Bakterie

 0    56 fiszek    mikrobiolkaexam
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Bezwzględne tlenowce
rozpocznij naukę
Mycobacterium tuberculosis (prątek gruźlicy), Micrococcus luteus
Bezwzględne beztlenowce
rozpocznij naukę
Clostridium tetani (laseczka tężca), Clostridium botulinum (laseczkę jadu kiełbasianego)*
Względne beztlenowce
rozpocznij naukę
Escherichia coli
Mikroaerofile
rozpocznij naukę
Cutibacterium acnes, Lactobacillus sp.
Acidofil
rozpocznij naukę
Thiobacillus thiooxidans
Alkalofile
rozpocznij naukę
Vibrio cholerae, Streptococcus pneumoniae
Psychofile
rozpocznij naukę
Psychromonas ingrahamii
Mezofile
rozpocznij naukę
Escherichia coli, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus.
Termofile
rozpocznij naukę
Thermus aquaticus, Pyrococcus furiosus
Podaj 5 przykładów bakterii należących do rodziny Enterobacteriaceae
rozpocznij naukę
1. Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) 2. Klebsiella pneumoniae (pałeczka zapalenia płuc) 3. Yersinia pestis 4. Salmonella typhi 5. Enterobacter cloacae
Formy przetrwalne bakterii wytwarzane są przez
rozpocznij naukę
Rodzaj Closridium i Bacillus
Do jakich szczepów należą bakterie Bacillus
rozpocznij naukę
termofilnych
Bakterie kwasu octowego
rozpocznij naukę
Acetobacter aceti, Gluconobacter oxydans
Bakterie kwasu mlekowego
rozpocznij naukę
1. Lactobacillus acidophilus 2. Lactococcus lactis 3. Leuconostoc mesenteroides
Jakie bakterie mogą przeżyć kilka miesięcy w zamrożonym mięsie?
rozpocznij naukę
Bacillus cereus i Bacillus anthracis
Bakterie fermentacji propionowej
rozpocznij naukę
Propionibacterium freudenreichii i Propionibacterium jensenii
Drożdże fermentacji górnej piwa
rozpocznij naukę
Saccharomyces cerevisiae
Drożdże fermentacji dolnej piwa
rozpocznij naukę
Saccharomyces carlsbergensis
Do produkcji kwasu cytrynowego stosuje się szczepy grzybów strzępkowych
rozpocznij naukę
Aspergillus Niger, Aspergillus wenti
Bakterie octowe metody powierzchniowej
rozpocznij naukę
Acetobacter orleanensis
Bakterie octowe metody ociekowej
rozpocznij naukę
Acetobacter aceti
Co powstaje w procesie fermentacji?
rozpocznij naukę
Aldehyd mrówkowy, etanol, diacetyl
Przez jakie gatunki bakteri tworzony jest diacetyl?
rozpocznij naukę
Leuconostoc mesenteroides ssp. cremoris
Drożdże piekarnicze
rozpocznij naukę
Saccharomyces cerevisiae
Drożdże kumysowe
rozpocznij naukę
Saccharomyces kumys
Drożdże winne
rozpocznij naukę
Saccharomyces ellipsoideius
Drożdże kefirowe
rozpocznij naukę
Saccharomyces fragilis
Jakie szczepy bakterii do produkcji sera camembert i Brie
rozpocznij naukę
- Penicillium camemberti, Penicillium candidum,
Szczepy kwasu mlekowego do regulacji kwasowości
rozpocznij naukę
Rhizopus oryzae
Szczepy kwasu jabłkowego
rozpocznij naukę
Aspergillus wentii
Szczepy kwasu winowego
rozpocznij naukę
Aspergillus griseus i Aspergillus niger
Kwas glukonowy (np w proszku do pieczenia)
rozpocznij naukę
Aspergillus niger
Amylazy
rozpocznij naukę
Aspergillus niger
Pektynazy
rozpocznij naukę
Aspergillus niger
Enzymy hydrolityczne
rozpocznij naukę
Aspergillus, Penicillium, Mucor, Rhizopus i Trichoderma
Patulina
rozpocznij naukę
(Toksyna syntetyzowana przez grzyby z rodzaju) Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys
Bakterie jelita grubego
rozpocznij naukę
Enterococcus, Lactobacillus, Staphylococcus, Clostridium, bakterie z rodziny Enterobacteriaceae, Escherichia, Klebsiella, Proteus
Bakterie jelita cienkiego
rozpocznij naukę
Enterococcus, Lactobacillus, Bacterioides, Bifidobacterium, Clostridium, bakterie z rodziny Enterobacteriaceae
Bakterie żołądka
rozpocznij naukę
Helicobacter
Bakterie przełyku
rozpocznij naukę
Prevotella, Streptococcus, Veillonella
Bakterie jamy ustnej
rozpocznij naukę
Streptococcus
Wirus nici DNA
rozpocznij naukę
wirus opryszczki pospolitej (HSV)
Wirusy RNA o dodatniej polarności nici
rozpocznij naukę
WZW typu A (HAV)
Wirusy RNA o ujemnej polarności nici
rozpocznij naukę
wirus grypy
Patogenne Bacillus
rozpocznij naukę
, Bacillus anthracis - Bacillus cereus
Szczepy Bacillus zaklasyfikowane do GRAS
rozpocznij naukę
Bacillus subtilis (laseczka sienna), - Bacillus lichenifromis, Bacillus amyloliquefaciens
Bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe
rozpocznij naukę
Salmonella, Eschecichia coli, Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Bacilus cereus
Drożdże należące do probiotyków
rozpocznij naukę
Saccharomyces Boulardii
Homofermentacja mlekowa
rozpocznij naukę
lactobacillus acidophilus
Heterofermentacja mlekowa
rozpocznij naukę
Lactobacillus brevis
Skuteczny probiotyk przy biegunkach
rozpocznij naukę
Saccharomyces boulardii
Jakie bakterie mogą pozostawić swoje formy przetrwalne na ugotowanym mięsie?
rozpocznij naukę
Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bacillus cereus
Jakie szczepy mogą przetrwać w mrożonych produktach spożywczych?
rozpocznij naukę
Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Aeromonas hydrophila, Salmonella sp., Staphylococcus aureus
Jakie bakterie występują najczęściej na powierzchni mięsa?
rozpocznij naukę
Pseudomonas, Bacillus, Alcaligenes, Proteus
Jakie pleśnie występują najczęściej na powierzchni mięsa?
rozpocznij naukę
z rodzajów Mucor i Rhizopus
Jakie bakterie na rybach?
rozpocznij naukę
Salmonella sp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus sp., Vibrio parahaemolyticus, Clostridium botulinum.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.