Cucinare

 0    210 fiszek    romaszka12
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
uno spicchio d'aglio
rozpocznij naukę
ząbek czosnku
il basilico
rozpocznij naukę
bazylia
la menta
rozpocznij naukę
mięta
la salvia
rozpocznij naukę
szałwia
il prezzemolo
rozpocznij naukę
pietruszka
il rosmarino
rozpocznij naukę
rozmaryn
il timo
rozpocznij naukę
tymianek
l'origano
rozpocznij naukę
oregano
la vaniglia
rozpocznij naukę
wanilia
formaggi
rozpocznij naukę
sery
erbe aromatiche
rozpocznij naukę
Zioła aromatyczne
ricotta
rozpocznij naukę
twarożek
mascarpone
rozpocznij naukę
mascarpone
gorgonzola
rozpocznij naukę
ser pleśniowy
pecorino romano
rozpocznij naukę
parmezan
parmigiano reggiano (grattugiato)
rozpocznij naukę
Parmezan (tarty)
la grattugia elettrica
rozpocznij naukę
Tarka elektryczna
la crosta del pane, del formaggio
rozpocznij naukę
skórka chleba, sera
formaggio grasso
rozpocznij naukę
ser tłusty
formaggio semigrasso
rozpocznij naukę
ser pół-tłusty
formaggio magro
rozpocznij naukę
sery chudy
formaggio molle
rozpocznij naukę
miękki ser
formaggio fuso
rozpocznij naukę
ser topiony
formaggio duro
rozpocznij naukę
twardy ser
fresco
rozpocznij naukę
świeży
stagionato
rozpocznij naukę
dojrzały
la carne
rozpocznij naukę
mięso
il pollo
rozpocznij naukę
kurczak
il tacchino
rozpocznij naukę
indyk
la carne bovina
rozpocznij naukę
wołowina
la carne suina
rozpocznij naukę
wieprzowina
la carne di vitello
rozpocznij naukę
Cielęcina
di maiale
rozpocznij naukę
Wieprzowina
la carne d'agnello
rozpocznij naukę
jagnięcina
prodotti ittici
rozpocznij naukę
produkty rybne
prodotti carnei
rozpocznij naukę
produkty mięsne
i latticini
rozpocznij naukę
produkty mleczne
il succo di frutta
rozpocznij naukę
sok owocowy
la spremuta d'arancia con la polpa
rozpocznij naukę
sok pomarańczowy (świeży) z miąższem
l'acqua minerale
rozpocznij naukę
woda mineralna
la bevande alcoliche, analcoliche
rozpocznij naukę
napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe
i dolci
rozpocznij naukę
słodycze
la torta
rozpocznij naukę
ciasto
la crema da spalmare
rozpocznij naukę
Krem do smarowania
le caramelle
rozpocznij naukę
cukierki
la panna montana
rozpocznij naukę
bita śmietana
montare a neve
rozpocznij naukę
ubić na sztywno
il latte intero
rozpocznij naukę
pełne mleko
il latte parzialmente scremato
rozpocznij naukę
mleko półtłuste
il latte scremato
rozpocznij naukę
chude mleko
tritare la carne
rozpocznij naukę
mielić mięso
il tritacarne
rozpocznij naukę
maszynka do mielenia mięsa
macinare il caffè
rozpocznij naukę
mielić kawę
il macinacaffè
rozpocznij naukę
Młynek do kawy
Il caffè è già salito!
rozpocznij naukę
Kawa jest już gotowa!
mescolare
rozpocznij naukę
mieszać
versare
rozpocznij naukę
nalewać
aggiungere qc a qc
rozpocznij naukę
dodać coś do czegoś
farcire, imbottire
rozpocznij naukę
faszerować
ripieno
rozpocznij naukę
farsz
condire (l'insalata con olio e aceto)
rozpocznij naukę
doprawiać (sałatkę olejem i octem)
olio vegetale, animale
rozpocznij naukę
olej roślinny, zwierzęcy
olio di oliva
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek
lavare i piatti
rozpocznij naukę
zmywać naczynia
la lavapiatti, la lavastoviglie
rozpocznij naukę
zmywarka
essere al dente
rozpocznij naukę
być al dente
essere stracotto
rozpocznij naukę
być rozgotowane
essere scotto
rozpocznij naukę
być rozgotowane
spappolarsi
rozpocznij naukę
robi się papka
tempo di cottura
rozpocznij naukę
Czas gotowania
termine di scadenza
rozpocznij naukę
termin przydatności
(lo yogurt) scaduto da un mese
rozpocznij naukę
(Jogurt) przeterminowany od miesiąca siąc
(burro) rancido
rozpocznij naukę
(masło) zjełczale
pane raffermo
rozpocznij naukę
czerstwy chleb
frutta marcia
rozpocznij naukę
zgniły owoc
carne andata a male/ carne putrefatta
rozpocznij naukę
zepsute mięso
mandare a male la roba
rozpocznij naukę
pozwalać, żeby jedzenie się zepsuło
la panna
rozpocznij naukę
śmietana
aggiungere un pizzico di sale
rozpocznij naukę
dodać szczyptę soli
le uova al tegame
rozpocznij naukę
sadzone jajka
le uova sode, à la coque
rozpocznij naukę
jajka na twardo, miękko
le uova strapazzate
rozpocznij naukę
jajecznica
l'albume
rozpocznij naukę
białko
il tuorlo
rozpocznij naukę
Żółtko
minestra in brodo
rozpocznij naukę
Zupa na rosole
brodo di dadi
rozpocznij naukę
kostka rosołowa
Tutto fa brodo!
rozpocznij naukę
Wszystko się przyda!
essere ghiotto di dolci
rozpocznij naukę
być łasym na słodycze
ingozzare qu di qc, obbligare
rozpocznij naukę
zmuszać kogoś do czegoś
insipido
rozpocznij naukę
mdły
scatola (di tonno)
rozpocznij naukę
puszka (tuńczyka)
lattina (di coca cola)
rozpocznij naukę
puszka (coli)
tubetto (di maionese)
rozpocznij naukę
tubka (majonezu)
barattolo
rozpocznij naukę
słoik
sottaceti
rozpocznij naukę
przetwory
pacco di pasta
rozpocznij naukę
paczka makaronu
pagnotta di pane
rozpocznij naukę
bochenek chleba
cucinare
rozpocznij naukę
gotować
cuocere
rozpocznij naukę
ugotować coś (np. na parze)
stracuocere
rozpocznij naukę
rozgotować
stracotto
rozpocznij naukę
rozgotowany
bollire
rozpocznij naukę
wrzeć
friggere
rozpocznij naukę
smażyć
soffriggere
rozpocznij naukę
podsmażać
tagliare
rozpocznij naukę
kroić
tagliare a dadi
rozpocznij naukę
kroić w kostkę
tagliare a fette, a pezzi
rozpocznij naukę
kroić w plasterki, w kawałki
tagliare il porro a fette sottili
rozpocznij naukę
Pokroić pora w cienkie plasterki
affettare
rozpocznij naukę
kromka
tagliuzzare il prezzemolo
rozpocznij naukę
posiekać pietruszkę
affettati misti
rozpocznij naukę
wędliny pokrojone w plasterki
scolare
rozpocznij naukę
odcedzać
scolapasta
rozpocznij naukę
durszlak
frutta
rozpocznij naukę
owoc
la pera
rozpocznij naukę
gruszka
la mela
rozpocznij naukę
jabłko
la prugna
rozpocznij naukę
śliwka
l'amarena
rozpocznij naukę
wiśnia
la ciliegia
rozpocznij naukę
czereśnia
la fragola
rozpocznij naukę
truskawka
la fragola di bosco
rozpocznij naukę
poziomka
il lampone
rozpocznij naukę
malina
il mirtillo
rozpocznij naukę
jagoda
la pesca
rozpocznij naukę
brzoskwinia
l'albicocca
rozpocznij naukę
Morela
il melone
rozpocznij naukę
melon
l'uva
rozpocznij naukę
winogrona
il kiwi
rozpocznij naukę
kiwi
l'ananas
rozpocznij naukę
ananas
la banana
rozpocznij naukę
banan
scivolare su una buccia di banana
rozpocznij naukę
poślizgnąć się na skórce od banana
gli agrumi
rozpocznij naukę
cytrusy
il pompelmo
rozpocznij naukę
grejpfrut
l'arancia
rozpocznij naukę
pomarańcza
la spremuta d'arancia
rozpocznij naukę
świeżo wyciskany sok pomarańczowy
il mandarino
rozpocznij naukę
mandarynka
il limone
rozpocznij naukę
cytryna
frutta secca
rozpocznij naukę
suszone / twarde owoce
la noce
rozpocznij naukę
Orzech włoski
la noce di cocco
rozpocznij naukę
kokos
la nocciola
rozpocznij naukę
orzech laskowy
la nocciolina
rozpocznij naukę
fistaszek
la mandorla
rozpocznij naukę
Migdał
l'uva passa
rozpocznij naukę
rodzynki
verdura
rozpocznij naukę
warzywo
la carota
rozpocznij naukę
marchew
la patata
rozpocznij naukę
ziemniak
il cetriolo
rozpocznij naukę
ogórek
il pomodoro
rozpocznij naukę
pomidor
la barbabietola
rozpocznij naukę
burak
l'asparago
rozpocznij naukę
szparaga
il carciofo
rozpocznij naukę
karczoch
i carciofi sott'olio
rozpocznij naukę
karczochy w oleju
la cipolla
rozpocznij naukę
cebula
il broccolo
rozpocznij naukę
brokuł
il cavolo
rozpocznij naukę
kapusta
il cavolfiore
rozpocznij naukę
kalafior
il fungo
rozpocznij naukę
grzyb
i funghi porcini
rozpocznij naukę
borowiki
i funghetti
rozpocznij naukę
muchomory
il champignon
rozpocznij naukę
pieczarka
il tartufo bianco / nero
rozpocznij naukę
trufla biała / czarna
la melanzana
rozpocznij naukę
bakłażan
cocomero
rozpocznij naukę
arbuz
il peperone
rozpocznij naukę
papryka
la zucchina
rozpocznij naukę
cukinia
la zucca
rozpocznij naukę
dynia
lo spinacio
rozpocznij naukę
szpinak
la lattuga
rozpocznij naukę
sałata
l'insalata
rozpocznij naukę
sałatka
il burro
rozpocznij naukę
masło
il latte
rozpocznij naukę
mleko
la panna
rozpocznij naukę
śmietana
il pane
rozpocznij naukę
chleb
la farina
rozpocznij naukę
mąka
lo zucchero
rozpocznij naukę
cukier
il riso
rozpocznij naukę
ryż
il sale
rozpocznij naukę
sól
il pepe
rozpocznij naukę
pieprz
il prosciutto
rozpocznij naukę
szynka
il prosciutto cotto
rozpocznij naukę
szynka gotowana
il prosciutto crudo
rozpocznij naukę
szynka surowa
il salume
rozpocznij naukę
wędlina
il salame
rozpocznij naukę
salami
la salsiccia
rozpocznij naukę
kiełbasa
l'uovo -> le uova
rozpocznij naukę
jajko -> jajka
posate
rozpocznij naukę
sztućce
la tavola
rozpocznij naukę
stół
apparecchiare la tavola
rozpocznij naukę
nakryć do stołu
sparecchiare la tavola
rozpocznij naukę
sprzątać ze stołu
la tovaglia
rozpocznij naukę
obrus
il tovagliolo
rozpocznij naukę
serwetka
il piatto
rozpocznij naukę
talerz
la forchetta
rozpocznij naukę
widelec
il coltello
rozpocznij naukę
nóż
il cucchiaio
rozpocznij naukę
łyżka
il cucchiaino
rozpocznij naukę
łyżeczka
il bicchiere da acqua
rozpocznij naukę
kieliszek do wody
il bicchiere da vino
rozpocznij naukę
kieliszek do wina
la tazza
rozpocznij naukę
filiżanka
la padella
rozpocznij naukę
patelnia
la pentola
rozpocznij naukę
garnek
la scodella
rozpocznij naukę
miska
la ciotola
rozpocznij naukę
Miska
spumante
rozpocznij naukę
wino musujące
spuntini veloci
rozpocznij naukę
szybkie przekąski
fuori pasto
rozpocznij naukę
między posiłkami
piatti pronti
rozpocznij naukę
gotowe posiłki
mantenere la linea
rozpocznij naukę
trzymać linię
stagnazione
rozpocznij naukę
zastój

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.