CIAO

 0    6 fiszek    guest3373731
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
Pomidory San Marzano DOP
rozpocznij naukę
Z miasta San Marzano, okolice Neapolu. Wydłużony kształt, mało pestek, najsmaczniejsze pokmidory
Bufala DOP
rozpocznij naukę
Ser Mozzarella do bufala z mleka bawolego z serów podpoduszkowych. Z południowych włoch. Ma więcej tłuszczu i białka noż sery z m. krowiego.
Mozzarella fior di latte
rozpocznij naukę
Produkt lokalnych rzemieślników. Dodanie podpoduszki do mleka krowiego, powstałe skrzepy mleka są szatkowane, do wrzącej wody, mozarelle przekłada się do słonej wody
Gorgonzola DOP
rozpocznij naukę
Dojrzewajacy, niebieski ser pleśniowy, z mleka krowiego, pleśń marmurkowa; dojrzewa min. 50 dni, od miejscowosci Gorgonzola (prwoincja Mediolanu)
Grana Padano DOP 24 msc
rozpocznij naukę
ser z mleka krowiego, dojrzewa min. 9 miesiecy w piwnicach, w smaku ser owocowo swiezy i slodki z nuta ananasa
Ricotta salata
rozpocznij naukę
ser z serwatki z pasteryzowanego sera owczego, powstaje na bazie swiezej zasolonej ricotty, kilka tyg dojrzewa, czesto dodaje sie do salatek

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.