Moja lekcja

 0    23 fiszki    msobieralska
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
sacharomyces cerevisiae
rozpocznij naukę
produkcja drożdzy paszowych i spożywczych
saccharomyces cerevisiae
rozpocznij naukę
przemysł winiarski, wydłużone, pseudogrzybnia
saccharomyces uvarum
rozpocznij naukę
owalny kształt, zdolność fermentacji rafinazy, wyrób piwa
saccharomyces lactis
rozpocznij naukę
w mleku i jego produktach
saccharomyches fragilis
rozpocznij naukę
fermentacja kefiru i kumysu, fermentuje laktoze
endomycopis fibuliger
rozpocznij naukę
podobny do pleśni, występuje na chlebie, mące, makaronie
pichia hansenula
rozpocznij naukę
eliptyczny kształt, wyt. pseudogrzybnię, niekorzystne zmiany zapachowe, mikroflora szkodliwa w wn=iniarstwie i browarnictwie
debaryomyces
rozpocznij naukę
pomarszczona i pofałdowana powierzchnia, sery, wędliny, mięso
debaryomyces vini
rozpocznij naukę
śluzowacenie wina
schizosaccharomyces pombe
rozpocznij naukę
nie tworzy pseudogrzybni, w melasie i sokach południowych
Deuteromycetes
rozpocznij naukę
cryptococcus, torulopsis, candida, kloeckera, rhodotorula
torulopsis utilis
rozpocznij naukę
do produkcji pasz i spoż, szybkie rozmnażanie i gromadzenie białka
condidia mycoderma
rozpocznij naukę
wykorzystują alkohol do produkcji węgla, odkwaszają środowisko, tworzą szkodliwą mikloflorę piwa, wina i kiszonek
kloeckera apiculata
rozpocznij naukę
na owocach, frementujących sokach i winach z wytworzeniem kwasów lotnych
RHODOTORULA
rozpocznij naukę
syntezują tłuszcze i beta-karoten, powodują skarzenie masła, sera, śmietany, mięsa, drożdży piekarskich, tworzą barwne kolonie
badanie żywotności drożdży
rozpocznij naukę
zabarwienie wodnym rozt. błękitu metylowego
badanie obecności glikogemu
rozpocznij naukę
zabarwienie płynem Lugola
badanie obecności tłuszczu
rozpocznij naukę
roztworem Sudanu III
badanie zarodnikowania
rozpocznij naukę
przygotowanie badań zarodników
badanie rozmmnażania wegetatywnego
rozpocznij naukę
hodowle kropelkowe /lindera i Botchera
badanie zdolności fermentacji cukrów
rozpocznij naukę
podłożem do badania jest woda drożdżowa z 2% dodatkiem cukru i rurkami Durhama
badanie zdolności asymilacji cukrów
rozpocznij naukę
z roztworu agarowego, w miejscu naniesienia cukru występuje wzrost drożdży
badanie zdolności asymilacji zw. azotowych
rozpocznij naukę
woda dest, glukoza 2%, KH2PO4, MgSo4, wzrost drożdży w tych miejscach

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.