Moja lekcja

 0    7 fiszek    guest2943018
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
czynniki wpływające na szybkość reakcji
rozpocznij naukę
1 stężenie substratu 2 temperatura 3 pH 4 obecność aktywatorów i inhibitorów
stężenie substratu
rozpocznij naukę
wraz ze wzrostem stężenia substratu rośnie szybkość reakcji enzymatycznej
Km (stała michaelisa)
rozpocznij naukę
stężenie substratu przy którym szybkość reakcji wynosi szybkość maksymalną
temperatura
rozpocznij naukę
wraz ze wzrostem temperatury rośnie aktywność enzymów
UWAGA
rozpocznij naukę
zbyt wysoka temperatura powoduje zatrzymanie reakcji ponieważ dochodzi do denaturacji enzymów które są białkami
pH
rozpocznij naukę
każdy enzym ma własne pH ponieważ mają różne grupy funkcyjne zdolne do występowania w formie zjonizowanej i nie zjonizowanej
3 ph
rozpocznij naukę
pepsyna = 2 amalaza=7 trypsyna = 8

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.