Króliki- mięso

 0    37 fiszek    figarska
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
królik rzeźny
rozpocznij naukę
wszystkie kroliki bez względu na rasę, wiek, płeć przeznaczone na ubój
wymagania dotyczące stanu zdrowia królików
rozpocznij naukę
zdrowe, dostatecznie umięśnione, pochodzące z terenów wolnych od chorób zakaźnych
zakaz uboju
rozpocznij naukę
samic w ciąży i w czasie laktacji
klasyfikacja koloru
rozpocznij naukę
białe- B, inne niż białe K
Klasyfikacja chowu
rozpocznij naukę
S- tradycyjny, T- fermowy
Klasyfikacja masy
rozpocznij naukę
Klasa I- 2,2-5,5 kg; Klasa II poniżej 2,2 i powyżej 5,5 kg
wydajność rzeźna królików
rozpocznij naukę
Wysoka- 60-65%
badanie na własny użytek
rozpocznij naukę
NIE MUSZĄ BYĆ BADANE
magazyn żywca
rozpocznij naukę
właściwe warunki do badania przedub., 540 luksów; kojce, głodówka.- 12h, bez wody 5 h przed ubojem; wypoczynek- 3-5h przed ubojem; chore i podejrzane- skierowanie do uboju sanitarnego; obok punkt mycia i dez.
pomieszczenie ubojowe
rozpocznij naukę
-wyposażenie zależne od cyklu ubojowego i obróbki poubojowej, podajniki mechaniczne tusz między stanowiskami; 300 lux- oświetlenie; wykluczenie krzyżowania linii produkcyjnych
oszołomienie
rozpocznij naukę
elektryczne i mechaniczne
oszołomienie elektryczne
rozpocznij naukę
prąd zmienny 40-60 V, 0,5 A, 5s
Oszołomienie mechaniczne
rozpocznij naukę
uderzenie w tył głowy między oczami i uszami
wykrwawianie
rozpocznij naukę
na wisząco- II etapy: przecięcie skóry w okolicy podżuchwowej i przecięcie naczyń żylnych i tętniczych; 3-5 minut
Skórowanie
rozpocznij naukę
bezpośrednio po wykrwawieniu; system workowy
wytrzewienie
rozpocznij naukę
45 minut po oszołomieniu lub 30 po wykrwawieniu; usuwa się- jelita, żołądek, pęcherzyk żółciowy, pęcherz moczwy, narządy rozrodcze
schłodzenie
rozpocznij naukę
T 0-4C, wilgotnośćć 85%
Temperatura wstępnie schłodzonych tuszek
rozpocznij naukę
nie wyższa niż 10C
Temperatura wychłodzonych tuszek
rozpocznij naukę
do 4C
Temperatura pakowni i rozbioru
rozpocznij naukę
do 10C
temperatura magazynu i chłodni
rozpocznij naukę
do 4C
Zamrażanie
rozpocznij naukę
-26C
magazyn mroźnia
rozpocznij naukę
-18C
T tuszek w transporcie
rozpocznij naukę
-8C
Elementy mięsa krolików
rozpocznij naukę
zasadnicze- przodek X2, comber, uda X2
Zastosowanie mięsa króliczego
rozpocznij naukę
mięso drobne bez kości, mięso drobne bez kości gotowane; mięso mielone; przetwory z mięsa królików- potrawki, galarety, pasztety, wędliny
barwa mięsa króliczego
rozpocznij naukę
mlecznoróżowa do różowej- zależy od rasy, żywienia, płci
zapach m. k.-
rozpocznij naukę
niewyczuwalny, nikły- zależy od wieku, żywienia
tekstura m.k.
rozpocznij naukę
b. kruche, delikatne
najbardziej wartościowa część
rozpocznij naukę
comber- dużo białka, mało tk. Łacznej i tluszczu
woda m.k
rozpocznij naukę
66,2-75,3
białko m.k.
rozpocznij naukę
18,1-23,9
tłuszcz
rozpocznij naukę
0,6-14,4
energia
rozpocznij naukę
427-849
cholesterol
rozpocznij naukę
32-50mg/ 100g
zmiany patol.
rozpocznij naukę
wychudzenie, złe wykrwawienie, zmiany na kończynach
niezdatne do spożycia
rozpocznij naukę
jelita, żołądek, narządy płciowe, pęcherzyk żółciowy, gałki, skóra, części przypalcowe kończyn, cała tusza z narz przy stwierdz choroby zakaźnej i gdy jest wychudzona; śmierć lub uboj upozorowany, zmien chorob narządy, części tuszki

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.