Włoski repetytorium: negozi, cucina

 0    195 fiszek    aleksandraosiak0
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
kilogram
rozpocznij naukę
un chilo
mąka
rozpocznij naukę
la farina
litr
rozpocznij naukę
un litro
mleko
rozpocznij naukę
il latte
puszka
rozpocznij naukę
una lattina
słoik
rozpocznij naukę
un barattolo
marmolada
rozpocznij naukę
la marmellata
10 dekagramów
rozpocznij naukę
un etto
szynka
rozpocznij naukę
il prosciutto
gotowany
rozpocznij naukę
cotto
surowy
rozpocznij naukę
crudo
chwila
rozpocznij naukę
un attimo
sklep
rozpocznij naukę
il negozio
sklep spożywczy
rozpocznij naukę
il negozio alimentari
mięsny, rzeźnik
rozpocznij naukę
la macelleria
rzeżnik
rozpocznij naukę
il macellaio
piekarnia
rozpocznij naukę
la panetteria
piekarz
rozpocznij naukę
il panettiere
cukiernia
rozpocznij naukę
la pasticceria
cukiernik
rozpocznij naukę
il pasticciere
sklep z wędlinami
rozpocznij naukę
la salumeria
sprzedawca wędlin
rozpocznij naukę
il salumiere
sklep rybny
rozpocznij naukę
la pescheria
sprzedawca ryb
rozpocznij naukę
il pescivendolo
wózek sklepowy
rozpocznij naukę
il carrello
koszyk
rozpocznij naukę
il cestino
torebka foliowa
rozpocznij naukę
il sacchetto di plastica
torebka papierowa
rozpocznij naukę
il sacchetto di carta
oszczędzać
rozpocznij naukę
risparmiare
cena
rozpocznij naukę
il prezzo
drogi
rozpocznij naukę
caro
tani
rozpocznij naukę
economico/ a buon prezzo
kupować
rozpocznij naukę
comprare
płacić
rozpocznij naukę
pagare
rozmieniać pieniądze
rozpocznij naukę
cambiare i soldi
kosztować
rozpocznij naukę
costare
wydawać pieniądze
rozpocznij naukę
spendere i soldi
sprzedawać
rozpocznij naukę
vendere
kasa
rozpocznij naukę
la cassa
promocja
rozpocznij naukę
il promozione
przeceny
rozpocznij naukę
i saldi
towar w ofercie
rozpocznij naukę
il merce in offerta
klient
rozpocznij naukę
il cliente
sprzedawca/sprzedawczyni
rozpocznij naukę
il commesso/ la commessa
godziny otwracia
rozpocznij naukę
l'orario di apertura
jakość
rozpocznij naukę
la qualità
świeży
rozpocznij naukę
fresco
przeterminowany
rozpocznij naukę
scaduto
spleśniały
rozpocznij naukę
ammuffito
termin ważności
rozpocznij naukę
la data di scadenza
mięso
rozpocznij naukę
la carne
wołowe
rozpocznij naukę
bovina/ di manzo
wieprzowe
rozpocznij naukę
suina/ di maiale
cielęcina
rozpocznij naukę
vitello
kurczak
rozpocznij naukę
il pollo
indyk
rozpocznij naukę
tacchino
jagnięcina
rozpocznij naukę
agnello
wędlina
rozpocznij naukę
il salume
pieczeń
rozpocznij naukę
arrosto
kiełbasa
rozpocznij naukę
salsiccia
parówka
rozpocznij naukę
wurstel
nabiał
rozpocznij naukę
i latticini
jajka
rozpocznij naukę
le uova
ser
rozpocznij naukę
il formaggio
ser pleśniowy
rozpocznij naukę
il gorgonzola
mleko tłuste
rozpocznij naukę
il latte intero
mleko półtłuste
rozpocznij naukę
il latte parzialmente scremato
mleko odtłuszczone
rozpocznij naukę
il latte scremato
śmietana
rozpocznij naukę
la panna
masło
rozpocznij naukę
il burro
jogurt
rozpocznij naukę
lo yogurt
puszka, konserwa
rozpocznij naukę
una scatola
butelka
rozpocznij naukę
la bottiglia
pół
rozpocznij naukę
la metà
pół chleba
rozpocznij naukę
mezzo pane
para
rozpocznij naukę
un paio
porcja
rozpocznij naukę
una porzione
gram
rozpocznij naukę
un grammo
kawałek
rozpocznij naukę
un pezzo
plaster, kromka
rozpocznij naukę
una fetta
paczka
rozpocznij naukę
pacchetto
dużo
rozpocznij naukę
tanto
banan
rozpocznij naukę
la banana
wiśnia
rozpocznij naukę
l'amarena
czereśnia
rozpocznij naukę
la ciliegia
truskawka
rozpocznij naukę
la fragola
owoce leśne
rozpocznij naukę
i frutti di bosco
malina
rozpocznij naukę
il lampone
borówka amerykańska
rozpocznij naukę
il mirtillo
jeżyna
rozpocznij naukę
la mora
brzoskwinia
rozpocznij naukę
la pesca
morela
rozpocznij naukę
l'albicocca
gruszka
rozpocznij naukę
la pera
śliwka
rozpocznij naukę
la prugna
cytrusy
rozpocznij naukę
gli agrumi
pomarańcza
rozpocznij naukę
l'arancia
grejfrut
rozpocznij naukę
il pompelmo
cytryna
rozpocznij naukę
il limone
mandarynka
rozpocznij naukę
il mandarino
melon
rozpocznij naukę
il melone
arbuz
rozpocznij naukę
il cocomero
winogrono
rozpocznij naukę
l'uva
kiwi
rozpocznij naukę
il kiwi
figa
rozpocznij naukę
il fico
granat
rozpocznij naukę
il melograno
warzywo/jarzyna
rozpocznij naukę
il legume
pomidor
rozpocznij naukę
il pomodoro
papryka
rozpocznij naukę
il peperone
marchewka
rozpocznij naukę
la carota
ogórek
rozpocznij naukę
il cetriolo
dynia
rozpocznij naukę
la zucca
cukinia
rozpocznij naukę
la zucchina
bakłażan
rozpocznij naukę
la melanzana
ziemniak
rozpocznij naukę
la patata
cykoria
rozpocznij naukę
l'insalata belga
sałata
rozpocznij naukę
la lattuga
kapusta
rozpocznij naukę
il cavolo
brukselka
rozpocznij naukę
il cavolo di Bruxelles
kalafior
rozpocznij naukę
il cavolfiore
seler naciowy
rozpocznij naukę
il sedano
por
rozpocznij naukę
il porro
cieciorka
rozpocznij naukę
i ceci
fasola
rozpocznij naukę
i fagioli
zielony groszek
rozpocznij naukę
i piselli
grzyb
rozpocznij naukę
il fungo
kukurydza
rozpocznij naukę
il mais
rzodkiewka
rozpocznij naukę
il ravanello
czosnek
rozpocznij naukę
l'aglio
ząbek/główka czosnku
rozpocznij naukę
uno spicchio/ una testa d'aglio
burak
rozpocznij naukę
la barbabietola
szparag
rozpocznij naukę
l'asparago
bazylia
rozpocznij naukę
il basilico
cebula
rozpocznij naukę
la cipolla
szpinak
rozpocznij naukę
gli spinaci
brokuł
rozpocznij naukę
il broccolo
pietruszka
rozpocznij naukę
il prezzemolo
oliwka
rozpocznij naukę
l'oliva
orzech włoski
rozpocznij naukę
la noce
orzech laskowy
rozpocznij naukę
la nocciola
orzechy arachidowe
rozpocznij naukę
gli arachidi
olej słonecznikowy
rozpocznij naukę
l'olio di semi girasole
margaryna
rozpocznij naukę
la margarina
boczek
rozpocznij naukę
la pancetta
smalec
rozpocznij naukę
lo strutto
słonina
rozpocznij naukę
il lardo
tuńczyk
rozpocznij naukę
il tonno
sos
rozpocznij naukę
la salsa / il sugo
musztarda
rozpocznij naukę
la mostarda
sos pomidorowy do makaronu
rozpocznij naukę
il sugo di pomodoro per la pastasciutta
ryż długoziarnisty
rozpocznij naukę
il riso a chicco lungo
ziarno ryżu
rozpocznij naukę
il chicco
krewetka
rozpocznij naukę
il gambero
ogony krewetek
rozpocznij naukę
le code di gamberi
łodyga selera
rozpocznij naukę
la costa di sedano
pikantna papryczka
rozpocznij naukę
il peperoncino
pęczek
rozpocznij naukę
un mazzo
szczypiorek
rozpocznij naukę
l'erba cipollina
gotować
rozpocznij naukę
lessare/ cuocere/ bollire
obfity
rozpocznij naukę
abbondante
wrzący
rozpocznij naukę
bollente
słony
rozpocznij naukę
salato
obierać
rozpocznij naukę
sbucciare
siekać
rozpocznij naukę
tritare
myć
rozpocznij naukę
lavare
kroić
rozpocznij naukę
tagliare
w drobną kostkę
rozpocznij naukę
a dadini
w plasterki
rozpocznij naukę
a rondelle
cienki
rozpocznij naukę
sottile
obierać krewetki
rozpocznij naukę
sgusciare
na kawałki
rozpocznij naukę
a pezzetti
dusić
rozpocznij naukę
stufare
patelnia
rozpocznij naukę
la padella
łączyć
rozpocznij naukę
unire
około
rozpocznij naukę
circa
dodać
rozpocznij naukę
aggiungere
solić
rozpocznij naukę
salare
pieprzyć
rozpocznij naukę
pepare
do smaku
rozpocznij naukę
a piacere
odcedzić
rozpocznij naukę
scolare/ sgocciolare
krótko podsmażyć
rozpocznij naukę
saltare
miseczka
rozpocznij naukę
la ciotola
posypać
rozpocznij naukę
spolverare
na pół
rozpocznij naukę
a metà
w kostkę
rozpocznij naukę
a cubetti
drylować
rozpocznij naukę
eliminare i semi
drobno
rozpocznij naukę
finemente
grubo
rozpocznij naukę
grossolanamente
podgrzać
rozpocznij naukę
scaldare
włączyć gaz
rozpocznij naukę
spegnere il fuoco/ la fiamma
przyprawić
rozpocznij naukę
condire/ insaporire
ostudzić
rozpocznij naukę
lasciare raffreddare
rozprowadzić/ rozsmarować
rozpocznij naukę
spalmare
gotować na małym ogniu
rozpocznij naukę
cuocere a fiamma dolce
na średnim ogniu
rozpocznij naukę
a fiamma moderata
na dużym ogniu
rozpocznij naukę
a fiamma alta

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.