| Pytanie   | Odpowiedź   | 
        
        | rozpocznij naukę |  |   wszystkie kroliki bez względu na rasę, wiek, płeć przeznaczone na ubój  |  |  | 
|  rozpocznij naukę wymagania dotyczące stanu zdrowia królików  |  |   zdrowe, dostatecznie umięśnione, pochodzące z terenów wolnych od chorób zakaźnych  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   samic w ciąży i w czasie laktacji  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   białe- B, inne niż białe K  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   S- tradycyjny, T- fermowy  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   Klasa I- 2,2-5,5 kg; Klasa II poniżej 2,2 i powyżej 5,5 kg  |  |  | 
|  rozpocznij naukę wydajność rzeźna królików  |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   właściwe warunki do badania przedub., 540 luksów; kojce, głodówka.- 12h, bez wody 5 h przed ubojem; wypoczynek- 3-5h przed ubojem; chore i podejrzane- skierowanie do uboju sanitarnego; obok punkt mycia i dez.  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   -wyposażenie zależne od cyklu ubojowego i obróbki poubojowej, podajniki mechaniczne tusz między stanowiskami; 300 lux- oświetlenie; wykluczenie krzyżowania linii produkcyjnych  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   elektryczne i mechaniczne  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   prąd zmienny 40-60 V, 0,5 A, 5s  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   uderzenie w tył głowy między oczami i uszami  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   na wisząco- II etapy: przecięcie skóry w okolicy podżuchwowej i przecięcie naczyń żylnych i tętniczych; 3-5 minut  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   bezpośrednio po wykrwawieniu; system workowy  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   45 minut po oszołomieniu lub 30 po wykrwawieniu; usuwa się- jelita, żołądek, pęcherzyk żółciowy, pęcherz moczwy, narządy rozrodcze  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
|  rozpocznij naukę Temperatura wstępnie schłodzonych tuszek  |  |  |  |  | 
|  rozpocznij naukę Temperatura wychłodzonych tuszek  |  |  |  |  | 
|  rozpocznij naukę Temperatura pakowni i rozbioru  |  |  |  |  | 
|  rozpocznij naukę temperatura magazynu i chłodni  |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   zasadnicze- przodek X2, comber, uda X2  |  |  | 
|  rozpocznij naukę Zastosowanie mięsa króliczego  |  |   mięso drobne bez kości, mięso drobne bez kości gotowane; mięso mielone; przetwory z mięsa królików- potrawki, galarety, pasztety, wędliny  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   mlecznoróżowa do różowej- zależy od rasy, żywienia, płci  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   niewyczuwalny, nikły- zależy od wieku, żywienia  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
|  rozpocznij naukę najbardziej wartościowa część  |  |   comber- dużo białka, mało tk. Łacznej i tluszczu  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   wychudzenie, złe wykrwawienie, zmiany na kończynach  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   jelita, żołądek, narządy płciowe, pęcherzyk żółciowy, gałki, skóra, części przypalcowe kończyn, cała tusza z narz przy stwierdz choroby zakaźnej i gdy jest wychudzona; śmierć lub uboj upozorowany, zmien chorob narządy, części tuszki  |  |  |