biologia układ pokarmowy 💀💀💀

 0    25 fiszek    blankanieroda
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
cukry (węglowodany)
rozpocznij naukę
z 1,2 lub wielu cząsteczek cukrów prostych, funkcja energetyczna, w kaszach makaronach pieczywie ziemniakach
białka
rozpocznij naukę
to polimery zbudowane z połączonych ze sobą aminokwasów, funkcja budulcowa, transportowa, w mięsie, przetworach mlecznych, nasionach zbóż i roślin strączkowych
tłuszcze (lipidy)
rozpocznij naukę
zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych, funkcja zapasowa, energetyczna, w olejach roślinnych, słoninie, śmietanie
aminokwasy podział
rozpocznij naukę
endogenne i egzogenne
aminokwasy endogenne
rozpocznij naukę
wytwarzane przez organizm
aminokwasy egzogenne
rozpocznij naukę
nie są wytwarzane przez organizm, muszą być przyjmowane z pokarmem
podział białek
rozpocznij naukę
pełnowartościowe i niepełnowartościowe
białka pełnowartościowe
rozpocznij naukę
zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, głównie są zwierzęce, są w mleku, jajach, mięsie
białka niepełnowartościowe
rozpocznij naukę
nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, są roślinne, występują w nasionach bobu, fasoli, soi
NNKT
rozpocznij naukę
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nie są wytwarzane w org człowieka, muszą być przyjmowane, są w rybach, olejach roślinnych. budują błony komórkowe, obniżają poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływają na układ krwionośny i skórę
błonnik pokarmowy
rozpocznij naukę
substancje (pochodzenia roślinnego), które nie są trawione przez enzymy w układzie pokarmowym. w jego skład wchodzą celuloza, pektyny, ligniny. są w warzywach, owocach, mące pełnoziarnistej
funkcje błonnika
rozpocznij naukę
-wzmaga ruchy robaczkowe. -chłonie wodę, poczucie sytości. -chroni ogr przed nowotworami żołądka i jelita grubego -przyspiesza drogę pokarmu. -pozywienie dla mikrobiomu jelit
składniki mineralne podział
rozpocznij naukę
mikro i makro elementy
makroelementy
rozpocznij naukę
pierwiastki które stanowią przynajmniej 0.01% suchej masy ciała (Ca, Mg, K, Na, Cl
mikroelementy
rozpocznij naukę
pierwiastki które stanowią nie więcej niż 0.01% suchej masy ciała (Fe, Cu, I, F, Co)
funkcje układu pokarmowego
rozpocznij naukę
pobieranie, trawienie pokarmu, wchłanianie strawionych cząstek pokarmowych, usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych
ślinianki
rozpocznij naukę
wydzielanie śliny, która nawilża pokarm, działa bakteriobójczo, zawiera enzym rozpoczynający trawienie wielocukrów
wątroba
rozpocznij naukę
produkowanie żółci, magazynowanie glikogenu i witamin roz w tłuszczach, przekształcanie amoniaku w mocznik, wytwarzanie białek osocza krwi, rozkładanie hemoglobiny, odtruwanie organizmu
trzustka
rozpocznij naukę
produkowanie soku trzustkowego zawierającego enzymy, dzięki którym zachodzi dalsze trwanie wielocukrów, dwucukrów, białek i tłuszczów
jama ustna
rozpocznij naukę
pobieranie, rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu, wstępne trawienie wielocukrów
gardło
rozpocznij naukę
transportowanie pokarmu do przełyku
przełyk
rozpocznij naukę
transportowanie pokarmu do żołądka
żołądek
rozpocznij naukę
odkażanie i magazynowanie pokarmu, częściowe trawienie białek
jelito cienkie
rozpocznij naukę
trawienie wielo i dwu cukrów, białek i tłuszczów, wchłanianie składników pokarmowych
jelito grube
rozpocznij naukę
wchłanianie wody i soli mineralnych-formowanie kału

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.