Witaminy (funkcje, źródła, niedobór, nadmiar)

 0    46 fiszek    ania10022
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski
Odpowiedź język polski

Funkcje wit. A (retinol)
rozpocznij naukę
widzenie, rozwój skóry i naskórka, wzrost i rozwój ciała, produkcja hormonów, tworzenie kości, przeciwutleniacz

Skutki niedoboru wit A (retinol)
rozpocznij naukę
zahamowanie wzrostu, kurza ślepota, łuszczenie, rogowacenie skóry; wysychanie rogówki, spojówki

źródła wit. A (retinol)
rozpocznij naukę
masło, nabiał, mięso wołowe, marchewka - pomarańczowe i żółte

Nadmiar wit A (retinol)
rozpocznij naukę
owrzodzenie skóry, demineralizacja kośći

Funkcje Wit. B1 (tiamina)
rozpocznij naukę
utlenianie węglowodanów, prod krwinek czerwonych, funkcjonowanie u mięśniowego i nerwowego, sprawność umysłowa

Niedobór wit B1 (tiamina)
rozpocznij naukę
choroba beri-beri, zapalenie nerwów, zamęczenie, zawroty głowy, zaburzenie pamięci i koncentracji,

Źródła wit B1 (tiamina)
rozpocznij naukę
drożdże, nieoczyszczone ziarna, wątroba, pieczywo pełnoziarniste

Funkcje wit B2 (ryboflawina)
rozpocznij naukę
wytwarzanie energii, kontrola procesów oddychania wew kom, prawidłowe widzenie, stan skóry i błony śluzowej

Niedobór wit B2 (ryboflawina)
rozpocznij naukę
zajady, brak koncentracji, zapalenie skóry, łzawienie

Źródła wit B2 (ryboflawina)
rozpocznij naukę
nabiał, mleko, jaja, pieczywo, mięso

Funkcje wit PP (kw nikotynowy)
rozpocznij naukę
procesy redukcji i utlenienia, regulacja poziomu cukru i cholesterolu, regulacja przepływu krwi

Niedobór wit PP (kw nikotynowy)
rozpocznij naukę
pelagra (biegunka, objawy skórne) uszkodzenie u. nerowego

Źródła wit PP (kw nikotynowy)
rozpocznij naukę
warzywa - zielone i liściaste, pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, chude mięso, wątroba

Funkcje wit B5 (kw pantotenowy)
rozpocznij naukę
uczestniczy w syntezie hormonów, łagodzi stany zapalne

Niedobór wit B5 (kw pantotenowy)
rozpocznij naukę
bóle i sztywność stawów, brak koncentracji

Źródła wit B5 (ke pantotenowy)
rozpocznij naukę
wątroba, drożdże, żółtko jaja

Funkcje wit B6 (pirydoksyna)
rozpocznij naukę
synteza przeciwciał i hamu, stymulacja zaopatrywania kom nerwowych w glukozę

Niedobór wit B6 (pirydoksyna)`
rozpocznij naukę
stany depresji i lęku, rozdrażnienie, padaczka u dzieci

Źródła wit B6 (pirydoksyna)
rozpocznij naukę
drożdże, orzechy, warzywa strączkowe, wątroba

Funkcje wit B11 (kw foliowy)`
rozpocznij naukę
prawidłowy rozwój u. nerwowego płodu, produkcja endorfin i kw nukleinowych, proces krwiotwórczy

Niedobór wit B11 (kw foliowy)
rozpocznij naukę
niedokrwistość, urodzenie dziecka z wadą u nerowergo, poronienie

Źródła wit B11 (kw foliowy)
rozpocznij naukę
zielone warzywa, drożdże

Funkcje wit H (biotyna)
rozpocznij naukę
dobra kondycja skóry, włosów i paznokci, ochrona przed łojotokiem

Niedobór wit H (biotyny)
rozpocznij naukę
zmiany skórne

Źródła wit H (biotyna)
rozpocznij naukę
wątroba, żółtka jaj, otręby

Funkcje wit B12 (kobalamina)
rozpocznij naukę
tworzennie czerownych krinek, tworzenie materiału genetycznego, moczopędna, mocne kurcze mięśni, odrętwienia

Niedobór wit B12 (kobalamina)
rozpocznij naukę
niedokrwistość złośliwa

Źródła wit B12 (kobalamina)
rozpocznij naukę
wątroba, ryby, mięso czerwone, ser żółty, jaja

Funkcje wit C (kwas askorbinowy)
rozpocznij naukę
odporność, przeciwutleniacz, produkcja kolagenu (kości chrząstki, skóra, więzadła), przyspiesza gojenie ran, wzmacnia naczynia krwionośne, wzmaga wchłanianie Fe z u pokarmowego

Źródła wit C (kw askorbinowy)
rozpocznij naukę
aronia, cytrusy, papryka, pomidor, pietruszka, kiszona kapusta

Funkcje wit D (kalcyferol)
rozpocznij naukę
przemiana wapnia i forforanó, mineralizacja właściwa kości, skurcze mięśni, u nerowy

Niedobór wit D (kalcyferol)
rozpocznij naukę
krzywica, osteomalacja, niedostateczna minreralizacja, osteoporoza, stan zapalny skóry, kiepskie zęby

Źródła wit D (kalcyferol)
rozpocznij naukę
nabiał, tran, jaja

Funkcje witaminy K (filochinon)
rozpocznij naukę
krzepnięcie krwi, zapobieganie krwawienia, gojenie złamań, hamuje nowotwory

Niedobór wit K (filochinon)
rozpocznij naukę
słaba krzepliwość, biegunki, zapalenie jelita

Źródła wit K (filochinon)
rozpocznij naukę
mięta, zielone warzywa, szpinak

Funkcje wit E
rozpocznij naukę
db stan skóry, krzepnięcie krwi, przeciwutleniacz, płodność, stan błon komórkowych, przeciw starzeniu się, chroni przed poronieniem

Nadmiar wit E
rozpocznij naukę
obniżona płodnosć, osłabienie mięśni

Źródła wit E
rozpocznij naukę
oleje roślinne

Wit wytwarzanie przez człowieka
rozpocznij naukę
K, B12, H, B11 (przez bakterie),

Nadmiar witamin
rozpocznij naukę
hiperwitaminoza

Niedobór witamin
rozpocznij naukę
awitaminoza

Wit będące składnikami koenzymów
rozpocznij naukę
pochodne B1, B2, B3, B6, B11

Wpływ promieniowania uV na syntetezę wit D
rozpocznij naukę
Pod wpływem UV iwt D jest bardziej syntezowana z cholesterolu

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
w wodzie: B C

Witaminy rozp w tłuszczach
rozpocznij naukę
W tłuszczach: A D E K


Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.