Moja lekcja

 0    18 fiszek    guest3024997
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
serwis francuski to inaczej
rozpocznij naukę
półmiskowy dopiero przy stoliku serwowane na talerze gości
wymień naczynia wieloporcjowe wykorzystywane w serwisie francuskim
rozpocznij naukę
salaterki, misy, naczynia żaroodporne, patelnie, wazy
Jaka jest zasada serwisu francuskiego
rozpocznij naukę
kelner podchodzi z lewej strony do gościa z wieloporcjowym naczyniem, trzymanym w lewej ręce i odpowiednio ułożonymi sztućcami serwisowymi
co to jest serwis francuski A
rozpocznij naukę
serwis francuski A (pełny)- kelner nakłada z półmiska danie gościom na talerze
Co to jest serwis francuski B
rozpocznij naukę
serwis francuski B (półpełny) - gość sam przekłada potrawę na talerz z półmiska trzymanego przez kelnera
Co w serwisie francuskim podaje sie z prawej strony
rozpocznij naukę
wina, alkohole, napoje zimne i gorące piwa z butelek, karafek, dzbanków
jakie napoje można podawać serwis francuski B
rozpocznij naukę
zimne napoje bezalkoholowe, mieszane napoje alk (drinki) w kieliszkach, szklankach z lewej strony z tacy gosc sam bierze
zalety francuskiej metody obsługi
rozpocznij naukę
goście mogą decydować o wielkości porcji i możliwość wyboru rodzaju serwowanej potrawy - goscie majq poczucie że są obsługiwali indywidualnie
wady franc. metody obsługi
rozpocznij naukę
obsługiwana większą liczba gości rozciąga się w czasie. gośc czesto przeszkadza podchodząc do nich lub angażując samoobsługę. Wygląd podawanych dań Ostatni gośc widzi mniej apetyczne danie
jakie imprezy są obsługiwane
rozpocznij naukę
serwis francuski polecamy do obsługi niewielkich przyjęć siedzących np. wydawanych z okazji wizyty, delegacji zagranicznych, na którym obowiązuje ustalone menu
czym się różni podawanie wina czerwonego i białego z butelki
rozpocznij naukę
Wino czerwone podaje sie z ręki a Wino białe nie wyciąga się z ochladzacza
jakie napoje serwuje się metodą Francuską a
rozpocznij naukę
bezalkoholowe zimne napoje firmowe np. z oryginalnych szklanych butelek, gorace napoje bezalkoholowe (kawa, herbata) w dzbankach. Piwo podawane w butelkach lub w kuflach, alkohole (wódki, piwo, wina) kieliszkach i kuflach
Jak wyglada serwowanie wina w kieliszkach metodą francuską
rozpocznij naukę
kelner podchodzi do gościa z lewej strony I oferuje mu na tacy napełnione kieliszki z winem gość sam bierze kieliszek
Co kelner musi zrobić przed przybyciem z półmiskiem potraw
rozpocznij naukę
wykłada odpowiedni talerz przed każdym gościem
sposoby chwytania sztućców serwisowych
rozpocznij naukę
uchwyt szczypcowy płaski i poziomy do serwowania płaskich potraw filety kotlety. uchwyt szczypcowy wysoki do serwowania wyższych, nieforemne potrawy (knedle, gołąbki). uchwyt szczypcowy boczny do podawania wysokich delikatnych potraw *jajka garnirowane,
szczypce I łopatki mogą być
rozpocznij naukę
do potraw specjalnych takich jak szparagi kawior oraz do ciast
Gdzie podaje sos na talerz
rozpocznij naukę
sos polewamy na mięso lub obok niego nie polewamy ziemniaków, kasz warzyw
Jak wyglada podawanie tortu
rozpocznij naukę
z patery trzymanej w lewej ręce natomiast kelner wykonuje wszytskie czynności z prawej strony goscia

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.