żywienie

 0    69 fiszek    teklondo
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
+ picia kranówki
rozpocznij naukę
Tania, zmniejszenie ilości produkowanego plastiku, rygorystyczna kontrola jakości, dodatki mineralne
- picia kranówki
rozpocznij naukę
W niektórych obszarach może być zanieczyszczona, smak i zapach, stan infrastruktury
+ wody butelkowanej
rozpocznij naukę
Bezpieczna sanitarnie, mobilność, data przydatności
- wody butelkowanej
rozpocznij naukę
Koszta, produkcja plastiku i dwutlenku węgla, mikroplastik w wodzie, zużycie zasobów naturalnych
Pochodzenie wody mineralnej
rozpocznij naukę
wydobywana spod ziemii, występują w niej minerały
Woda źródlana
rozpocznij naukę
Zbliżona do kranówki i wody deszczowej, skład zalezy od źródła.
Proces produkcji wody źródlanej
rozpocznij naukę
Może być poddawane procesom uzdatniania i oczyszczania
Proces produkcji wody mineralnej
rozpocznij naukę
Zbierana ze źródła mineralnego, przetwarzana w ograniczonym stopniu aby zachować naturalne właściwości
W jakiej postaci występuje kazeina?
rozpocznij naukę
Miceli tworząc roztwór koloidalny
Na co dzieli się białko mleka?
rozpocznij naukę
Kazeiny, białka serwatki i otoczki kuleczek tłuszczowych
Do jakiej grupy należy kazeina?
rozpocznij naukę
Heterogeniczna grupa fosfoprotein
Jakim białkiem jest kazeina?
rozpocznij naukę
Złożonym - najważniejsztm przedstawicielem fosfoprotein
Jaki charakter ma kazeina?
rozpocznij naukę
kwaśny i hydrofobowy
Dlaczego kazeina jest uznawana za białko złożone?
rozpocznij naukę
fragment peptydowy kazeiny jest połączony ze składnikami niepeptydowymi głównie resztami kwasu ortofosforowego(V)
Ile wynosi punkt ... X(jaki to punkt) kazeiny?
rozpocznij naukę
Punkt izoelekreyczny - 4,6 - występuje w formie anionowej
W co bogata jest kazeina?
rozpocznij naukę
W prolinę
W czym rozpuszcza się kazeina?
rozpocznij naukę
Rozcieńczonych roztworach wodorotlenków tworząc z nimi sole. Także w roztworach octanu sodu, szczawianu sodu.
Skład pierrwiastkowy kazeiny to:
rozpocznij naukę
C(53%) H(7%) O(22%) N(15,66%) S(0,76), P(0,85%)
Czym jest serwatka?
rozpocznij naukę
Odciek pozostały po strąceniu kazein z chudego mleka
Jakie składniki ma serwatka?
rozpocznij naukę
beta-laktoglobuliny, alfa-laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza) - oraz wielu innych i dużej liczby enzymów
W jakiej formie serwatka występuje w mleku?
rozpocznij naukę
Rozproszonej - bardzo trudne do wydzielenia w postaci skrzepu
W jaki sposób wydalany jest tłuszcz mlekowy?
rozpocznij naukę
W formie kuleczek otoczonych tzw otoczką kuleczek tłuszczowych
ile wynosi średnia wielkość kuleczek tłuszczowych mleka?
rozpocznij naukę
4|um
Jakie białka tworzą ostoczki kuleczek tłuszcozwych mleka?
rozpocznij naukę
Butyrofilina, glikoproteina
Jakie zadanie mają białka otoczki tłuszczowej?
rozpocznij naukę
Stabilizowanie tłuszczu mlekowego. Zabezpiecza przed łączeniem się kuleczek w większe agregaty oraz ochrona przed działaniem lipaz
Jakie enzymy z melka mają istotne znaczenie w mleczarstwie?
rozpocznij naukę
peroksydaza, fosfataza alkaliczna, plazmina, lipazy
Jak zbudowana jest kulecxza tłuszczowa mleka?
rozpocznij naukę
hydrofobowy rdzeń, warstwa białkowa, otaczająca całą kuleczkę zewnętrzna dwuwarstwa lipidowa
W jakim celu stosowane są barwniki?
rozpocznij naukę
Przywrócenie pierwotnej barwy, nadania barwy bezbarwnym produktom spożywczym, wzmocnienie istniejącej barwy
Jakie numery mają barwniki na opakowaniach?
rozpocznij naukę
E100-E199
W czym nie mogą być stosowane barwniki
rozpocznij naukę
żywności nieprzetworzonej, naturalnych wodach, olejach i tłuszczach roślinnych, w mleku, jajach, mąkach, sokach, owocach, dżemach, rybach, kawie, herbacie, winie, środkach spożywczych dla niemowląt i dzieci
Co stosuje się do barwienia żywności?
rozpocznij naukę
Barwniki części jadalnych roślin, barwniki organicznenaturalne i syntetyczne, nieorganiczne(pigmenty), roślinne - karotenoidy, flawonoidy, betaliany)
Jakie barwniki to naturalne
rozpocznij naukę
kurkuma, koszenila, karoteny, betanina, luteina, karmele(z cukrów), anatto, kapsorubina, antocyjany, kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiny
Zalety barwników organicznych?
rozpocznij naukę
Cena, trwałość, odporność na warunki środowiska, jednorodność chemiczna - najczęściej czerwone i żółte, rzadziej brązowe, niebieskozielone
Grze używamy barwników nieorganicznych?
rozpocznij naukę
Lukry cukiernicze
Podaj przykłady fałszowania koloru żywności?
rozpocznij naukę
Dodawanie barwników do przypraw, wina, masła, jogurtów owocowych
Właściwości funkcjonalne sacharydów
rozpocznij naukę
Rozpuszczalność, słodki smak, hydroskopijność, metaboliczne funkcje(glikogeneza, glukoneogeneza, glikoliza...)
Z czego składa się błonnik pokarmowy?
rozpocznij naukę
Polisaharydy (Celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydy (ligniny)
Funkcje sacharydów
rozpocznij naukę
dostarczanie energii, zachowanie struktury komórki, procesy metaboliczne (glikogeneza, glikoliza, glukoneogeneza...), równowaga wodno-elektrolitowa, wpływ na układ odpornościowy(lipopolisacharydy)
Jak dzielimy sacharydy?
rozpocznij naukę
Monosacharydy, Oligosacharydy, Polisacharydy
Monosacharydy
rozpocznij naukę
Z grupą aldehydową (np. glukoza) z grupą ketonową (np. fruktoza)
Oligosacharydy
rozpocznij naukę
od 2 do 10 reszt monosacharydowych.Np. laktoza, sacharoza
Polisacharydy
rozpocznij naukę
powyżej 10 reszt monosacharydowych - skrobia, celuloza
Jak zbudowane są sacharydy?
rozpocznij naukę
z węgla, tlenu i wodoru CnH2nOn
Siły van der Waalsa
rozpocznij naukę
Słabe wiązania, ważne dla stabilności struktur. Wiązania aminokwasów III rzędowe
Gdzie występują wiązania kowalencyjne - wiązania dwusiarczkowe?
rozpocznij naukę
Niektóe enzymy (rybonukleaza), hormony (insulina), białka strukturalne (keratyna)
Podaj nazwę położenia łańcuchów polipeptydowych (IV rzędowych) dla struktury niebiałkowej CUKRÓW
rozpocznij naukę
Glikoproteidy
Podaj nazwę położenia łańcuchów polipeptydowych (IV rzędowych) dla struktury niebiałkowej LIPIDÓW
rozpocznij naukę
Lipoproteidy
Podaj nazwę położenia łańcuchów polipeptydowych (IV rzędowych) dla struktury niebiałkowej KWASÓW NUKLEINOWYCH
rozpocznij naukę
nukleoproteidy
Podaj nazwę położenia łańcuchów polipeptydowych (IV rzędowych) dla struktury niebiałkowej BARWNIKÓW
rozpocznij naukę
chromoproteidy
Podaj nazwę położenia łańcuchów polipeptydowych (IV rzędowych) dla struktury niebiałkowej RESZTY KWASU FOSFOROWEGO
rozpocznij naukę
Fosfoproteidy
Struktura pierwszorzędowa
rozpocznij naukę
Sekwencja aminokwasów w białku. Wiązania peptydowe
Jak powstają wiązania peptydowe?
rozpocznij naukę
Między grupą alfa-karboksylową jednego aminokwasu a grupą alfa-aminową drugiego.
Którzorzędowa struktura jest odporna na denaturację?
rozpocznij naukę
I rzędowa
Co zaliczamy do struktur drugorzędowych?
rozpocznij naukę
alfa heliksa i beta harmonijka
Jakie wiązania harakteryzują strukturę trzeciorzędową?
rozpocznij naukę
Wiązania niekowalencyjne i kowalencyjne
Wiązania niekowaledowejncyje struktury trzeciorzę
rozpocznij naukę
wiązania wodorowe, oddziaływania hydrofobowe, elektrostatyczne, siły van der Waalsa
Jak dzielimy cukry?
rozpocznij naukę
Aldozy i ketozy || oraz pod względem liczby atomów węgla: triozy(3 C), tetrozy(4), pentozy(5)
Jakie to są cukry proste?
rozpocznij naukę
Sacharydy - nie ulegają hydrolizie
Wyymień cukry proste
rozpocznij naukę
Aldehyd glicerynowy, ryboza, glukoza)
Jakie to cukry złożone?
rozpocznij naukę
Olisacharydy i polisacharydy - ulegają hydrolizie do cukrów prostych
Jak zbudowana jest skrobia?
rozpocznij naukę
2 atomy polisacharydów - amyloza i amylopektyna (zbudowane z glukozzy)
Jakie znaczenie biologiczne ma skrobia?
rozpocznij naukę
Materiał zapasowy roślin. W nasionach zbóż i bulwach ziemniaków
Budowa glikogenu
rozpocznij naukę
Rozgałęzione łańcuchy zbudowane z glukozy
Znaczenie biologiczne glikogenu
rozpocznij naukę
Materiał zapasowy u zwierząt i grzybów
Budowa celulozy
rozpocznij naukę
Nierozgałęzione łańcuchy zbudowane z glukozy
Znaczenie biologiczne celulozy
rozpocznij naukę
Składnik ścian komórkowych roślin i niektórych protistów pełniących funkcje budulcowe
Budowa chityny
rozpocznij naukę
Nierozgałęziony łańcuch zbudowany z cząsteczek glukozaminy
Jak zbudowany jest peptyd?
rozpocznij naukę
aminokwas, wiązanie peptydowe, łańcuch peptydowy
Funkcje białek
rozpocznij naukę
budulcowa --- wzmacniająca -- katalityczna--- transportowa --- magazynująca -- lokomotoryczna --- regulatorowa --- nerwowa --- odpornościowa --- izolacyjna

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.