第二课 - 吃什么好

 0    43 fiszki    kashserafin
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
服务生/服务员(服務生/服務員)
fúwùshēng/fúwùyuán
rozpocznij naukę
kelner/ka
客满(客滿)
kèmǎn
rozpocznij naukę
pełen dom, pełno ludzi
满(滿)
mǎn
rozpocznij naukę
być pełnym
菜单(菜單)
càidān
rozpocznij naukę
menu
名单(名單)
míngdān
rozpocznij naukę
lista nazwisk
通知单(通知單)
tōngzhīdān
rozpocznij naukę
powiadomienie
特餐
tècān
rozpocznij naukę
specjał zakładu
套餐
tàocān
rozpocznij naukę
zestaw jedzenia
红烧(紅燒)
hóngshāo
rozpocznij naukę
dusić w sosie sojowym
烧(燒)
shāo
rozpocznij naukę
gotować, podpalać, dusić
猪肉(豬肉)
zhūròu
rozpocznij naukę
wieprzowina
青豆
qīngdòu
rozpocznij naukę
groszek
虾仁(蝦仁)
xiārén
rozpocznij naukę
obrana krewetka królewska
rozpocznij naukę
ostry
青花菜
qīnghuācài
rozpocznij naukę
brokuł
胡萝卜(胡蘿蔔)
húluóbo
rozpocznij naukę
marchewka
gǎn
rozpocznij naukę
odważyć się
糖醋
tángcù
rozpocznij naukę
słodko-kwaśny
rozpocznij naukę
ocet
排骨
páigǔ
rozpocznij naukę
żeberka
留学(留學)
liúxué
rozpocznij naukę
wymiana studencka, długa, kilkuletnia
游学(遊學)
yóuxué
rozpocznij naukę
wymiana studencka, krótka
留起来(留起來)
liúqǐlai
rozpocznij naukę
odłożyć na później
口味
kǒuwèi
rozpocznij naukę
smak (indywidualny)
而且
érqiě
rozpocznij naukę
do tego, co więcej
不过(不過)
bùguò
rozpocznij naukę
jednakże
餐厅(餐廳)
cāntīng
rozpocznij naukę
restauracja, stołówka
大锅菜(大鍋菜)
dàguōcài
rozpocznij naukę
duża micha żarcia
平底锅(平底鍋)
píngdǐguō
rozpocznij naukę
patelnia
腻(膩)
rozpocznij naukę
być znudzonym czymś
连...都(連...都)
lián... dōu
rozpocznij naukę
nawet
半夜
bànyè
rozpocznij naukę
północ
小吃
xiǎochī
rozpocznij naukę
przekąski
速食
sùshí
rozpocznij naukę
fast food
大餐
dàcān
rozpocznij naukę
duże danie
水饺(水餃)
shuǐjiǎo
rozpocznij naukę
chińskie kluseczki
烤鸭(烤鴨)
kǎoyā
rozpocznij naukę
pieczona kaczka
算帐(算帳)
suànzhàng
rozpocznij naukę
VO płacić rachunek
帐单(帳單)
zhàngdān
rozpocznij naukę
rachunek
故故
gūgu
rozpocznij naukę
ciotka ze strony ojca
机会(機會)
jīhuì
rozpocznij naukę
szansa
甜点(甜點)
tiándiǎn
rozpocznij naukę
desert
习惯(習慣)
xíguàn
rozpocznij naukę
przyzwyczaić się, przyzwyczajenie

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.