la cucina

 0    322 fiszki    urszulaborzym
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
restauracja
rozpocznij naukę
il ristorante
bar
rozpocznij naukę
il bar
pub
rozpocznij naukę
la birreria
winiarnia
rozpocznij naukę
la enoteca
lokal tańszy od trattorii
rozpocznij naukę
la osteria
lodziarnia
rozpocznij naukę
la gelateria
fast food
rozpocznij naukę
il fast food
pizzeria
rozpocznij naukę
la pizzeria
gospoda
rozpocznij naukę
la trattoria
lokal, gdzie się głównie pije wino
rozpocznij naukę
la cantina
przekąska (x2)
rozpocznij naukę
lo spuntino/lo snack
słodka przekąska, podwieczorek
rozpocznij naukę
la merenda
przystawka (x2)
rozpocznij naukę
lo stuzzichino/l'antipasto
cennik
rozpocznij naukę
il listino di prezzi
dodatek
rozpocznij naukę
il contorno
kelner
rozpocznij naukę
il camagliere
sos (x2)
rozpocznij naukę
la salsa/il sugo
mix wędlin
rozpocznij naukę
gli affettati misti
bruschetta
rozpocznij naukę
la bruschetta
grzanki
rozpocznij naukę
i crostini
prosciuto z melonem
rozpocznij naukę
il prosciuto e melone
wędliny
rozpocznij naukę
i salumi
jajka
rozpocznij naukę
le uova
sól
rozpocznij naukę
il sale
pieprz
rozpocznij naukę
il pepe
duszona papryka
rozpocznij naukę
la peperonata
mamałyga
rozpocznij naukę
la polenta
chipsy
rozpocznij naukę
le patatine
frytki
rozpocznij naukę
le patatine fritte
majonez
rozpocznij naukę
il maionese
tuńczyk
rozpocznij naukę
il tonno
marynata
rozpocznij naukę
il sottaceto
ryba
rozpocznij naukę
la pesce
rzadka zupa
rozpocznij naukę
la minestra
gęsta zupa
rozpocznij naukę
la zuppa
langusta
rozpocznij naukę
l'arragosta
czosnek
rozpocznij naukę
l'aglio
szałwia
rozpocznij naukę
la salvia
szparagi
rozpocznij naukę
gli asparagi
cykoria
rozpocznij naukę
la cicoria
bakłażany
rozpocznij naukę
le melanzane
ziemniaki
rozpocznij naukę
le patate
szpinak
rozpocznij naukę
gli spinaci
borowiki
rozpocznij naukę
i funghi porcini
kalafior
rozpocznij naukę
il cavolfiore
ciecierzyca
rozpocznij naukę
i ceci
ogórek
rozpocznij naukę
il cetriolo
fasola
rozpocznij naukę
i fagioli
fasolka
rozpocznij naukę
i fagiolini
bób
rozpocznij naukę
le fave
seler/homoseksualista
rozpocznij naukę
il finocchio
grzyb
rozpocznij naukę
il fungo
soczewica
rozpocznij naukę
le lenticchie
groszek/siusiak
rozpocznij naukę
i piselli
liść laurowy
rozpocznij naukę
l'alloro
bazylia
rozpocznij naukę
il basilico
karczoch
rozpocznij naukę
il carciofo
marchewka
rozpocznij naukę
la carota
cebula
rozpocznij naukę
la cipolla
seler naciowy
rozpocznij naukę
la costa di sedano
sałata z długimi liśćmi
rozpocznij naukę
la lattuga
sałata karbowana
rozpocznij naukę
l'insalata verza
sałata czerwona, gorzkawa
rozpocznij naukę
il radicchio
papryka
rozpocznij naukę
il peperone
pomidor
rozpocznij naukę
il pomodoro
natka pietruszki
rozpocznij naukę
il prezzemolo
rozmaryn
rozpocznij naukę
il rosmarino
dynia
rozpocznij naukę
la zocca
cukinia
rozpocznij naukę
la zucchina
bakalie
rozpocznij naukę
la frutta secca
pomarańcza
rozpocznij naukę
l'arancia
banan
rozpocznij naukę
la banana
kasztan
rozpocznij naukę
la castagna
figa
rozpocznij naukę
il fico
cytryna
rozpocznij naukę
il limone
mandarynka
rozpocznij naukę
il mandarino
migdał
rozpocznij naukę
la mandorla
jabłko
rozpocznij naukę
la mela
orzech włoski
rozpocznij naukę
la noce
orzech laskowy
rozpocznij naukę
la nocciola
gruszka
rozpocznij naukę
la pera
grejpfrut
rozpocznij naukę
il pompelmo
winogrono
rozpocznij naukę
l'uva
orzeszek archaidowy, fistaszek
rozpocznij naukę
la nocciolina
arbuz (x2)
rozpocznij naukę
l'anguria/il cocomero
melon
rozpocznij naukę
il melona
truskawka
rozpocznij naukę
la fragola
poziomka
rozpocznij naukę
la fragola di bosco
malina
rozpocznij naukę
il lampone
jagoda
rozpocznij naukę
il mirtillo
czereśnia
rozpocznij naukę
la ciliegia
wiśnia
rozpocznij naukę
l'amarena
porzeczki
rozpocznij naukę
i ribes
kokos
rozpocznij naukę
il (noce di) coco
brzoskwinia
rozpocznij naukę
la pesca
morela
rozpocznij naukę
l'albicocca
śliwka
rozpocznij naukę
la prugna
makaron "w paski"
rozpocznij naukę
i rigatoni
cieniutkie spaghetti
rozpocznij naukę
le linguine
grube spaghetti
rozpocznij naukę
le trenette
grube spaghetti/makaron
rozpocznij naukę
i maccheroni
makaron rurki z dziurką w środku
rozpocznij naukę
i bugatini
makaron muszelki
rozpocznij naukę
le conchiglie
makaron kokardki
rozpocznij naukę
le farfalle
makaron podobne do gnocchi, uszka
rozpocznij naukę
le orecchiette
makaron wstążki
rozpocznij naukę
le tagliatelle
kotlet
rozpocznij naukę
la cotoletta
wątroba
rozpocznij naukę
il fegato
kurczak
rozpocznij naukę
il pollo
indyk
rozpocznij naukę
il tacchino
befsztyk z rusztu
rozpocznij naukę
la bistecca ai ferri
pieczeń
rozpocznij naukę
la carne arrosto
eskalopki
rozpocznij naukę
le scaloppine
zrazy
rozpocznij naukę
gli involtini
cielęcina
rozpocznij naukę
la carne di vitello
wieprzowina
rozpocznij naukę
la carne di maiale
wołowina
rozpocznij naukę
la carne di manzo
jagnięcina
rozpocznij naukę
la carne di agnello
długodojrzewająca polędwica wołowa, chuda czerwona
rozpocznij naukę
la bresaola
bresaola z tłuszczem
rozpocznij naukę
la lonza
kiełbasa ze świńskiej nogi
rozpocznij naukę
il cotechino
salami
rozpocznij naukę
il salame
prosciuto surowe
rozpocznij naukę
il prosciuto crudo
prosciuto gotowane
rozpocznij naukę
il prosciuto cotto
mortadela
rozpocznij naukę
la mortadella
boczek
rozpocznij naukę
la pancetta
kiełbaska
rozpocznij naukę
la salsiccia
podobne do boczku, tylko chudsze (ogonówka brandenburska)
rozpocznij naukę
lo speck
rumianek
rozpocznij naukę
la camilia
woda gazowana (x2)
rozpocznij naukę
l'acqua gasata/frizzante
woda niegazowana (x2)
rozpocznij naukę
l'acqua naturale/liscia
wino wytrawne
rozpocznij naukę
il vino secco
wino półwytrawne
rozpocznij naukę
il vino semisecco
wino półsłodkie
rozpocznij naukę
il vino semidolce
wino słodkie
rozpocznij naukę
il vino dolce
wino musujące (x2)
rozpocznij naukę
lo spumante/il frizzantino
sztućce
rozpocznij naukę
le posate
naczynia
rozpocznij naukę
le stoviglie
miseczka mała, też używana do picia
rozpocznij naukę
la ciotola
stół (nakryty)
rozpocznij naukę
la tavola
stół (jako mebel)
rozpocznij naukę
il tavolo
rondelek (x2)
rozpocznij naukę
il tegame/la casseruola
garnek
rozpocznij naukę
la pentola
łyżeczka
rozpocznij naukę
il cucchiaino
słodki
rozpocznij naukę
dolce
słony
rozpocznij naukę
salato
kwaśny (x2)
rozpocznij naukę
acido/aspro
gorzki
rozpocznij naukę
amaro
ostry
rozpocznij naukę
piccante
smaczny (x2)
rozpocznij naukę
gustoso/saporito
przepyszny
rozpocznij naukę
squisito
bez smaku
rozpocznij naukę
insipido
wędzony
rozpocznij naukę
affumicato
słodzony
rozpocznij naukę
zuccherato
zjełczały
rozpocznij naukę
rancido
długodojrzewający
rozpocznij naukę
stagionato
świeży
rozpocznij naukę
fresco
mleko chude
rozpocznij naukę
il latte scremato
mleko pełne
rozpocznij naukę
il latte intero
zgniły
rozpocznij naukę
marcio
niedojrzały
rozpocznij naukę
acerbo
dojrzały
rozpocznij naukę
maturo
nieświeży, czerstwy
rozpocznij naukę
raffermo
pieczony (x2)
rozpocznij naukę
arrosto/al forno
gotowany (x2)
rozpocznij naukę
cotto/lesso
smażony
rozpocznij naukę
fritto
miękki
rozpocznij naukę
tenero
twardy
rozpocznij naukę
duro
gorący
rozpocznij naukę
caldo
zimny
rozpocznij naukę
freddo
gruby
rozpocznij naukę
spesso
cienki
rozpocznij naukę
sottile
rozgotowany makaron
rozpocznij naukę
la pasta scotta
makaron w sam raz
rozpocznij naukę
la pasta al dente
rodzaj potrawy, sposób przyrządzenia na bardzo pikantny (nazwa) (x2)
rozpocznij naukę
all'arrabbiata/alla puttanesca
bolognese
rozpocznij naukę
al ragù
sposób przyrządzania z szafranem (x2)
rozpocznij naukę
alla milanese/con lo zafferano
z prosciuto crudo i szałwią, sposób przyrządzania (nazwa)
rozpocznij naukę
alla romana
z grzybami
rozpocznij naukę
ai funghi
z owocami morza
rozpocznij naukę
ai frutti di mare
twardy słony ser z pieprzem itp.
rozpocznij naukę
il pecorino
szarlotka z lodami na ciepło
rozpocznij naukę
il semifreddo
szarlotka (x2)
rozpocznij naukę
la torta di mele/lo strudel
sałatka owocowa
rozpocznij naukę
la macedonia
deser płynny z biszkoptami
rozpocznij naukę
la zuppa inglese
biszkopt
rozpocznij naukę
il pan di Spagna
ciasteczko
rozpocznij naukę
il biscotto
biszkopt na tiramisù
rozpocznij naukę
il savoiardo
owoce sezonowe
rozpocznij naukę
la frutta di stagione
lody
rozpocznij naukę
il gelato
czekolada
rozpocznij naukę
la cioccolata
bochenek chleba
rozpocznij naukę
il filone
okrągły bochenek
rozpocznij naukę
la pagnotta
plaster
rozpocznij naukę
la fetta
skórka
rozpocznij naukę
la buccia
łupinka, skorupka
rozpocznij naukę
il guscio
puszka do konserw
rozpocznij naukę
la scatoletta
puszka do napojów
rozpocznij naukę
la lattina
kawałek
rozpocznij naukę
il pezzo
butelka
rozpocznij naukę
la botiglia
tabliczka (czekolady)
rozpocznij naukę
la tavoletta
opakowanie
rozpocznij naukę
il pacco
słoiczek
rozpocznij naukę
il barattolo
ząbek (czosnku)
rozpocznij naukę
lo spicchio
zagotować wodę
rozpocznij naukę
bollire l'acqua
wycisnąć
rozpocznij naukę
spremere
rozłupać
rozpocznij naukę
schiacciare
rozłożyć, rozciągnąć, rozpłaszczyć
rozpocznij naukę
stendere
przyrumienić
rozpocznij naukę
rosolare
obrać z łupiny
rozpocznij naukę
sgranare
zetrzeć
rozpocznij naukę
grattugiare
filetować
rozpocznij naukę
diliscare
wyciskarka do cytrusów
rozpocznij naukę
lo spremiagrumi
dziadek do orzechów
rozpocznij naukę
lo schiaccianoci
na dużym ogniu
rozpocznij naukę
a fuoco alto
na małym ogniu
rozpocznij naukę
a fuoco basso
kawałek pizzy
rozpocznij naukę
il trancio di pizza
pizza w kawałkach
rozpocznij naukę
la pizza al taglio
warzywa
rozpocznij naukę
la verdura
sklep mięsny
rozpocznij naukę
la macelleria
sklep z wędlinami
rozpocznij naukę
la salumeria
sklep rybny
rozpocznij naukę
la pescheria
warzywniak
rozpocznij naukę
il fruttivendolo
kwiaciarnia (x3)
rozpocznij naukę
il fiorista/la frioristeria/la fioreria
cukiernia
rozpocznij naukę
la pasticceria
kroić
rozpocznij naukę
affettare
siekać
rozpocznij naukę
tagliuzzare
gotować na parze
rozpocznij naukę
cuocere a vapore
robić grzanki
rozpocznij naukę
tostare
piec
rozpocznij naukę
cuocere al forno
smażyć
rozpocznij naukę
friggere
mleć
rozpocznij naukę
macinare
małże
rozpocznij naukę
le vongole
rachunek
rozpocznij naukę
il conto
sprzątać ze stołu
rozpocznij naukę
sparecchiare
nakrywać do stołu
rozpocznij naukę
apparecchiare
zamawiać
rozpocznij naukę
ordinare
kredens
rozpocznij naukę
la credenza
lampa
rozpocznij naukę
il lampadario
dzbanek
rozpocznij naukę
la caraffa
kieliszek/szklanka
rozpocznij naukę
il bicchiere
łyżka
rozpocznij naukę
il cucchiaio
widelec
rozpocznij naukę
la forchetta
nóż
rozpocznij naukę
il coltello
talerz
rozpocznij naukę
il piatto
serwetka
rozpocznij naukę
il tovagliolo
krzesło
rozpocznij naukę
la sedia
obrus
rozpocznij naukę
la tovaglia
dzbanek na kawę
rozpocznij naukę
la caffettiera
imbryk
rozpocznij naukę
la teiera
filiżanka
rozpocznij naukę
la tazza
talerzyk
rozpocznij naukę
il piattino
miska na sałatę
rozpocznij naukę
l'insalatiera
zmywarka
rozpocznij naukę
la lavastoviglie
suszarka
rozpocznij naukę
la scolapiatti
tarka
rozpocznij naukę
la grattugia
otwieracz do puszek
rozpocznij naukę
l'apriscatole
otwieracz do butelek
rozpocznij naukę
l'apribottiglie
durszlak
rozpocznij naukę
il colapasta
patelnia
rozpocznij naukę
la padella
pokrywka
rozpocznij naukę
il coperchio
wykałaczki
rozpocznij naukę
gli stuzzicadenti
mikser
rozpocznij naukę
il frullatore
toster
rozpocznij naukę
il tostapane
ścierka
rozpocznij naukę
il canovaccio
lodówka
rozpocznij naukę
il frigorifero
zamrażalnik (x2)
rozpocznij naukę
il congelatore/il freezer
wisząca szafka
rozpocznij naukę
il pensile
mikrofalówka
rozpocznij naukę
il forno a microonde
waza
rozpocznij naukę
la zuppiera
wałek
rozpocznij naukę
il matterello
deska
rozpocznij naukę
il tagliere
kuchenka gazowa
rozpocznij naukę
la cucina a gas
ruszt
rozpocznij naukę
lo spiedo
piec
rozpocznij naukę
il forno
płyta do grillowania
rozpocznij naukę
la griglia
garnek na parę
rozpocznij naukę
la pentola a pressione
fartuszek
rozpocznij naukę
il grembiule
zlew
rozpocznij naukę
il lavandino
kran
rozpocznij naukę
il rubinetto
naczynie żaroodporne
rozpocznij naukę
la pirofila
mieszać
rozpocznij naukę
mescolare
otwierać
rozpocznij naukę
aprire
wlewać
rozpocznij naukę
versare
obierać
rozpocznij naukę
pelare
kroić na kawałki
rozpocznij naukę
spezzetare
przełamywać
rozpocznij naukę
rompere
tłuc
rozpocznij naukę
battere
kroić (w plastry)
rozpocznij naukę
tagliare
ser z dziurami (i bucchi)
rozpocznij naukę
la groviera
ser, którym można smarować (spalmare) i ma formę prostokątną, ser półmiękki z Lombardii
rozpocznij naukę
lo stracchino
ser, który przypomina mozzarellę, ale jest do twardszego makaronu, miękki ser w kształcie gruszki
rozpocznij naukę
la scamorza
kapusta
rozpocznij naukę
il cavolo
żeberka
rozpocznij naukę
la costoletta
udziec jagnięcy/drobiowy
rozpocznij naukę
il coscio/la coscia
pierś
rozpocznij naukę
il petto
karkówka
rozpocznij naukę
l'arista
antrykot
rozpocznij naukę
la braciola
filet
rozpocznij naukę
il filetto
befsztyk
rozpocznij naukę
la bistecca
polędwica
rozpocznij naukę
il girello
gulasz
rozpocznij naukę
lo spezzatino
pulpet
rozpocznij naukę
il polpettone
szaszłyk
rozpocznij naukę
lo spiedino
królik
rozpocznij naukę
il coniglio
10 dag
rozpocznij naukę
un etto
ciasto do przygotowywania tart
rozpocznij naukę
la pasta sfoglia
lane kluski w rosole
rozpocznij naukę
la pastina in brodo
kruche ciasto
rozpocznij naukę
la pasta frolla
makaron jajeczny
rozpocznij naukę
la pasta all'uovo
posiłek
rozpocznij naukę
il pasto
ciastka w cukierni
rozpocznij naukę
le paste
herbatka ziołowa
rozpocznij naukę
la tisana
napój
rozpocznij naukę
la bibita
aperitif bezalkoholowy
rozpocznij naukę
l'aperitivo analcolico
sok
rozpocznij naukę
il succo
herbata z cytryną
rozpocznij naukę
il tè al limone
kawa z dużą ilością wody (americana)
rozpocznij naukę
il caffé lungo
kawa bardzo mocna
rozpocznij naukę
il caffé ristretto
kawa w malutkim kieliszku
rozpocznij naukę
il caffé al vetro
kawa z odrobiną likieru
rozpocznij naukę
il caffé corretto
kawa zbożowa (jęczmienna)
rozpocznij naukę
il caffé d'orzo

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.