Japoński 3, słownictwo rozdział 5

 0    150 fiszek    Sylwia Handzlik
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
sushi-go-round
rozpocznij naukę
回転ずし (かいてんずし)
Wprowadzenie, introduction
rozpocznij naukę
入門 (にゅうもん)
Wysokiej klasy, drogi
rozpocznij naukę
高級な (こうきゅうな)
Zmienić (coś)
rozpocznij naukę
変える(かえる)
składnik (na sushi)
rozpocznij naukę
ネタ
Świeży
rozpocznij naukę
新鮮な (しんせんな)
Szyld, signboard
rozpocznij naukę
看板 (かんばん)
nieumyślnie, automatycznie
rozpocznij naukę
つい
Obracać się
rozpocznij naukę
回る (まわる)
Przenośnik taśmowy
rozpocznij naukę
ベルトコンベア
wejść w pole widzenia
rozpocznij naukę
(が)目に入る (めにはいる)
Bez przerwy, jeden po drugim
rozpocznij naukę
次々と
Obfity
rozpocznij naukę
豊富な (ほうふな)
ograniczony, tylko~
rozpocznij naukę
~限定 (げんてい)
Styl zachodni
rozpocznij naukę
洋風 (ようふう)
inny, niezwykły
rozpocznij naukę
変わった (かわった)
Oprócz ~
rozpocznij naukę
~以外 (いがい)
dodatki do menu
rozpocznij naukę
サイドメニュー
zwiększyć
rozpocznij naukę
(が)増える (ふえる)
Normalnie, zwyczajnie
rozpocznij naukę
通常 (つうじょう)
Każdy~
rozpocznij naukę
~ごとに
Okres czasu (w ciągu dnia)
rozpocznij naukę
時間帯 (じかんたい)
kolejka, queue
rozpocznij naukę
行列 (ぎょうれつ)
Położyć
rozpocznij naukę
置く [おく]
Liczba osób
rozpocznij naukę
人数 (にんずう)
Panel dotykowy
rozpocznij naukę
タッチパネル
wejść
rozpocznij naukę
入力する (にゅうりょくする)
Siedzisko przy ladzie
rozpocznij naukę
カウンター席
Miejsce w "boksie"
rozpocznij naukę
ボックス席
stać się dostępny, wolny (vacant)
rozpocznij naukę
(が)空く
W porządku, in order
rozpocznij naukę
順番に(じゅんばんに)
Zawołać (kogoś), wezwać
rozpocznij naukę
呼ぶ (よぶ)
Japońska filiżanka do herbaty
rozpocznij naukę
湯のみ
Proszek
rozpocznij naukę
粉末 (ふんまつ)
torebka herbaty
rozpocznij naukę
テぃーバッグ
być dołączonym, podłączonym do
rozpocznij naukę
(に)付く (つく)
dysza, kran
rozpocznij naukę
ノズル
gorąca woda
rozpocznij naukę
(お)湯 (ゆ)
Wlać
rozpocznij naukę
注ぐ (そそぐ)
naciskać
rozpocznij naukę
押す (おす)
Sos sojowy
rozpocznij naukę
しょうゆ
wasabi
rozpocznij naukę
わさび
środek czyszczący podniebienie (jedzenie lub picie np. imbir przy sushi)
rozpocznij naukę
お口直し (おくちなおし)
Marynowany (pickled) imbir
rozpocznij naukę
ガリ
pickles
rozpocznij naukę
酢漬け (すづけ)
Imbir
rozpocznij naukę
しょうが
Wygodny
rozpocznij naukę
便利な (べんりな)
Ekran
rozpocznij naukę
画面 (がめん)
Nigiri
rozpocznij naukę
にぎり
Zwój, mata do sushi
rozpocznij naukę
巻物
Rekomendacja
rozpocznij naukę
おすすめ
Szczegółowy
rozpocznij naukę
詳しい (くわしい)
Pokazać, wystawić
rozpocznij naukę
表示する (ひょうじする)
Powtórzyć
rozpocznij naukę
繰り返す (くりかえす)
Po krótkim czasie
rozpocznij naukę
しばらくすると
Zamówiony produkt
rozpocznij naukę
注文品(ちゅうもんひん)
do założenia, to be put on
rozpocznij naukę
(に)のる
Przepływać, płynąć
rozpocznij naukę
流れる (ながれる)
(sushi) krąży na taśmie
rozpocznij naukę
(すしが)流れてくる (ながれてくる)
być nieco innym
rozpocznij naukę
一味違う (ひとあじちがう)
dom, najlepsze miejsce
rozpocznij naukę
本場 (ほんば)
nikujaga (duszone mięso, ziemniaki i cebula)
rozpocznij naukę
肉じゃが
Dom, rodzina
rozpocznij naukę
家庭 (かてい)
Domowe jedzenie
rozpocznij naukę
家庭料理 (かていりょうり)
standardowy
rozpocznij naukę
定番 (ていばん)
Słodko-słone (sweet and salty)
rozpocznij naukę
甘辛い (あまからい)
składniki, materiały
rozpocznij naukę
材料 (ざいりょう)
dla~ludzi
rozpocznij naukę
~分
Ziemniaki
rozpocznij naukę
じゃがいも
zupa, bulion
rozpocznij naukę
だし
Marchewka
rozpocznij naukę
にんじん
Łyżka
rozpocznij naukę
大さじ
Cebula
rozpocznij naukę
玉ねぎ (たまねぎ)
Cukier
rozpocznij naukę
砂糖 (さとう)
Wołowina
rozpocznij naukę
牛肉 (ぎゅうにく)
plasterki, thin slice
rozpocznij naukę
薄切り (うすぎり)
słodkie sake
rozpocznij naukę
みりん
Olej sałatkowy
rozpocznij naukę
サラダ油 (ゆ/あぶら)
Skórka, pokrywa
rozpocznij naukę
皮 (かわ)
obierać
rozpocznij naukę
むく
rozmiar
rozpocznij naukę
大きさ
Pionowo
rozpocznij naukę
縦に (たてに)
Pół
rozpocznij naukę
半分 (はんぶん)
Szerokość
rozpocznij naukę
幅 (はば)
Cienko
rozpocznij naukę
薄く (うすく)
kroić w plasterki
rozpocznij naukę
スライスする
patelnia, garnek
rozpocznij naukę
なべ
Podgrzać
rozpocznij naukę
熱する (ねっする)
Smażyć
rozpocznij naukę
いためる
Dodać
rozpocznij naukę
加える (くわえる)
Lekko
rozpocznij naukę
軽く (かるく)
średni ogień
rozpocznij naukę
中火 (ちゅうび)
Gotować, gotować na wolnym ogniu (boil, simmer)
rozpocznij naukę
煮る (にる)
Powierzchnia
rozpocznij naukę
表面 (ひょうめん)
szumowiny
rozpocznij naukę
アク
mały ogień
rozpocznij naukę
弱火 (よわび)
spalić
rozpocznij naukę
(が)こげる
oglądać, zobaczyć jak bedzie, to see how it goes
rozpocznij naukę
様子を見る (ようすをみる)
Ogień, płomień
rozpocznij naukę
火 (ひ)
Dostosować
rozpocznij naukę
調整する(ちょうせいする)
skompletować, ukończyć
rozpocznij naukę
完成する (かんせいする)
shaved dried bonito
rozpocznij naukę
かつお節(ぶし)
wodorosty
rozpocznij naukę
こんぶ
Uzyskać smak poprzez gotowanie ~
rozpocznij naukę
(を)煮出す(にだす)
zupa, sok
rozpocznij naukę
汁(しる)
umami (smak, który jest podobny, ale wyodrębniony od smaku slonego, smak "rosołowy" lub "mięsny"
rozpocznij naukę
うまみ
Topnieć, rozpuszczać
rozpocznij naukę
溶かす (とかす)
pozostać, to remain
rozpocznij naukę
余る(あまる)
Styl japoński
rozpocznij naukę
和風 (わふう)
Curry roux
rozpocznij naukę
カレール
dusić, gotować na wolnym ogniu
rozpocznij naukę
煮込む (にこむ)
Wyrzucić
rozpocznij naukę
捨てる (すてる)
Książka specjalistyczna
rozpocznij naukę
専門書 (せんもんしょ)
Brama główna
rozpocznij naukę
正門(せいモン)
Świeżość
rozpocznij naukę
鮮度 (せんど)
tablica
rozpocznij naukę
板 (いた)
obfity
rozpocznij naukę
豊かな (ゆたかな)
bogactwo
rozpocznij naukę
富 (とみ)
standardowy, klasyczny
rozpocznij naukę
定番 (ていばん)
określić, ustalić
rozpocznij naukę
定める (さだめる)
Zwiększenie
rozpocznij naukę
増加 (ぞうか)
pas
rozpocznij naukę
帯 (おび)
Telefon komórkowy
rozpocznij naukę
携帯電話 (けいたいでんわ)
Pozycja, lokalizacja
rozpocznij naukę
位置 (いち)
Kolejność pisania
rozpocznij naukę
書き順 (かきじゅん)
Oddech
rozpocznij naukę
呼吸 (こきゅう)
Łaźnia publiczna
rozpocznij naukę
銭湯 (せんとう)
Gorąca woda
rozpocznij naukę
湯 (ゆ)
Proszek
rozpocznij naukę
粉 (こな)
przywiązanie, załącznik
rozpocznij naukę
添付 (てんぷ)
List, aktualności
rozpocznij naukę
便り (たより)
Powierzchnia
rozpocznij naukę
表面 (ひょうめん)
Ciekawe
rozpocznij naukę
面白い (おもしろい)
Tom 1
rozpocznij naukę
一巻 (いっかん)
Szczegóły
rozpocznij naukę
詳細 (しょうさい)
Pokazać
rozpocznij naukę
示す (しめす)
Podnieść się, awansować
rozpocznij naukę
繰り上げる (くりあげる)
Ogród
rozpocznij naukę
庭 (にわ)
Słodzik
rozpocznij naukę
甘味料 (かんみりょう)
Przyprawy
rozpocznij naukę
香辛料 (こうしんりょう)
okrutny, bez serca
rozpocznij naukę
薄情 (はくじょう)
Cienko
rozpocznij naukę
薄く (うすく)
Skóra
rozpocznij naukę
皮膚 (ひふ)
Pełna szerokość
rozpocznij naukę
全幅 (ぜんぷく)
Gotowanie
rozpocznij naukę
煮沸 (しゃふつ)
Słaby
rozpocznij naukę
弱い [よわい]
Słabość
rozpocznij naukę
弱点 (じゃくてん)
Zorganizować, poukładać (to put in order)
rozpocznij naukę
整える (ととのえる)
Sok owocowy
rozpocznij naukę
果汁 (かじゅう)
Dodatkowy, extra
rozpocznij naukę
余分 (よぶん)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.