Moja lekcja

 0    247 fiszek    aga90911
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
functional properties of food
rozpocznij naukę
właściwości funkcjonalne żywności
fats shorten pastry
rozpocznij naukę
tłuszcze skracają ciasto
as a bulking agent
rozpocznij naukę
jako agent wypełniający
fats are needed for healthy teeth and bones
rozpocznij naukę
potrzebne są tłuszcze do zdrowych zębów i kości
to flavor
rozpocznij naukę
do smaku
starch gives the sauce a better colour
rozpocznij naukę
skrobia nadaje sosowi lepszy kolor
to thicken
rozpocznij naukę
zagęścić
aeration
rozpocznij naukę
napowietrzanie
incorporating air
rozpocznij naukę
włączenie powietrza
preserving food
rozpocznij naukę
konserwowanie żywności
coagulation
rozpocznij naukę
krzepliwość krwi
tenderising
rozpocznij naukę
tenderising
pickling
rozpocznij naukę
wytrawiania
enrobing
rozpocznij naukę
oblewanie
adding an ingredient
rozpocznij naukę
dodawanie składnika
to improve quality
rozpocznij naukę
poprawić jakość
coating a food
rozpocznij naukę
powlekanie jedzenia
why would egg be added to a biscuit mixture?
rozpocznij naukę
dlaczego jajko powinno być dodawane do mieszaniny ciastek?
to bind it
rozpocznij naukę
wiązać to
to bulk it
rozpocznij naukę
aby go zmasakrować
to set it
rozpocznij naukę
aby to ustawić
a finishing technique
rozpocznij naukę
technika wykończeniowa
browning
rozpocznij naukę
brauning
coating
rozpocznij naukę
powłoka
flavouring
rozpocznij naukę
przyprawa
of a foam
rozpocznij naukę
pianki
mayonnaise
rozpocznij naukę
majonez
whipped cream
rozpocznij naukę
bita śmietana
an artificial additive
rozpocznij naukę
sztuczny dodatek
carmelised sugar
rozpocznij naukę
cukier karmelizowany
tartazine
rozpocznij naukę
tartazyna
salt
rozpocznij naukę
sól
be treated and combined
rozpocznij naukę
być traktowane i łączone
to improve palatability
rozpocznij naukę
poprawić smakowitość
be artificial or natural
rozpocznij naukę
być sztuczne lub naturalne
nutritional properties
rozpocznij naukę
właściwości odżywcze
Starch
rozpocznij naukę
Skrobia
thickens
rozpocznij naukę
gęstnieje
a suspension
rozpocznij naukę
zawieszenie
to a custard powder
rozpocznij naukę
do proszku z kremem
flavours by sweetening
rozpocznij naukę
smaki poprzez słodzenie
colours by caramelising when heated
rozpocznij naukę
kolory przez karmelizację po podgrzaniu
aerates when beaten with a fat such as in a cake mix
rozpocznij naukę
napowietrza się po ubiciu tłuszczem, takim jak w mieszance ciasta
can coagulate which is when a liquid becomes firmer, for example when an egg is heated
rozpocznij naukę
może koagulować, kiedy ciecz staje się jędrniejsza, na przykład, gdy jajo jest podgrzewane
can aerate a mixture, like whisking egg whites in a meringue mix
rozpocznij naukę
może napowietrzać mieszaninę, np. ubić białko w mieszance bezowej
shortens pastry (makes it more crumbly) by making it less stretchy
rozpocznij naukę
skraca ciasto (sprawia, że ​​jest bardziej kruchy), dzięki czemu jest mniej rozciągliwy
can act as an emulsifying agent to stop two liquids from separating
rozpocznij naukę
może działać jako środek emulgujący, aby zatrzymać separację dwóch płynów
moistens a baked mixture such as a cake
rozpocznij naukę
zwilża pieczoną mieszaninę, taką jak ciasto
Treating foods
rozpocznij naukę
Leczenie żywności
Aerating incorporates air by sieving, creaming, whisking, beating, folding and rolling, or rubbing in.
rozpocznij naukę
Napowietrzanie obejmuje powietrze przez przesiewanie, kremowanie, ubijanie, pobijanie, składanie i zwijanie lub wcieranie.
Raising agents can be used to make a mixture lighter.
rozpocznij naukę
Środki podnoszące mogą być użyte do wytworzenia mieszaniny jaśniejszej.
Coagulation is when something thickens from a liquid to a solid
rozpocznij naukę
Koagulacja następuje, gdy coś zgęstnieje od cieczy do ciała stałego
Preserving helps food to last longer through freezing, canning, jam
rozpocznij naukę
making, or pickling.
Fats, sugar and oil are used in preserving.
rozpocznij naukę
Tłuszcze, cukier i olej są używane do konserwacji.
Tenderising tough meat makes it easier to eat.
rozpocznij naukę
Tenderyzacja trudnego mięsa ułatwia spożywanie.
Lemon juice, vinegar or wine can be used as a marinade, or meat can be tenderised with mechanical action using a meat mallet or slow cooking.
rozpocznij naukę
Sok z cytryny, ocet lub wino mogą być używane jako marynaty, a mięso można zmiękczyć mechanicznie za pomocą młotka lub powolnego gotowania.
Thickening uses eggs, pulses, cereals and fruit to thicken liquids such as milk.
rozpocznij naukę
Zagęszczanie wykorzystuje jajka, rośliny strączkowe, zboża i owoce do zagęszczania płynów, takich jak mleko.
heat is usually applied.
rozpocznij naukę
ciepło jest zwykle stosowane.
Egg custard
rozpocznij naukę
Krem jajeczny
Combining foods
rozpocznij naukę
Łączenie żywności
Binding uses fats, eggs, cereals and flour to bind ingredients.
rozpocznij naukę
Wiązanie wykorzystuje tłuszcze, jajka, zboża i mąkę do wiązania składników.
Bulking forms the main structure of a food product, such as flour in biscuits and cakes.
rozpocznij naukę
Wypełnianie tworzy główną strukturę produktu spożywczego, takiego jak mąka w herbatnikach i ciastach.
Enrobing means coating a food with another ingredient, for example, dipping fish in beaten egg and then breadcrumbs.
rozpocznij naukę
Oblewanie oznacza pokrywanie jedzenia innym składnikiem, na przykład zanurzanie ryb w utartym jaju, a następnie bułki tartej.
Enriching is the addition of an ingredient to improve the quality.
rozpocznij naukę
Wzbogacanie to dodanie składnika poprawiającego jakość.
Nutrients are sometimes added to increase nutritional value.
rozpocznij naukę
Składniki odżywcze są czasami dodawane w celu zwiększenia wartości odżywczej.
Fermentation uses yeast to convert carbohydrates into alcohol and carbon dioxide.
rozpocznij naukę
Fermentacja wykorzystuje drożdże do konwersji węglowodanów w alkohol i dwutlenek węgla.
In bread making, yeast is added to flour and water causing the dough to rise.
rozpocznij naukę
W produkcji chleba drożdże dodaje się do mąki i wody, co powoduje wzrost ciasta.
Flavouring can be savoury, like herbs and spices, or sweet, like sugar or sweeteners.
rozpocznij naukę
Smaki mogą być pikantne, takie jak zioła i przyprawy, lub słodkie, jak cukier lub słodziki.
Sugar helps to soften the Sharp taste of grapefruit.
rozpocznij naukę
Cukier pomaga zmiękczyć ostry smak grejpfruta.
Shortening uses of oils and fats to reduce the development of gluten in pastry to make the dough less stretchy.
rozpocznij naukę
Skrócenie stosowania olejów i tłuszczów w celu zmniejszenia rozwoju glutenu w cieście, aby ciasto było mniej rozciągliwe.
Stabilising helps food keep its structure. Eggs and flour are used for stabilising.
rozpocznij naukę
Stabilizowanie pomaga zachować strukturę żywności. Jajka i mąka służą do stabilizacji.
Setting means using ingredients to make foods firm, such as gelatine to set cold desserts.
rozpocznij naukę
Ustawienie oznacza używanie składników do ujędrniania żywności, takich jak żelatyna do ustawiania zimnych deserów.
Finishing
rozpocznij naukę
Wykończeniowy
Finishing techniques are used to make the food look good.
rozpocznij naukę
Techniki wykańczania są stosowane, aby jedzenie wyglądało dobrze.
Browning uses fats, eggs, sugar, milk, flour or oil, which darken a food when heated.
rozpocznij naukę
Browning wykorzystuje tłuszcze, jajka, cukier, mleko, mąkę lub olej, który po podgrzaniu przyciemnia jedzenie.
Glazing adds a shiny coating, for example, pastry brushed with beaten egg before cooking.
rozpocznij naukę
Przeszklenia dodają błyszczącą powłokę, na przykład ciasto szczotkowane ubitym jajkiem przed gotowaniem.
Icing can add colour and texture.
rozpocznij naukę
Lukier może dodać kolor i teksturę.
Finishing can help improve palatability, which is the appeal of the food, and includes taste, colour and smell.
rozpocznij naukę
Wykańczanie może pomóc w poprawie smakowitości, która jest atrakcyjnością jedzenia, i obejmuje smak, kolor i zapach.
Food structures
rozpocznij naukę
Struktury żywności
When ingredients are combined they can form many different kinds of mixture or structure.
rozpocznij naukę
Kiedy składniki są połączone, mogą tworzyć wiele różnych rodzajów mieszanek lub struktury.
Solution is when one substance is dissolved in another one.
rozpocznij naukę
Rozwiązanie polega na rozpuszczeniu jednej substancji w innej.
Sugar is dissolved in water we get a sugar solution.
rozpocznij naukę
Cukier rozpuszcza się w wodzie, otrzymujemy roztwór cukru.
Colloid is a general term for when two substances are mixed together.
rozpocznij naukę
Koloid to ogólny termin, w którym miesza się dwie substancje.
Milk has a colloidal structure, because it is made from microscopic drops of fat dispersed in a water
rozpocznij naukę
based liquid.
Emulsion is when two unblendable liquids are mixed together, for example, oil and vinegar.
rozpocznij naukę
Emulsja występuje wtedy, gdy miesza się razem dwa niemożliwe do zmierzenia płyny, na przykład olej i ocet.
An emulsifier like egg yolk is needed to stop them from separating.
rozpocznij naukę
Konieczny jest emulgator, taki jak żółtko jaja, aby zapobiec ich rozdzielaniu.
Emulsions are a particular type of colloid. Mayonnaise is an emulsion.
rozpocznij naukę
Emulsje są szczególnym rodzajem koloidu. Majonez to emulsja.
Foam is when air bubbles are incorporated into a liquid, such as in whipped cream and meringue
rozpocznij naukę
Piana występuje wtedy, gdy pęcherzyki powietrza zostają włączone do cieczy, na przykład w bitej śmietanie i bezach
Gel contains a small amount of a solid in a large amount of liquid.
rozpocznij naukę
Żel zawiera niewielką ilość ciała stałego w dużej ilości płynu.
A small amount of gelatine can set a large amount of liquid.
rozpocznij naukę
Niewielka ilość żelatyny może ustawić dużą ilość płynu.
Suspension is when a solid is held in a liquid.
rozpocznij naukę
Zawieszenie ma miejsce, gdy ciało stałe jest trzymane w cieczy.
The solid may sink if the mixture is not stirred.
rozpocznij naukę
Ciało stałe może opadać, jeśli mieszanina nie jest mieszana.
Flour (solid) is suspended in milk (liquid) when making a cheese sauce.
rozpocznij naukę
Mąka (stała) jest zawieszona w mleku (w płynie) podczas wytwarzania sosu serowego.
Additives
rozpocznij naukę
Przyprawy
Food additives can be classified as natural or artificial.
rozpocznij naukę
Dodatki do żywności można sklasyfikować jako naturalne lub sztuczne.
Natural additives occur naturally in foods.
rozpocznij naukę
Naturalne dodatki występują naturalnie w żywności.
They are extracted and put into other foods.
rozpocznij naukę
Są one ekstrahowane i umieszczane w innych produktach spożywczych.
Caramelised sugar is used as colouring in cola.
rozpocznij naukę
Karmelizowany cukier stosuje się jako barwnik w coli.
Artificial additives do not occur naturally.
rozpocznij naukę
Sztuczne dodatki nie występują naturalnie.
They are made synthetically for a certain purposes.
rozpocznij naukę
Są one wytwarzane syntetycznie dla pewnych celów.
For example tartrazine is a synthetic colouring added to some sweets to make them yellow.
rozpocznij naukę
Na przykład tartrazyna jest syntetycznym barwnikiem dodawanym do niektórych słodyczy, aby stały się żółte.
Uses for additives
rozpocznij naukę
Zastosowania dla dodatków
Both natural and artificial additives are used for many different reasons:
rozpocznij naukę
Zarówno naturalne, jak i sztuczne dodatki są stosowane z wielu różnych powodów:
Preservatives extend the shelf life of a product. Salt is used used in bacon and sausages.
rozpocznij naukę
Środki konserwujące przedłużają trwałość produktu. Sól stosowana jest w boczku i kiełbasach.
Colouring makes food products look more appealing and appetising.
rozpocznij naukę
Kolorystyka sprawia, że ​​produkty spożywcze wyglądają bardziej atrakcyjnie i apetycznie.
Flavourings can be used to add or improve the flavour of a food product.
rozpocznij naukę
Środki smakowo-zapachowe można stosować w celu dodania lub poprawy smaku produktu spożywczego.
Vanilla flavouring is of ten added to cakes and biscuits.
rozpocznij naukę
Do ciast i ciastek dodaje się 10 aromatów waniliowych.
Emulsifiers are used to prevent ingredients from separating.
rozpocznij naukę
Emulgatory stosuje się, aby zapobiec rozdzielaniu się składników.
For example, lecithin, which is found in eggs, is used to stop the ingredients in mayonnaise from separating.
rozpocznij naukę
Na przykład, lecytyna, która znajduje się w jajach, jest stosowana do powstrzymania składników majonezu przed rozdzieleniem.
Palatable
rozpocznij naukę
Smaczny
sieving
rozpocznij naukę
przesiewanie
Soaking
rozpocznij naukę
Moczenie
Food Processing and Storage
rozpocznij naukę
Przetwarzanie i przechowywanie żywności
makes food products more energy dense
rozpocznij naukę
sprawia, że ​​produkty spożywcze są bardziej energetyczne
the nutrient value
rozpocznij naukę
wartość odżywcza
is often altered
rozpocznij naukę
jest często zmieniany
heat to kill micro- organisms
rozpocznij naukę
ciepło, by zabić mikroorganizmy
contain most of the plant’s dietary fiber
rozpocznij naukę
zawierają większość błonnika pokarmowego rośliny
tends to reduce the vitamin C content in many fruit and vegetable crops
rozpocznij naukę
ma tendencję do zmniejszania zawartości witaminy C w wielu owocach i warzywach
back everything that is taken out
rozpocznij naukę
especially the phytochemicals
including vitamin C and B-complex
rozpocznij naukę
w tym witamina C i kompleks B
as fresh food often deteriorates more rapidly
rozpocznij naukę
ponieważ świeże jedzenie często pogarsza się szybciej
remove the tough skin or outer leaves
rozpocznij naukę
usuń twardą skórę lub zewnętrzne liście
treatment and this may affect the taste and texture of the food
rozpocznij naukę
i może to wpływać na smak i konsystencję żywności
Simply cooking or combining a food with other foodstuffs to create a recipe is also considered a form of food processing.
rozpocznij naukę
Proste gotowanie lub łączenie żywności z innymi produktami spożywczymi w celu stworzenia przepisu jest również uważane za formę przetwarzania żywności.
Effects of processing and storage of food
rozpocznij naukę
Skutki przetwarzania i przechowywania żywności
Some vitamins are more stable (less affected by processing) than others.
rozpocznij naukę
Niektóre witaminy są bardziej stabilne (mniej dotknięte przetwarzaniem) niż inne.
Water-soluble vitamins (B-group and C) are more unstable than fat-soluble vitamins (K
D and E) during food processing and storage.
rozpocznij naukę
A
unstable vitamins
rozpocznij naukę
niestabilne witaminy
folate
rozpocznij naukę
folian
thiamine
rozpocznij naukę
tiamina
vitamin C.
rozpocznij naukę
witamina C.
stable vitamins
rozpocznij naukę
stabilne witaminy
niacin (vitamin B3)
rozpocznij naukę
niacyna (witamina B3)
vitamin K
rozpocznij naukę
witamina K
vitamin D
rozpocznij naukę
witamina D
biotin (vitamin B7)
rozpocznij naukę
biotyna (witamina B7)
pantothenic acid (vitamin B5).
rozpocznij naukę
kwas pantotenowy (witamina B5).
Processes affecting food nutrient content
rozpocznij naukę
Procesy wpływające na zawartość składników pokarmowych w żywności
A variety of things can happen during the growing
storage and preparing of food that can affect its nutritional content.
rozpocznij naukę
harvesting
Processes that expose foods to high levels of heat
rozpocznij naukę
light or oxygen cause the greatest nutrient loss.
Fertilisers
rozpocznij naukę
Nawozy
Most plant crops are produced with the aid of fertilised soils.
rozpocznij naukę
Większość roślin uprawnych produkuje się za pomocą nawożonych gleb.
fertilisers
rozpocznij naukę
Nawozy
It does not seem to make any difference to the plant’s nutrient value whether the fertiliser is organic or not.
rozpocznij naukę
Nie wydaje się, aby wartość odżywcza rośliny miała wpływ na to, czy nawóz jest organiczny, czy nie.
Milling
rozpocznij naukę
Przemiał
Cereals such as wheat can be ground to remove the fibrous husks.
rozpocznij naukę
Zboża takie jak pszenica można zmielić w celu usunięcia włóknistych łupin.
The husks
rozpocznij naukę
Łupiny
That is why products such as white bread are less nutritious than wholemeal varieties
rozpocznij naukę
even if they have been artificially fortified with some of the nutrients that were lost after milling.
The ‘fiber’ that is added back to some products is often in the form of resistant starch
rozpocznij naukę
which may not be as beneficial as the fibre removed.
Blanching
rozpocznij naukę
Blanszowanie
Before a food is canned or frozen
rozpocznij naukę
it is usually heated very quickly with steam or water.
The water-soluble vitamins
rozpocznij naukę
Rozpuszczalne w wodzie witaminy
are sensitive and easily destroyed by blanching.
rozpocznij naukę
są wrażliwe i łatwo zniszczone przez blanszowanie.
Canning
rozpocznij naukę
Konserwowanie
Food is heated inside the can to kill any dangerous micro-organisms and extend the food’s shelf life.
rozpocznij naukę
Żywność jest podgrzewana wewnątrz puszki, aby zabić niebezpieczne mikroorganizmy i wydłużyć okres przydatności do spożycia.
require
rozpocznij naukę
wymagać
making it less appealing
rozpocznij naukę
czyniąc go mniej atrakcyjnym
Preservatives are generally not needed or used in canned foods.
rozpocznij naukę
Środki konserwujące nie są zazwyczaj potrzebne ani nie są stosowane w żywności w puszkach.
Water-soluble vitamins are particularly sensitive to high temperatures.
rozpocznij naukę
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury.
Many people believe that canned foods are not as nutritious as their fresh counterparts.
rozpocznij naukę
Wiele osób uważa, że ​​żywność konserwowa nie jest tak pożywna jak ich świeże odpowiedniki.
Freezing
rozpocznij naukę
Zamrażanie
The nutrient value of a food is retained when it is frozen.
rozpocznij naukę
Wartość odżywcza żywności zostaje zachowana po jej zamrożeniu.
Any nutrient losses are due to the processing prior to freezing and the cooking once the frozen food is thawed.
rozpocznij naukę
Wszelkie straty składników odżywczych są spowodowane przetwarzaniem przed zamrożeniem i gotowaniem po rozmrożeniu zamrożonej żywności.
Pasteurisation
rozpocznij naukę
Pasteryzacja
Pasteurisation involves heating liquid foods such as milk and fruit juices to specific temperatures to destroy micro-organisms.
rozpocznij naukę
Pasteryzacja polega na podgrzewaniu płynnych produktów spożywczych, takich jak mleko i soki owocowe, do określonych temperatur w celu niszczenia drobnoustrojów.
The nutrient value of milk is generally unaffected.
rozpocznij naukę
Wartość odżywcza mleka na ogół nie ma wpływu.
In the case of pasteurised fruit juices
rozpocznij naukę
some losses of vitamin C can occur.
High pressure processing
rozpocznij naukę
Obróbka wysokociśnieniowa
This alternative preservation method subjects a food to elevated pressures.
rozpocznij naukę
Ta alternatywna metoda konserwacji poddaje żywność działaniu podwyższonych ciśnień.
This method has been used in foods such as fruit juices.
rozpocznij naukę
Ta metoda została zastosowana w żywności, takiej jak soki owocowe.
As heat is not required
flavour and colour of foods.
rozpocznij naukę
this process impacts less on the vitamin content
Dehydrating
rozpocznij naukę
Odwadnianie
Drying out foods such as fruits can reduce the amount of vitamin C they retain
particularly fiber in plant foods.
rozpocznij naukę
but it can also concentrate other nutrients
If a dehydrated food is reconstituted and cooked with water
rozpocznij naukę
further nutrients are leached out of the food and lost in the cooking water.
Preparation of vegetables
rozpocznij naukę
Przygotowanie warzyw
Most vegetables are peeled or trimmed before cooking
rozpocznij naukę
Większość warzyw jest obrana lub przycięta przed gotowaniem
But most nutrients
tend to lie close to the skin surface
rozpocznij naukę
such as vitamins
so excessive trimming can mean a huge reduction in a vegetable’s nutrient value.
Losing nutrients through cooking
rozpocznij naukę
Utrata składników odżywczych poprzez gotowanie
Some vitamins dissolve in water
rozpocznij naukę
so you lose your vitamins to the cooking water if you prefer to boil your vegetables.
For example
rozpocznij naukę
boiling a potato can cause much of the potato’s B and C vitamins
It is still possible to benefit from these nutrients if you consume the liquid
by turning the potato and the liquid into a soup. A
rozpocznij naukę
for example
lternative cooking methods such as grilling
stir-frying or microwaving generally preserve a greater amount of vitamins and other nutrients.
rozpocznij naukę
roasting
Benefits of cooking food
rozpocznij naukę
Korzyści z gotowania żywności
It would be inaccurate to say that cooking food always lessens the nutrient value.
rozpocznij naukę
Niedokładne byłoby stwierdzenie, że gotowanie żywności zawsze zmniejsza wartość odżywczą.
Cooking can be advantageous in many ways.
rozpocznij naukę
Gotowanie może być korzystne na wiele sposobów.
making the food tastier
rozpocznij naukę
co sprawia, że ​​jedzenie jest smaczniejsze
breaking down parts of vegetables that would otherwise be indigestible
rozpocznij naukę
rozkładanie części warzyw, które w innym przypadku byłyby niestrawne
destroying bacteria or other harmful micro-organisms
rozpocznij naukę
niszczenie bakterii lub innych szkodliwych mikroorganizmów
Making phytochemicals more available for instance
rozpocznij naukę
phytochemicals are more available in cooked tomatoes than in raw tomatoes. (Phytochemicals are chemicals produced by plants).
Preserving the nutrient value of vegetables
rozpocznij naukę
Zachowanie wartości odżywczej warzyw
Some suggestions to retain the maximum nutrition in the foods you cook include
rozpocznij naukę
Niektóre sugestie dotyczące utrzymania maksymalnego odżywienia w przygotowywanych potrawach obejmują
Store foods properly
rozpocznij naukę
such as keeping cold foods cold and sealing some foods in airtight containers.
Keep vegetables in the crisper section of the refrigerator
rozpocznij naukę
Trzymaj warzywa w bardziej wytwornej części lodówki
Try washing or scrubbing vegetables rather than peeling them.
rozpocznij naukę
Spróbuj zmywać lub szorować warzywa, zamiast je obierać.
Use the outer leaves of vegetables like cabbage or lettuce unless they are wilted or unpalatable.
rozpocznij naukę
Użyj zewnętrznych liści warzyw, takich jak kapusta lub sałata, chyba że są zmarniałe lub niesmaczne.
Microwave
roast or grill vegetables rather than boiling them.
rozpocznij naukę
steam
If you boil your vegetables
rozpocznij naukę
save the nutrient-laden water for soup stock
Use fresh ingredients whenever possible.
rozpocznij naukę
W miarę możliwości używaj świeżych składników.
Cook foods quickly.
rozpocznij naukę
Szybko gotuj potrawy.
The nutrient value of food is usually altered by the processing.
rozpocznij naukę
Wartość odżywcza żywności jest zwykle zmieniana przez przetwarzanie.
Fat-soluble vitamins are not as stable as water-soluble vitamins.
rozpocznij naukę
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie są tak stabilne jak witaminy rozpuszczalne w wodzie.
High nitrogen fertilizer application does not tend to influence the vitamin C content or nutrient value
rozpocznij naukę
Wysoki nawóz azotowy nie ma wpływu na zawartość witaminy C ani wartość odżywczą
of plant crops.
rozpocznij naukę
roślin uprawnych.
Artificially fortified white bread is less nutritious than wholemeal varieties.
rozpocznij naukę
Sztucznie ufortyfikowany biały chleb jest mniej pożywny niż pełnoziarniste.
Canning can make the food less appealing and not nutritious enough due to severe heat treatment.
rozpocznij naukę
Puszkowanie może sprawić, że jedzenie będzie mniej atrakcyjne, a nie pożywne z powodu ostrej obróbki cieplnej.
Pasteurisation and high pressure processing have impact on the vitamin content of foods.
rozpocznij naukę
Pasteryzacja i obróbka wysokociśnieniowa mają wpływ na zawartość witamin w żywności.
Raw tomatoes are richer in phytochemicals than cooked ones.
rozpocznij naukę
Surowe pomidory są bogatsze w substancje fitochemiczne niż gotowane.
It is advisable to get rid of unsavory outer leaves of vegetables like cabbage.
rozpocznij naukę
Wskazane jest, aby pozbyć się nieprzyjemnych zewnętrznych liści warzyw, takich jak kapusta.
Trim
rozpocznij naukę
Przystrzyc
thaw
rozpocznij naukę
odwilż
reconstitute
rozpocznij naukę
rozpuścić
unpalatable
rozpocznij naukę
niesmaczny
wilt
rozpocznij naukę
zwiędnąć
retain
rozpocznij naukę
zachować
prior to
rozpocznij naukę
przed
crisper section
rozpocznij naukę
wyraźniejsza sekcja
soluble
rozpocznij naukę
rozpuszczalny
leach out
rozpocznij naukę
wypłukiwane
resistant
rozpocznij naukę
odporny
husk
rozpocznij naukę
łuska
stock
rozpocznij naukę
asortyment
fiber
rozpocznij naukę
włókno
laden
rozpocznij naukę
obciążony
appealing
rozpocznij naukę
pociągający
fortified
rozpocznij naukę
warowny
wholemeal
rozpocznij naukę
mąka razowa
harvesting
rozpocznij naukę
zbioru
Strengthened or enriched
rozpocznij naukę
Wzmocniony lub wzbogacony
Not affected or harmed by something
rozpocznij naukę
Nie dotyczy ani nie jest przez coś skrzywdzony
To remove something by cutting
rozpocznij naukę
Aby usunąć coś przez cięcie
To return (something
rozpocznij naukę
such as dried food) to a former state by adding water
Special drawer in the fridge for keeping fruit and vegetables
rozpocznij naukę
Specjalna szuflada w lodówce do przechowywania owoców i warzyw
Loaded heavily with something
rozpocznij naukę
Załadowany ciężko czymś
To stop being frozen
rozpocznij naukę
Aby przestać być zamrożonym
Capable of being dissolved in a liquid
rozpocznij naukę
Zdolny do rozpuszczenia w cieczy
A thin
rozpocznij naukę
dry layer that covers some seeds and fruits
The parts of grains
and vegetables that contain cellulose and are not digested by the body
rozpocznij naukę
fruits
A thread or a structure or object resembling a thread
rozpocznij naukę
Wątek lub struktura lub obiekt przypominający nitkę
Preceding
rozpocznij naukę
before
To seep or drain out of something
rozpocznij naukę
Aby przesiąknąć lub wyssać z czegoś
Gathering crops
rozpocznij naukę
Zbieranie plonów
Pleasing or attractive
rozpocznij naukę
Miłe i atrakcyjne
To lose freshness
rozpocznij naukę
become limp
Unappetizing
rozpocznij naukę
distasteful
Variety of bread that is made with flour milled from 100 % of the grain
rozpocznij naukę
Różnorodność pieczywa wytwarzanego z mąki zmielonej ze 100% ziarna
to be able to hold or contain
rozpocznij naukę
aby móc utrzymać lub pomieścić

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.