja, pakowanie próżniowe, pasteryzacja
co robią aromaty
rozpocznij naukę
nadają smak i zapach
co robią substancje zagęszczające i emulgatory
rozpocznij naukę
wpływają na konsystencję
co robią barwniki
rozpocznij naukę
nadają kolor
co robią substancje konserwujące
rozpocznij naukę
przedłużają trwałość produktów

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.