toczi

 0    64 fiszki    guest3134154
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
produkty mleczne są głównie źródłem
rozpocznij naukę
skrobi
ktory z wymienionych produktów działa alkalizujaco na odczyn płynów ustrojowych czlowieka
rozpocznij naukę
warzywa
w którym odcinku układu pokarmowego enzym pepsyna rozpoczyna trawienie bialka
rozpocznij naukę
żołądku
zaburzenia pracytarczycy są następstwem niedoboru w organizmie czlowieka
rozpocznij naukę
jodu
źródłem kolagenu są
rozpocznij naukę
mięso i ryby
który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi czlowika więcej błonnika
rozpocznij naukę
cieciorka
po spozyciu zestawu śniadaniowego którego skład przedstawiono w tabeli pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi czlowieka
rozpocznij naukę
pieczywo mieszane
do grupy skladniow odzywczych pełniących w organizmie czlowieka funkcje budulcową należą
rozpocznij naukę
składniki mineralne i bialka
ile mg potasu dostarczy człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków o masie 150g jeżeli 100g tej potrawy zawiera 443 mg tego makroskładniki
rozpocznij naukę
664,5
źródłem kolagenu są
rozpocznij naukę
mieso i ryby
lipazy to enzymy trawiące
rozpocznij naukę
tluszcze
insulina to hormon który we krwi reguluje poziom
rozpocznij naukę
glukozy
która potrawa zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
rozpocznij naukę
tatar z łososia
zalecane spożycie błonnika dla 15 letniego chłopca wynosi 19 na dobę. zawartość błonnika w 100g puree z grochu wynosi 9,0 g. ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca
rozpocznij naukę
212,11
ile bialka znajduje się w 110g pieczeni cielęcej jeżeli zawartość bialka w 100 gtej potrawy wynosi 20,10g
rozpocznij naukę
22,11
nadmierne spożycie soli może być przyczyną
rozpocznij naukę
nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
żółc w organizmie czlowieka produkowana jest
rozpocznij naukę
wątrobę
po spozyciu zestawu najwięcej choresterolu dostarczy organizmowi czlowieka
rozpocznij naukę
jajo
przedstawione w tabeli zmiany w organizmie czlowieka sa objawami
rozpocznij naukę
niedoboru białek
jeżeli 100g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 błonnika to 1 porcja to jedna porcja tej potrawy o masie 300g dostarczy
rozpocznij naukę
9,30 blonnika
nadmierne spożywanie węglowodanów prostych sprzyja rozwojowi
rozpocznij naukę
otyłości
źródłem bialka pełnowartościowego jest
rozpocznij naukę
mleko sojowe
miejscem trawinia o wchłaniania skaldnikow pokarmowych jest
rozpocznij naukę
jelito cienkie
miejscem wytwarzania żółci jest
rozpocznij naukę
wątroba
miejscem wytwarzania soku trzustkowego, insuliny i glukqgonu jest
rozpocznij naukę
trzustka
właściwy proces trawienia tłuszczów rozpoczyna się w
rozpocznij naukę
żołądku
pod wplywem enzymow trypsyny I chymotrypsyny wydzielanych przez trzustke trawione są
rozpocznij naukę
białka
żółc i sok trzustkowy znajduje ujscie w
rozpocznij naukę
dwunastnicy
żółc i sok trzustkowy znajduje ujscie w
rozpocznij naukę
dwunastnicy
proces trawienia cukrów rozpoczyna się w
rozpocznij naukę
jamie ustnej
przewód pokarmowy składa się kolejno z
rozpocznij naukę
jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, odbytnicy i odbytu
enzym rozkładający wielocukry to
rozpocznij naukę
amylaza
wchłanianie tłuszczów i węglowodanów i białek następuje w
rozpocznij naukę
jelicie cienkim przez kosmki jelitowe
enzymy proteolityczne rozkładają
rozpocznij naukę
bialka
która z witamin może być syntetyzowana w skórze
rozpocznij naukę
B12
w procesie widzenia ważna rolę odgrywa witamina
rozpocznij naukę
A
hiperwitaminoza to schorzenie wywołane
rozpocznij naukę
nadmiarem witamin w organizmie
w procesie krzepnięcia krwi uczestniczy witamina
rozpocznij naukę
K
za wady cewy nerwowej płodu może odpowiadać niedobór
rozpocznij naukę
kwas foliowy
wchłanianie żelaza wspomaga podaż
rozpocznij naukę
witamny C
awidyna wiąże i unieczynnia witaminę
rozpocznij naukę
H biotynę
chorobę beri beri wywołuje niedobór witaminy
rozpocznij naukę
B1
beta karoten jest prowitamina witaminy
rozpocznij naukę
A
za zapewnienie prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego są odpowiedzialne
rozpocznij naukę
witaminy z grupy b
rozwój krzywicy i osteoporozy to efekt braku witaminy
rozpocznij naukę
D
szkorbut to choroba wywołana przez, niedobór witaminy
rozpocznij naukę
C
błonnik pokarmowy
rozpocznij naukę
reguluje perystaltykę jelit i jest pożywką dla pożądanej mikoflory jelit
skutkami nadmiernego spożywania bialka w pożywieniu jest
rozpocznij naukę
obciążenie nerek i wątroby
do produktów bogatych w białko należą
rozpocznij naukę
mleko, mieso jaja sery
ilość energii cieplnej uzyskanej podczas spalenie 1g tłuszczu wynosi
rozpocznij naukę
9 kcal
choresterlol występuje w
rozpocznij naukę
tłuszczach pochodzenia zwierzęcego
która z podanych niżej frakcji jest nazywa złym choresterolem
rozpocznij naukę
LDL, HDL
do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy
rozpocznij naukę
A, D, E,K
1g węglowodanów i bialka wynosi
rozpocznij naukę
4 kcal
węglowodanami nieprzyswajalnymi są
rozpocznij naukę
glikogen i skrobia
dobrym źródłem błonnika pokarmowego są
rozpocznij naukę
otręby, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, warzywa, owoce
awitaminoza to
rozpocznij naukę
Stan niedoboru określonej witaminy objawiający się zaburzeniami w funkcjowaniu organizmu
woda stanowi
rozpocznij naukę
60% masy ciala
wskaz funkcje jaka woda pełni w organizmie
rozpocznij naukę
wszystkie odpowiedzi prawidłowe
woda metaboliczna to
rozpocznij naukę
pochodząca że spełnia skaldnikow pokarmowych
najwięcej wody organizm wydala z
rozpocznij naukę
moczem
bilans wody to
rozpocznij naukę
różnica między ilością wody dostarczanej do organizmu a ilością wydalaona
najwięcej wody do organizmu dostarczają
rozpocznij naukę
napoje owocowe, warzywa, owoce
zapotrzebowanie na wodę jest uzależnione od
rozpocznij naukę
wszystkie odpowiedzi prawidłowe

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.