2. Rola witamin w diecie

 0    20 fiszek    olafhajdasz
drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie - Odpowiedź -
witaminy -
rozpocznij naukę
związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których człowiek nie potrafi wytworzyć
prowitamina -
rozpocznij naukę
związek chemiczny ulegający przekształceniu w witaminę w wyniku reakcji chemicznych
awitaminoza -
rozpocznij naukę
brak witamin
hipowitaminoza -
rozpocznij naukę
niedobór witamin
hiperwitaminoza -
rozpocznij naukę
nadmiar witamin
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
rozpocznij naukę
A, D3, E, K
witaminy rozpuszczalne w wodzie:
rozpocznij naukę
witaminy grupy B (B1, B2, B5, B6, B11, B12, H, PP) oraz witamina C
biotyna -
rozpocznij naukę
witamina H
kwas pantotenowy -
rozpocznij naukę
witamina B5
kwas foliowy -
rozpocznij naukę
witamina B11
źródła witamin:
rozpocznij naukę
-spożywany pokarm, - wytwarzane przez bakterie zasiedlające jelito, - powstałe z prowitamin
witaminy oznacza się...
rozpocznij naukę
wielką literą alfabetu oraz nazewnictwem chemicznym
podstawowa klasyfikacja witamin to
rozpocznij naukę
rozpuszczalne w tłuszczach lub w wodzie
przyczyny a- i hipowitaminozy:
rozpocznij naukę
📌niedobór witamin w pokarmie, 📌zwiększone zapotrzebowanie (np. po kontuzji, u kobiet w ciąży i karmiących), 📌upośledzone wchłanianie, 📌działanie antywitamin oraz substancji antyodżywczych
antywitaminy -
rozpocznij naukę
związki chemiczne o strukturze podobnej do witamin. Są błędnie rozpoznawane przez organizm i wbudowywane w miejsce witamin. Nie spełniają funkcji witamin, jedynie blokują miejsce dla nich.
antywitaminy to często...
rozpocznij naukę
preparaty farmakologiczne stosowane w leczeniu wielu chorób
trzeba o tym pamiętać i stosować się do zaleceń lekarza
substancje antyodżywcze -
rozpocznij naukę
uniemożliwiają, lub ograniczają wykorzystanie składników odżywczych
przykłady substancji antyodżywczych:
rozpocznij naukę
📌związki naturalnie występujące w żywności np. w surowym białku jaja kurzego - awidyna uniemożliwiająca wchłanianie witaminy H, amigdalina - glikozyd (pestki wiśni, śliwek),
📌związki dostające się przypadkowo (zanieczyszczenie środowiska, zabiegi rolnicze), 📌konserwanty czy przeciwutleniacze
hiperwitaminoza dotyczy zwykle...
rozpocznij naukę
witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przyczyną najczęściej jest stosowanie złożonych preparatów witaminowych połączone z jednoczesną ich syntezą z prowitamin
swoje odpowiedniki wśród antywitamin mają...
rozpocznij naukę
wszystkie witaminy syntetyzowane przez bakterie przewodu pokarmowego (wit. grupy B i witamina K)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.