słownictwo dotyczące GASTRONOMII

 0    211 fiszek    fiszkifrancuski
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
la feve
rozpocznij naukę
bób
le brocoli
rozpocznij naukę
brokuł
le betterave
rozpocznij naukę
burak
l'oignon
rozpocznij naukę
cebula
l'ail (m)
rozpocznij naukę
czosnek
le haricot vert
rozpocznij naukę
zielona fasola
le petit pois
rozpocznij naukę
groszek
les champignons
rozpocznij naukę
grzyby
le chou-fleur
rozpocznij naukę
kalafior
le chou pomme
rozpocznij naukę
kapusta
le pomme de terre
rozpocznij naukę
ziemniak
le concombre
rozpocznij naukę
ogórek
l'aneth
rozpocznij naukę
Koper
le mais
rozpocznij naukę
kukurydza
la carotte
rozpocznij naukę
marchew
les champignons de Paris
rozpocznij naukę
pieczarki
le poireau
rozpocznij naukę
por
l'avocat
rozpocznij naukę
awokado
l'aubergine
rozpocznij naukę
bakłażan
le radis
rozpocznij naukę
rzodkiewka
la citrouille
rozpocznij naukę
dynia
le poivron
rozpocznij naukę
papryka
chicoree/ endive
rozpocznij naukę
cykoria
l'epinard
rozpocznij naukę
szpinak
les asperges
rozpocznij naukę
szparagi
le raifort
rozpocznij naukę
chrzan
le celeri
rozpocznij naukę
seler
la courgette
rozpocznij naukę
cukinia
l'artichaud
rozpocznij naukę
Karczoch
le chou de bruxelle
rozpocznij naukę
brukselka
fenouil
rozpocznij naukę
koper włoski
laitue iceberg
rozpocznij naukę
sałata lodowa
laitue
rozpocznij naukę
sałata
le roquette
rozpocznij naukę
rukola
l'orange
rozpocznij naukę
pomarańcza
la mandarine
rozpocznij naukę
mandarynka
le pomelo
rozpocznij naukę
pomelo
le citron
rozpocznij naukę
cytryna
le citron vert
rozpocznij naukę
limonka
la prune
rozpocznij naukę
śliwka
la mirabelle
rozpocznij naukę
mirabelka
l'abricot
rozpocznij naukę
Morela
la nectarine
rozpocznij naukę
nektarynka
le peche
rozpocznij naukę
brzoskwinia
le cerise
rozpocznij naukę
wiśnia
le poire
rozpocznij naukę
gruszka
le pomme
rozpocznij naukę
jabłko
le coing
rozpocznij naukę
pigwa
les raisins
rozpocznij naukę
winogrona
le mangue
rozpocznij naukę
Mango
le grenade
rozpocznij naukę
granat
le pasteque
rozpocznij naukę
arbuz
la fraise
rozpocznij naukę
truskawka
la framboise
rozpocznij naukę
malina
la myrtille
rozpocznij naukę
borówka
la groseille
rozpocznij naukę
czerwona pozeczka
le cassis
rozpocznij naukę
czarna porzeczka
le mure
rozpocznij naukę
jeżyna
la groseille a maquereau
rozpocznij naukę
agrest
le rhubarbe
rozpocznij naukę
ra
le pamplemousse
rozpocznij naukę
grejpfrut
le noix
rozpocznij naukę
orzech włoski
le chataigne
rozpocznij naukę
Kasztan
le noix de coco
rozpocznij naukę
orzech kokosowy
le pigon de pin
rozpocznij naukę
orzech pini
le pistache
rozpocznij naukę
pistacja
le pomme de cajou
rozpocznij naukę
jabłka nerkowca
le noix de cajou
rozpocznij naukę
z orzechy nerkowca
une amande
rozpocznij naukę
migdałów
graines de tournesol
rozpocznij naukę
Ziarna Słonecznika
graines de sesame
rozpocznij naukę
Ziarenka sezamu
graines de pavot
rozpocznij naukę
mak
anis etoile
rozpocznij naukę
anyż
basilic
rozpocznij naukę
bazylia
piment fort
rozpocznij naukę
ostra papryczka
cannelle
rozpocznij naukę
cynamon
sarriette
rozpocznij naukę
cząber
estragon
rozpocznij naukę
estragon
moutard
rozpocznij naukę
gorczyca
clou de girofle
rozpocznij naukę
goździk
gingembre
rozpocznij naukę
imbir
cardamonne
rozpocznij naukę
kardamon
carvi
rozpocznij naukę
kminek
coriandre
rozpocznij naukę
kolendra
reglisse
rozpocznij naukę
lukrecja
menthe
rozpocznij naukę
mięta
origan
rozpocznij naukę
oregano
poivre
rozpocznij naukę
pieprz
persil
rozpocznij naukę
pietruszka
piment du chili
rozpocznij naukę
papryczka chili
romarin
rozpocznij naukę
rozmaryn
safran
rozpocznij naukę
szafran
sauge
rozpocznij naukę
szałwia
thym
rozpocznij naukę
tymianek
le boeuf
rozpocznij naukę
wołowina
le veau
rozpocznij naukę
cielęcina
le jambon
rozpocznij naukę
szynka
le poulet
rozpocznij naukę
kurczak
la dinde
rozpocznij naukę
indyk
le canard
rozpocznij naukę
kaczka
le lard
rozpocznij naukę
boczek
le bifteck
rozpocznij naukę
stek
le porc
rozpocznij naukę
wieprzowina
la saucisse
rozpocznij naukę
kiełbaska
cotelette d'agneau
rozpocznij naukę
kotlet jagnięcy
cotelette de la porc
rozpocznij naukę
kotlet z mięsa wieprzowego
la perche
rozpocznij naukę
okoń
le saumon
rozpocznij naukę
le homard
le crabe
rozpocznij naukę
krab
la moule
rozpocznij naukę
małże
la huitre
rozpocznij naukę
Ostryga
le cabilloud
rozpocznij naukę
dorsz
la palourde
rozpocznij naukę
małż
la crevette
rozpocznij naukę
krewetka
le thon
rozpocznij naukę
tuńczyk
la truite
rozpocznij naukę
pstrąg
l'echine
rozpocznij naukę
schab
le hachis
rozpocznij naukę
mielone
la viande hachee
rozpocznij naukę
mięso mielone
le tournedos
rozpocznij naukę
polędwica wołowa
la cuisse
rozpocznij naukę
udo
l'aile
rozpocznij naukę
skrzydło
le blanc du poulet
rozpocznij naukę
pierś z kurczaka
la foie
rozpocznij naukę
wątroba
coutellerie
rozpocznij naukę
sztućce
la cuillere
rozpocznij naukę
łyżka
la cuiller a dessert
rozpocznij naukę
deser łyżka
le couteau
rozpocznij naukę
nóż
la fourchette
rozpocznij naukę
widelec
la verre
rozpocznij naukę
szkolanka
beurrier
rozpocznij naukę
maselniczka
une assiette
rozpocznij naukę
talerz
la saliere
rozpocznij naukę
solniczka
la poivriere
rozpocznij naukę
pieprzniczka
la serviette
rozpocznij naukę
serwetka
le rond de serviette
rozpocznij naukę
pierścień serwetka
le set de table
rozpocznij naukę
podkładka
la nappe
rozpocznij naukę
obrus
les baguettes
rozpocznij naukę
pałeczki do jedzenia
la tasse
rozpocznij naukę
filiżanka
la soucoupe
rozpocznij naukę
Spodek od filizanki
le bol
rozpocznij naukę
miska
la paille
rozpocznij naukę
słomka
le tasse 2
rozpocznij naukę
kubek
le verre a vin
rozpocznij naukę
kieliszek
la chope
rozpocznij naukę
kufel
le pichet
rozpocznij naukę
dzban
les pinces
rozpocznij naukę
szczypce
la louche
rozpocznij naukę
chochla
le tire-bouchon
rozpocznij naukę
korkociąg
le decapsuleur
rozpocznij naukę
otwieracz
le muselet
rozpocznij naukę
kapsel
le bouchon
rozpocznij naukę
korek
la bouilloire
rozpocznij naukę
czajnik
la casserole
rozpocznij naukę
garnek
une poele
rozpocznij naukę
patelnia
une planche a decouper
rozpocznij naukę
deska do krojenia
un evier
rozpocznij naukę
umywalka
le dejeuner
rozpocznij naukę
obiad
le diner
rozpocznij naukę
kolacja
le petit-dejeuner
rozpocznij naukę
śnainadnie
le snack
rozpocznij naukę
przekąska
le plat
rozpocznij naukę
danie
le hors d'oeuvre
rozpocznij naukę
Przystawka
le plat principal
rozpocznij naukę
danie główne
le plat delicieux
rozpocznij naukę
pyszne danie
le plat inspide
rozpocznij naukę
niesmaczne danie
la specialite de la maison
rozpocznij naukę
specjalnosc restauracji
le plat a emporter
rozpocznij naukę
danie na wynos
le plat sur commande
rozpocznij naukę
danie na zamówienie
reserver une table
rozpocznij naukę
zarezerwować stolik
dresser la table
rozpocznij naukę
nakryć do stołu
le service
rozpocznij naukę
obsługa
servir
rozpocznij naukę
obsługiwac
la pourboire
rozpocznij naukę
napiwek
la carte
rozpocznij naukę
menu
commander un plat
rozpocznij naukę
zamówić danie
la reservation
rozpocznij naukę
rezerwacja
la commande
rozpocznij naukę
zamówienie
une addition
rozpocznij naukę
rachunek
propre
rozpocznij naukę
czysty
saignante
rozpocznij naukę
lekko wysmażone
cuite a point
rozpocznij naukę
średnio wysmażone
bien cuit
rozpocznij naukę
dobrze wysmazone
eplucher
rozpocznij naukę
obierać
couper
rozpocznij naukę
kroić
hacher
rozpocznij naukę
siekać
ecraser
rozpocznij naukę
rozgnieść
mourdre
rozpocznij naukę
mielić
ajouter
rozpocznij naukę
dodawać
verser
rozpocznij naukę
wlać
remuer
rozpocznij naukę
zamieszać
diluer
rozpocznij naukę
rozcieńczać
condenser
rozpocznij naukę
zagęścić
asscaisonner
rozpocznij naukę
przyprawić
saler
rozpocznij naukę
posolić
poivrer
rozpocznij naukę
popieprzyć
sucrer
rozpocznij naukę
posłodzić
rechauffer
rozpocznij naukę
podgrzać
attiedir, refroidir
rozpocznij naukę
ostudzić
cuire
rozpocznij naukę
gotować
cuire a la vapeur
rozpocznij naukę
gotować na parze
braiser
rozpocznij naukę
dusić
rotir
rozpocznij naukę
piec
frire
rozpocznij naukę
smażyć
mariner
rozpocznij naukę
marynować
fumer
rozpocznij naukę
wędzić
farcir
rozpocznij naukę
faszerować
garder
rozpocznij naukę
przechowywać
congeler
rozpocznij naukę
zamrażać
decongeler
rozpocznij naukę
odmrażać

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.