3. Tradycje i potrawy świąteczne/regionalne

 0    29 fiszek    Ghaspar
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
żeberka wieprzowe
rozpocznij naukę
svineribbe
suszony dorsz
rozpocznij naukę
lutefisk
gotowany dorsz
rozpocznij naukę
kokt torsk
suszone żeberka baranie
rozpocznij naukę
pinnekjøtt
gazowany świąteczny napój
rozpocznij naukę
julebrus
orzechy
rozpocznij naukę
nøtter
wino
rozpocznij naukę
en vin
piwo
rozpocznij naukę
et øl
akwawita
rozpocznij naukę
akavit
migdały
rozpocznij naukę
mandler
Daktyle
rozpocznij naukę
dadler
krem ryżowy
rozpocznij naukę
riskrem
okres przed noworoczny
rozpocznij naukę
romjul
przyjęcie Bożonarodzeniowe dla dzieci
rozpocznij naukę
juletrefest
kolędowanie
rozpocznij naukę
julebukk
noc świętojańska (23 czerwca)
rozpocznij naukę
jonsok
dzień Świętwgo Olafa (29 lipca)
rozpocznij naukę
olsok
baranina w kapuście
rozpocznij naukę
får-i-kål
krem z morosze (rodzaj maliy)
rozpocznij naukę
multekrem
ciasto marchewkowe
rozpocznij naukę
gulrotkake
zupa groszkowa
rozpocznij naukę
ertesuppe
naleśniki
rozpocznij naukę
pannekaker
klopsiki rybne
rozpocznij naukę
fiskeboller
potrawa z duszonej wołowiny lub baraniny z ziemniakami i marchewką
rozpocznij naukę
brun lapskaus
owsianka w gęstej kwaśne śmietanie zmieszanej z mąka i mlekiem z dodatkiem masła
rozpocznij naukę
rømmegrøt
Brązowy ser
rozpocznij naukę
brunost
kozi ser
rozpocznij naukę
geitost
płaski chleb
rozpocznij naukę
flatbrød
cienkie placki ziemniaczane
rozpocznij naukę
lomper

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.