Pytanie |
Odpowiedź |
produkty mleczne są głównie źródłem rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ktory z wymienionych produktów działa alkalizujaco na odczyn płynów ustrojowych czlowieka rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
w którym odcinku układu pokarmowego enzym pepsyna rozpoczyna trawienie bialka rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
zaburzenia pracytarczycy są następstwem niedoboru w organizmie czlowieka rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi czlowika więcej błonnika rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
po spozyciu zestawu śniadaniowego którego skład przedstawiono w tabeli pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi czlowieka rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
do grupy skladniow odzywczych pełniących w organizmie czlowieka funkcje budulcową należą rozpocznij naukę
|
|
składniki mineralne i bialka
|
|
|
ile mg potasu dostarczy człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków o masie 150g jeżeli 100g tej potrawy zawiera 443 mg tego makroskładniki rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
lipazy to enzymy trawiące rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
insulina to hormon który we krwi reguluje poziom rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
która potrawa zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
zalecane spożycie błonnika dla 15 letniego chłopca wynosi 19 na dobę. zawartość błonnika w 100g puree z grochu wynosi 9,0 g. ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ile bialka znajduje się w 110g pieczeni cielęcej jeżeli zawartość bialka w 100 gtej potrawy wynosi 20,10g rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
nadmierne spożycie soli może być przyczyną rozpocznij naukę
|
|
nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
|
|
|
żółc w organizmie czlowieka produkowana jest rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
po spozyciu zestawu najwięcej choresterolu dostarczy organizmowi czlowieka rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
przedstawione w tabeli zmiany w organizmie czlowieka sa objawami rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jeżeli 100g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 błonnika to 1 porcja to jedna porcja tej potrawy o masie 300g dostarczy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
nadmierne spożywanie węglowodanów prostych sprzyja rozwojowi rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
źródłem bialka pełnowartościowego jest rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
miejscem trawinia o wchłaniania skaldnikow pokarmowych jest rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
miejscem wytwarzania żółci jest rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
miejscem wytwarzania soku trzustkowego, insuliny i glukqgonu jest rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
właściwy proces trawienia tłuszczów rozpoczyna się w rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
pod wplywem enzymow trypsyny I chymotrypsyny wydzielanych przez trzustke trawione są rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
żółc i sok trzustkowy znajduje ujscie w rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
żółc i sok trzustkowy znajduje ujscie w rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
proces trawienia cukrów rozpoczyna się w rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
przewód pokarmowy składa się kolejno z rozpocznij naukę
|
|
jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, odbytnicy i odbytu
|
|
|
enzym rozkładający wielocukry to rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
wchłanianie tłuszczów i węglowodanów i białek następuje w rozpocznij naukę
|
|
jelicie cienkim przez kosmki jelitowe
|
|
|
enzymy proteolityczne rozkładają rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
która z witamin może być syntetyzowana w skórze rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
w procesie widzenia ważna rolę odgrywa witamina rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
hiperwitaminoza to schorzenie wywołane rozpocznij naukę
|
|
nadmiarem witamin w organizmie
|
|
|
w procesie krzepnięcia krwi uczestniczy witamina rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
za wady cewy nerwowej płodu może odpowiadać niedobór rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
wchłanianie żelaza wspomaga podaż rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
awidyna wiąże i unieczynnia witaminę rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
chorobę beri beri wywołuje niedobór witaminy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
beta karoten jest prowitamina witaminy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
za zapewnienie prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego są odpowiedzialne rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozwój krzywicy i osteoporozy to efekt braku witaminy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
szkorbut to choroba wywołana przez, niedobór witaminy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reguluje perystaltykę jelit i jest pożywką dla pożądanej mikoflory jelit
|
|
|
skutkami nadmiernego spożywania bialka w pożywieniu jest rozpocznij naukę
|
|
obciążenie nerek i wątroby
|
|
|
do produktów bogatych w białko należą rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ilość energii cieplnej uzyskanej podczas spalenie 1g tłuszczu wynosi rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
tłuszczach pochodzenia zwierzęcego
|
|
|
która z podanych niżej frakcji jest nazywa złym choresterolem rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
1g węglowodanów i bialka wynosi rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
węglowodanami nieprzyswajalnymi są rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
dobrym źródłem błonnika pokarmowego są rozpocznij naukę
|
|
otręby, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, warzywa, owoce
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Stan niedoboru określonej witaminy objawiający się zaburzeniami w funkcjowaniu organizmu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
wskaz funkcje jaka woda pełni w organizmie rozpocznij naukę
|
|
wszystkie odpowiedzi prawidłowe
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pochodząca że spełnia skaldnikow pokarmowych
|
|
|
najwięcej wody organizm wydala z rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
różnica między ilością wody dostarczanej do organizmu a ilością wydalaona
|
|
|
najwięcej wody do organizmu dostarczają rozpocznij naukę
|
|
napoje owocowe, warzywa, owoce
|
|
|
zapotrzebowanie na wodę jest uzależnione od rozpocznij naukę
|
|
wszystkie odpowiedzi prawidłowe
|
|
|