Witaminy (funkcje, źródła, niedobór, nadmiar)

 0    46 fiszek    ania10022
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Funkcje wit. A (retinol)
rozpocznij naukę
widzenie, rozwój skóry i naskórka, wzrost i rozwój ciała, produkcja hormonów, tworzenie kości, przeciwutleniacz
Skutki niedoboru wit A (retinol)
rozpocznij naukę
zahamowanie wzrostu, kurza ślepota, łuszczenie, rogowacenie skóry; wysychanie rogówki, spojówki
źródła wit. A (retinol)
rozpocznij naukę
masło, nabiał, mięso wołowe, marchewka - pomarańczowe i żółte
Nadmiar wit A (retinol)
rozpocznij naukę
owrzodzenie skóry, demineralizacja kośći
Funkcje Wit. B1 (tiamina)
rozpocznij naukę
utlenianie węglowodanów, prod krwinek czerwonych, funkcjonowanie u mięśniowego i nerwowego, sprawność umysłowa
Niedobór wit B1 (tiamina)
rozpocznij naukę
choroba beri-beri, zapalenie nerwów, zamęczenie, zawroty głowy, zaburzenie pamięci i koncentracji,
Źródła wit B1 (tiamina)
rozpocznij naukę
drożdże, nieoczyszczone ziarna, wątroba, pieczywo pełnoziarniste
Funkcje wit B2 (ryboflawina)
rozpocznij naukę
wytwarzanie energii, kontrola procesów oddychania wew kom, prawidłowe widzenie, stan skóry i błony śluzowej
Niedobór wit B2 (ryboflawina)
rozpocznij naukę
zajady, brak koncentracji, zapalenie skóry, łzawienie
Źródła wit B2 (ryboflawina)
rozpocznij naukę
nabiał, mleko, jaja, pieczywo, mięso
Funkcje wit PP (kw nikotynowy)
rozpocznij naukę
procesy redukcji i utlenienia, regulacja poziomu cukru i cholesterolu, regulacja przepływu krwi
Niedobór wit PP (kw nikotynowy)
rozpocznij naukę
pelagra (biegunka, objawy skórne) uszkodzenie u. nerowego
Źródła wit PP (kw nikotynowy)
rozpocznij naukę
warzywa - zielone i liściaste, pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, chude mięso, wątroba
Funkcje wit B5 (kw pantotenowy)
rozpocznij naukę
uczestniczy w syntezie hormonów, łagodzi stany zapalne
Niedobór wit B5 (kw pantotenowy)
rozpocznij naukę
bóle i sztywność stawów, brak koncentracji
Źródła wit B5 (ke pantotenowy)
rozpocznij naukę
wątroba, drożdże, żółtko jaja
Funkcje wit B6 (pirydoksyna)
rozpocznij naukę
synteza przeciwciał i hamu, stymulacja zaopatrywania kom nerwowych w glukozę
Niedobór wit B6 (pirydoksyna)`
rozpocznij naukę
stany depresji i lęku, rozdrażnienie, padaczka u dzieci
Źródła wit B6 (pirydoksyna)
rozpocznij naukę
drożdże, orzechy, warzywa strączkowe, wątroba
Funkcje wit B11 (kw foliowy)`
rozpocznij naukę
prawidłowy rozwój u. nerwowego płodu, produkcja endorfin i kw nukleinowych, proces krwiotwórczy
Niedobór wit B11 (kw foliowy)
rozpocznij naukę
niedokrwistość, urodzenie dziecka z wadą u nerowergo, poronienie
Źródła wit B11 (kw foliowy)
rozpocznij naukę
zielone warzywa, drożdże
Funkcje wit H (biotyna)
rozpocznij naukę
dobra kondycja skóry, włosów i paznokci, ochrona przed łojotokiem
Niedobór wit H (biotyny)
rozpocznij naukę
zmiany skórne
Źródła wit H (biotyna)
rozpocznij naukę
wątroba, żółtka jaj, otręby
Funkcje wit B12 (kobalamina)
rozpocznij naukę
tworzennie czerownych krinek, tworzenie materiału genetycznego, moczopędna, mocne kurcze mięśni, odrętwienia
Niedobór wit B12 (kobalamina)
rozpocznij naukę
niedokrwistość złośliwa
Źródła wit B12 (kobalamina)
rozpocznij naukę
wątroba, ryby, mięso czerwone, ser żółty, jaja
Funkcje wit C (kwas askorbinowy)
rozpocznij naukę
odporność, przeciwutleniacz, produkcja kolagenu (kości chrząstki, skóra, więzadła), przyspiesza gojenie ran, wzmacnia naczynia krwionośne, wzmaga wchłanianie Fe z u pokarmowego
Źródła wit C (kw askorbinowy)
rozpocznij naukę
aronia, cytrusy, papryka, pomidor, pietruszka, kiszona kapusta
Funkcje wit D (kalcyferol)
rozpocznij naukę
przemiana wapnia i forforanó, mineralizacja właściwa kości, skurcze mięśni, u nerowy
Niedobór wit D (kalcyferol)
rozpocznij naukę
krzywica, osteomalacja, niedostateczna minreralizacja, osteoporoza, stan zapalny skóry, kiepskie zęby
Źródła wit D (kalcyferol)
rozpocznij naukę
nabiał, tran, jaja
Funkcje witaminy K (filochinon)
rozpocznij naukę
krzepnięcie krwi, zapobieganie krwawienia, gojenie złamań, hamuje nowotwory
Niedobór wit K (filochinon)
rozpocznij naukę
słaba krzepliwość, biegunki, zapalenie jelita
Źródła wit K (filochinon)
rozpocznij naukę
mięta, zielone warzywa, szpinak
Funkcje wit E
rozpocznij naukę
db stan skóry, krzepnięcie krwi, przeciwutleniacz, płodność, stan błon komórkowych, przeciw starzeniu się, chroni przed poronieniem
Nadmiar wit E
rozpocznij naukę
obniżona płodnosć, osłabienie mięśni
Źródła wit E
rozpocznij naukę
oleje roślinne
Wit wytwarzanie przez człowieka
rozpocznij naukę
K, B12, H, B11 (przez bakterie),
Nadmiar witamin
rozpocznij naukę
hiperwitaminoza
Niedobór witamin
rozpocznij naukę
awitaminoza
Wit będące składnikami koenzymów
rozpocznij naukę
pochodne B1, B2, B3, B6, B11
Wpływ promieniowania uV na syntetezę wit D
rozpocznij naukę
Pod wpływem UV iwt D jest bardziej syntezowana z cholesterolu
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
w wodzie: B C
Witaminy rozp w tłuszczach
rozpocznij naukę
W tłuszczach: A D E K

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.