Wendorff

 0    183 fiszki    Gosia Wch
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
la úlcera
rozpocznij naukę
wrzód
la fractura
rozpocznij naukę
złamanie
la lesión
rozpocznij naukę
uszkodzenie / obrażenie powodujące ranę
El arañazo
rozpocznij naukę
zadrapanie
la obesidad
rozpocznij naukę
otyłość
El sobrepeso
rozpocznij naukę
nadwaga
El curandero
rozpocznij naukę
znachor
cicatrizar
rozpocznij naukę
goić się, zabliźniać
contagiar
rozpocznij naukę
zarażać kogoś chorobą
llevar una vida sedentaria
rozpocznij naukę
siedzący tryb życia
alimentación equilibrada
rozpocznij naukę
zrównoważona dieta
estar hecho polvo
rozpocznij naukę
być wykończonym
la dosis
rozpocznij naukę
dawka
la pomada
rozpocznij naukę
maść
El antiséptico
rozpocznij naukę
antyseptyczny
El calmante
rozpocznij naukę
kojący?
la escayola
rozpocznij naukę
gips
escayolar
rozpocznij naukę
założyć gips
tener mucha cara
rozpocznij naukę
Sin vergüenza
costar un ojo de la cara
rozpocznij naukę
kosztować fortunę
En un abrir y cerrar de ojos
rozpocznij naukę
W mgnieniu oka
Hacer la vista gorda
rozpocznij naukę
patrzeć przez palce
ser un bocazas
rozpocznij naukę
dużo gadać
tirar a alguien de la lengua
rozpocznij naukę
ktoś ciągnąc za język
No tener pelos en la lengua
rozpocznij naukę
mieć niewyparzony język
tomar el pelo
rozpocznij naukę
droczyć się, wkurzać, burlarse
Hacer oídos sordos
rozpocznij naukę
?
levantarse con el pie izquierdo
rozpocznij naukę
wstać lewą nogą
dormir a pierna suelta
rozpocznij naukę
spać spokojnie
tener/dejar algo a mano
rozpocznij naukę
mieć / zostawić pod ręką, na wyciągnięcie ręki
El olfato
rozpocznij naukę
węch
El oído
rozpocznij naukę
słuch
El mantel
rozpocznij naukę
Obrus
la jarra
rozpocznij naukę
Dzban
la fuente
rozpocznij naukę
dzban?
la servilleta
rozpocznij naukę
Serwetka
El melocotón (arg: durazno)
rozpocznij naukę
brzoskwinia
las especias
rozpocznij naukę
przyprawy
a la plancha
rozpocznij naukę
Grillowany
a la parilla
rozpocznij naukę
Grillowany
guisado
rozpocznij naukę
gulasz
guisado
rozpocznij naukę
gulasz
El bote
rozpocznij naukę
łódź
El cazo
rozpocznij naukę
chochla
la cacerola
rozpocznij naukę
rondel
El cocido
rozpocznij naukę
gotowany
la cacerola
rozpocznij naukę
rondel
la fabada
rozpocznij naukę
jednogarnkowe danie z białej fasoli, kiełbasy chorizo i kaszanki
El potaje
rozpocznij naukę
zupa
la terraza
rozpocznij naukę
taras
El montado
rozpocznij naukę
kanapka
El perrito caliente
rozpocznij naukę
hotdog
la cervecería
rozpocznij naukę
bar piwny
la bodega
rozpocznij naukę
monopolowy
El merendero
rozpocznij naukę
miejsce gdzie spożywa się podwieczorek
las acelgas
rozpocznij naukę
botwinka
El aguacate
rozpocznij naukę
awokado
la albahaca
rozpocznij naukę
bazylia
La albaricoque (arg: el damasco; mex: el chabacano)
rozpocznij naukę
morela
la alcachofa (arg: el alucacil)
rozpocznij naukę
karczoch
El alioli (mex: el ajiaceite)
rozpocznij naukę
oliwa czosnkowa
la almeja
rozpocznij naukę
małż
la almendra
rozpocznij naukę
migdał
la anchoa
rozpocznij naukę
anchois
la angula
rozpocznij naukę
młody węgorz, wegorzyk
El apio
rozpocznij naukę
seler
la avellana
rozpocznij naukę
orzech laskowy
El bacalao
rozpocznij naukę
Dorsz
El beicon; el tocino (arg: la panceta)
rozpocznij naukę
Boczek
los berberechos
rozpocznij naukę
sercówka (owoc morza)
la berenjena
rozpocznij naukę
bakłażan
El berro
rozpocznij naukę
rzeżucha
la besamel (arg: salsa blanca)
rozpocznij naukę
beszamel
El besugo
rozpocznij naukę
morlesz, typ ryby
El bizcocho (arg: el bizcochuelo)
rozpocznij naukę
biszkopt
El boquerón
rozpocznij naukę
sardela(ryba)
El brécol
rozpocznij naukę
brokuły (arg: el brócoli; mex: la col)
El buey del Mar
rozpocznij naukę
krab
los cacahuetes (arg: los maníes)
rozpocznij naukę
orzeszki ziemne
El calabacin (arg: el zapallito largo, la cuza)
rozpocznij naukę
cukinia
la calabaza
rozpocznij naukę
dynia
la canela
rozpocznij naukę
cynamon
El cangrejo
rozpocznij naukę
krab/rak
la castaña
rozpocznij naukę
kasztan
la cebolleta (arg: la cebolla de verdeo)
rozpocznij naukę
Szczypiorek/dymka / szalotka
El centollo (arg: la centolla)
rozpocznij naukę
Krab pają/pająk morski
la chirimoya (no existe en argentina)
rozpocznij naukę
flaszowiec peruwiański (owoc)
la chirla(no existe en arg)
rozpocznij naukę
owoc morza
El chopito
rozpocznij naukę
małe kalmary panierowane i smażone
la cigala (no existe en arg)
rozpocznij naukę
homarzec
la col
rozpocznij naukę
kapusta, brukselka (w Meksyku to brokuł)
los condimentos
rozpocznij naukę
przyprawy
El consomé
rozpocznij naukę
bulion
El cordero
rozpocznij naukę
Jagnięcina, baranina
las cortezas (no existe en arg)
rozpocznij naukę
skórka, skorupa
la cuajada
rozpocznij naukę
twaróg
la dorada (arg: el dorado, mex: la pez dorada)
rozpocznij naukę
ryba,
El dulce de membrillo, la carne de membrillo
rozpocznij naukę
konfitura z pigwy (arg: dulce de membrillo, mex: ate de membrillo)
El embutido, el fiambre (mex: carnes frías)
rozpocznij naukę
wędliny
la empanada (arg: el pastel)
rozpocznij naukę
placek/pieróg/pasztecik
la empanadilla (arg: la empanada)
rozpocznij naukę
pasztecik
la endivia, la escarola
rozpocznij naukę
cykoria, endiwja
los entremeses (arg: los bocaditos salados; mex: el entremés)
rozpocznij naukę
Przekąski
las especias
rozpocznij naukę
przyprawy korzenne
El fiambre
rozpocznij naukę
potrawa na zimno/ wędliny
los frutos secos(arg: frutas secas)
rozpocznij naukę
bakalie
las gambas (arg/mex: los camarones)
rozpocznij naukę
Krewetki
los garbanzos
rozpocznij naukę
Ciecierzyca
las lentejas
rozpocznij naukę
soczewica
la granada
rozpocznij naukę
owoc granatu
la guindilla
rozpocznij naukę
ostra papryczka
El guisante(arg: la arveja; mex: el chícaro)
rozpocznij naukę
groch zwyczajny, groszek
la haba
rozpocznij naukę
bób
El higo
rozpocznij naukę
figa
la horchata
rozpocznij naukę
orszada; chłodzący napój z migdałów
las hortalizas
rozpocznij naukę
warzywa ogrodowe
la infusión
rozpocznij naukę
napar
El jerez
rozpocznij naukę
sherry (drink)
las judías (arg: el poroto; mex: el frijol, el ejote)
rozpocznij naukę
fasola
El laurel
rozpocznij naukę
liść laurowy
El lenguado
rozpocznij naukę
ryba sola
la lombarda (arg: repollo morado; mex: la berza)
rozpocznij naukę
czerwona kapusta
la lubina (arg / mex: róbalo)
rozpocznij naukę
ryba skalnik
El mejillón
rozpocznij naukę
omułek, małż
la mermelada
rozpocznij naukę
przetwory
El mero
rozpocznij naukę
typ ryby
la mora
rozpocznij naukę
jeżyna
la morcilla
rozpocznij naukę
kaszanka
la mostaza
rozpocznij naukę
musztarda
El nabo
rozpocznij naukę
rzepa
las natillas
rozpocznij naukę
budyń, krem
El níspero
rozpocznij naukę
?
la nuez
rozpocznij naukę
orzech włoski
la ostra
rozpocznij naukę
ostryga
la papaya (arg: el mamón)
rozpocznij naukę
papaja
la paraguaya (arg: durazno - tomate)
rozpocznij naukę
brzoskwinia ufo
El pavo (mex: guajalote)
rozpocznij naukę
indyk
El pepino
rozpocznij naukę
ogórek
la pescadilla
rozpocznij naukę
witlinek
El pez espada
rozpocznij naukę
miecznik, ryba piła
El pimientón
rozpocznij naukę
papryka - przyprawa
la pimienta
rozpocznij naukę
pieprz
El pimiento
rozpocznij naukę
papryka - warzywo
la piña, (arg: el ananá)
rozpocznij naukę
Ananas
los piñones
rozpocznij naukę
orzeszki pini/ pestki sosny
El pistacho (mex: el pistache)
rozpocznij naukę
Pistacje
El pomelo (mex: la toronja)
rozpocznij naukę
grejpfrut
El puerro
rozpocznij naukę
por
El rape
rozpocznij naukę
żabnica
la remolacha
rozpocznij naukę
burak
El repollo
rozpocznij naukę
kapusta
El requesón (arg: queso crema)
rozpocznij naukę
serek
El rodaballo
rozpocznij naukę
skarp - ryba
la salchicha
rozpocznij naukę
la salchicha po hiszpańsku
kiełbaska, parowka
El salchichón (arg: el salame)
rozpocznij naukę
salami
El salmón
rozpocznij naukę
łosoś
El salmonete
rozpocznij naukę
barwena-ryba
la sepia
rozpocznij naukę
zwierzę/owoc morza
las setas (arg/mex: los hongos)
rozpocznij naukę
grzyby
la sidra
rozpocznij naukę
cydr
la tarta (arg: la torta)
rozpocznij naukę
placek
la ternera
rozpocznij naukę
Cielęcina
El tomillo
rozpocznij naukę
tymianek
la torrija
rozpocznij naukę
placki/tosty francuskie
la trucha
rozpocznij naukę
pstrąg
agrio/a
rozpocznij naukę
kwaśny
crudo/a
rozpocznij naukę
surowy
crujiente
rozpocznij naukę
chrupki
empalagoso/a
rozpocznij naukę
demasiado dulce
espeso/a
rozpocznij naukę
stężony, gęsty
espumoso /a
rozpocznij naukę
musujący, pienisty
exquisito /a
rozpocznij naukę
znakomity
hambriento /a
rozpocznij naukę
głodny
indigesto /a
rozpocznij naukę
niestrawny
nutrivo/a
rozpocznij naukę
pożywny
potable
rozpocznij naukę
pitny
picante (mex: picoso)
rozpocznij naukę
pikantny
blando
rozpocznij naukę
łagodny/miękki
sediento /a
rozpocznij naukę
spragniony
soso (arg/mex: desabrido)
rozpocznij naukę
mdły
templado, tibio
rozpocznij naukę
letni
venirse abajo
rozpocznij naukę
poddać się
ingestion
rozpocznij naukę
polykanie, Spożycie

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.