Fracuski - słownictwo etapy 4-6

 0    72 fiszki    Jabnek
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
addition
rozpocznij naukę
rachunek
agneau
rozpocznij naukę
jagnię
ajouter
rozpocznij naukę
dodać, dołączyć, dołożyć
appétissant, -e
rozpocznij naukę
apetyczny -a
asperge
rozpocznij naukę
szparag
assaisonner
rozpocznij naukę
przyprawić
assiette
rozpocznij naukę
talerz
aubergine
rozpocznij naukę
bakłażan
bol
rozpocznij naukę
miska
brebis
rozpocznij naukę
owca
brioche
rozpocznij naukę
słodka bułka, drożdżówka
canard
rozpocznij naukę
kaczka
céréales
rozpocznij naukę
płatki śniadaniowe
champignon
rozpocznij naukę
grzyb
champignon de Paris
rozpocznij naukę
Grzyb paryski
cheval
rozpocznij naukę
koń
chévre
rozpocznij naukę
koza
couper
rozpocznij naukę
ciąć, kroić
courgette
rozpocznij naukę
cukinia
coùter
rozpocznij naukę
kosztować
couvrir
rozpocznij naukę
przykryć
crème praîche
rozpocznij naukę
śmietana
crudité
rozpocznij naukę
sałatka (surówka)
cuillère
rozpocznij naukę
łyżka, łyżeczka
cuit, -e
rozpocznij naukę
ugotowany -a, upieczony -a
dégoûtant
rozpocznij naukę
obrzydliwy -a, wstrętny -a
dinde
rozpocznij naukę
indyk
entrée
rozpocznij naukę
przystawka
épice
rozpocznij naukę
przyprawa
éplucher
rozpocznij naukę
obrać
escargot
rozpocznij naukę
ślimak
espèces
rozpocznij naukę
gotówka
frais, fraîche
rozpocznij naukę
świeży -a
fumé, -e
rozpocznij naukę
wędzony -a
goùt
rozpocznij naukę
smak, gust
goùter
rozpocznij naukę
smakować, skosztować
grillade
rozpocznij naukę
mięso lub inne dania z grilla
griller
rozpocznij naukę
grillować, opiekać
haricot
rozpocznij naukę
fasola
herbes
rozpocznij naukę
zioła
immangeable
rozpocznij naukę
niejadalny -a, niesmaczny -a
lapin
rozpocznij naukę
Królik
lardon
rozpocznij naukę
bekon, boczek
melanger
rozpocznij naukę
mieszać, wymieszać
miel
rozpocznij naukę
miód
mijoter
rozpocznij naukę
gotować na wolnym ogniu
morceau
rozpocznij naukę
kawałek
morue
rozpocznij naukę
dorsz
moutarde
rozpocznij naukę
musztarda
mouton
rozpocznij naukę
baran
oie
rozpocznij naukę
gęś
oignon
rozpocznij naukę
cebula
payer
rozpocznij naukę
płacić
poivrer
rozpocznij naukę
pieprzyć (przyprawiać pieprzem)
poule
rozpocznij naukę
kura
raffiné
rozpocznij naukę
wyszukany -a, subtelny -a, wyrafinowany -a
ragoût
rozpocznij naukę
potrawka, gulasz
réchauffer
rozpocznij naukę
(p)odgrzać
recommander
rozpocznij naukę
polecać, rekomendować
remuer
rozpocznij naukę
ruszać, wymienić
riz
rozpocznij naukę
ryż
romarin
rozpocznij naukę
rozmaryn
sale
rozpocznij naukę
brudny -a
saler
rozpocznij naukę
posolić
servir
rozpocznij naukę
serwować, podawać, obsługiwać
spécialité
rozpocznij naukę
specjalność
tisane
rozpocznij naukę
herbata owocowa, napar, herbata ziołowa
tranche
rozpocznij naukę
plasterek, kromka
vapeur
rozpocznij naukę
para (wodna)
verre
rozpocznij naukę
szklanka
verser
rozpocznij naukę
wlewać, nalewać
yaourt
rozpocznij naukę
jogurt

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.