Chemia żywności

 0    12 fiszek    martusiaczek71
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
BIAŁKA
rozpocznij naukę
to wielkocząsteczkowe polimery, należące do związków organicznych o najbardziej skomplikowanej budowie.
ogólna budowa białek
rozpocznij naukę
Złożone są z liniowo połączonych aminokwasów a niektóre zawierają dodatkowo składnik niebiałkowy
budowa aminokwasów
rozpocznij naukę
Zawierają dwie grupy funkcyjne: aminową – NH2 i karboksylową –COOH
α-aminokwasy
rozpocznij naukę
obie grupy funkcyjne połączone są z tym samym atomem węgla
aktywność optyczna
rozpocznij naukę
aktywność optyczna
Tetraedryczne ułożenie 4 różnych podstawników wokół atomu węgla nadaje aminokwasom...
rozpocznij naukę
aktywność optyczną
Aminokwasy są związkami o strukturze...
rozpocznij naukę
jonowej, są więc elektrolitami
aminokwasy zarówno z kwasami jak i zasadami tworzą...
rozpocznij naukę
sole
Aminokwasy, które muszą być dostarczone w pożywieniu
rozpocznij naukę
1) Arginina 2) Histydyna 3) Izoleucyna 4) Leucyna 5) Lizyna 6) Metionina 7) Fenyloalanina 8) Treonina 9) Tryptofan 10) Walina
Aminokwasy nie wymagające dostarczenia z pożywieniem
rozpocznij naukę
1) Alanina 2) Asparagina 3) Asparaginian 4) Cysteina 5) Glutaminian 6) Glutamina 7) Glicyna 8) Hydroksyprolina (niekonieczne do syntezy białka ale tworzą się podczas zmian potranslacyjnych kolagenu 9) Prolina 10) Seryna 11) Tyrozyna
Aminokwasy, które nie muszą być dostarczane w pożywieniu mają...
rozpocznij naukę
krótkie szlaki metaboliczne
Związki pośrednie, z których powstają aminokwasy w organizmie człowieka to
rozpocznij naukę
Pochodne z cyklu kwasu cytrynowego – α-ketoglutaran (glutaminian, glutamina, prolina, hydroksprolina) i szczawiooctan (asparagina, asparaginian) Związki pośrednie glikolizy – 3-fosfoglicerynian (seryna, glicyna)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.