bielizna stołowa

 0    28 fiszek    patrycjabizon5
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
bielizna stolowa
rozpocznij naukę
niezbedna czesc wyposazenia zakladu gastronomicznego a takze istotny element estetyczny i dekoracyjny, harmonijnie skomponowana pod wzgledem kolorystyki i wzornictwa
molton
rozpocznij naukę
miękka podkładka pod obrus, ukladana bezposrednio pod blat stolu
material moltonu
rozpocznij naukę
flanela, bawelna, guma antyposlizgowa
sposobu mocowania moltonu
rozpocznij naukę
gumka, pineski, klamry, sznureczki
funkcja moltonu
rozpocznij naukę
lepsze ulozenie obrusow, chroni blat stolu, tlumi odglosy zastawy stolowej, wyrownuje drobne nierownosci przy laczeniu stolikow
obrusy stolowe
rozpocznij naukę
stosowane do nakrycia pojedynczych stolow, podstawowy i zarazem najbardziej widoczny element nakrycia stolu
obrusy stolowe: kolor obrusa powinien
rozpocznij naukę
wspolgrac z wystrojem wnetrza
obrusy biale i w pospolitych kolorach stosuje sie podczas
rozpocznij naukę
uroczystych obiadow, bankietow, kolacji
kolorowe obrusy stosuje sie podczas
rozpocznij naukę
sniadan i podwieczorow
jezeli uzywamy porcelany we wzorki
rozpocznij naukę
gladki obrus
porcelana bez wzorkow
rozpocznij naukę
obrus we wzorki
obrusy bankietowe
rozpocznij naukę
sluza do nakrywania dlugich stolow bankietoeych dlugosc od 3-7m
napperony
rozpocznij naukę
serwety stolowe. dodatkowy elemeny nakrycia i dekoracji stolika
funkcja napperonow
rozpocznij naukę
obnizaja koszty prania i zakupow bielizny stolowej, zakrywaja niewielkie zabrudzenia i zaprasowania kantow obrusa
wymiary napperonow
rozpocznij naukę
80x80, 90x90, 100x100
skirtingi
rozpocznij naukę
ozdobne marszczone falbany, uzywane do dekoracji bocznych powierzchni stolow bankietowych
laufry
rozpocznij naukę
dekoracyjne serwety, czesto zdobione haftami, lub koronkami, wstawia sie je na stodku szerokich stolow, ustawia sie jedynie elementy dekoracji stolow (kwiaty, swiece itd)
serwety plocienne dla gosci
rozpocznij naukę
niezbedne uzupelnienie kazdego nakrycia w restauracji
funkcja serwet dla gosci
rozpocznij naukę
chronia ubranie gosci, sluza do wytarcia ust, dekoracja stolu
serwety kelnerskie
rozpocznij naukę
potrzebna w czasie pracy, traktowanie jej jako wylacznie element wizerunku kelnera to blad. uzywana jako podkladka przy przenoszeniu polmiskow w serwisie francuskim, ochrony przy wygrzanych talerzach, wyjmowaniu napojow z coolera
dodatkowe elementy nakrycia stolu
rozpocznij naukę
podkladki, serwety papierowe, szarfy z tkaniny
podkladki pod nakrycie
rozpocznij naukę
uklada sie bezposrednio na szklanych lub marmurowych blatach, oraz na barze
material podkladek pod nakrycie
rozpocznij naukę
papier, korek lub innych
funkcja podkladek pod nakrycie
rozpocznij naukę
zabezpiecznie obrusa lub powierzchni blatu
serwetki papierowe
rozpocznij naukę
niezmienny staly element wyposazenia kawiarni, barow, cukierni oraz zakladow nizszej kategorii, doskonale zastepuja serwety plocienne, stosowane rowniez na przyjeciach stojacych
szarfy z tkaniny
rozpocznij naukę
sluza jedynie do dekoracji stolow, stosowane w wiekszosci na stolach bankietowych, zarowno prostokatnych jak i okraglych
serwety plocienne niskie
rozpocznij naukę
sniadania, podwieczorki
serwety plocienne wysokie
rozpocznij naukę
uroczyste obiady, kolacje

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.