Tech z. tow

 0    18 fiszek    agnieszkawojtowska8
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Zakład gastronomiczny
rozpocznij naukę
- to jednostka prowadząca działalność gastronomiczną; zajmuje się żywnością
Żywienie zbiorowe
rozpocznij naukę
polega na przygotowaniu dużej liczby posiłków i wydaniu ich do spożycia konsumentom
. Funkcje zakładów gastronomicznych
rozpocznij naukę
 Usługowa  Handlowa  Produkcyjna
 Zamknięte
rozpocznij naukę
(przygotowują posiłki dla określonych grup ludności np. wojska, szpital, przedszkole, szkoła, zakład pracy)
 Otwarte-
rozpocznij naukę
to placówki do których każdy ma wstęp wolny i możliwość wyboru potrawy np. restauracje, bary, kawiarenki, pizzeria, smażalnie
Jakie powinno być wyposażenie?
rozpocznij naukę
Wyposażenie zakładów gastronomicznych powinno być dobrane do rodzaju i wielkości zakładów powinno spełniać określone standardy
Cechy powierzchni urządzeń kontaktujących się z produktami:
rozpocznij naukę
 Gładkość i zwartość  Ograniczenie przyczepności mikroorganizmów  Ograniczenie tworzenia osadu  Obojętność stosunku do żywności, środków myjących i dezynfekujących
Wyposażenie zakładów gastronomicznych powinno się charakteryzować:
rozpocznij naukę
 Prostą budową  Łatwość obsługi  Łatwością rozłożenia na części i oczyszczenia ich po użyciu  Zastosowanie materiałów konstrukcyjnych, odpornych na korozję (dotyczy części roboczych)
Gastronomia
rozpocznij naukę
sztuka przyrządzania potraw; działalność produkcyjna, usługowa, handlowa polegająca na prowadzeniu restauracji, barów, kawiarni i innych zakładów oraz punktów żywienia
Catering
rozpocznij naukę
przyrządzanie i dostarczanie gotowych potraw na zamówienie klienta; organizacja przyjęć okolicznościowych
Ergonomia
rozpocznij naukę
nauka zajmująca się zasadami i metodami dostosowania urządzeń i narzędzi do cech fizycznych i psychicznych człowieka
GHP
rozpocznij naukę
Dobra Praktyka Higieniczna; działania mające na celu zapewnienie produkcji bezpiecznej żywności
GMP
rozpocznij naukę
Dobra Praktyka Produkcyjna; działania mające na celu produkcję żywności odpowiedniej jakości
Park maszynowy
rozpocznij naukę
zespół maszyn i urządzeń znajdujących się na terenie zakładu gastronomicznego
Proces technologiczny
rozpocznij naukę
proces produkcji potraw od momentu przyjęcia surowca do etapu wydania gotowego produktu konsumentowi, składający się z szeregu operacji technologicznych
Pojemniki GN
rozpocznij naukę
(Gastro Norm) – prostokątne naczynia, wykonane zwykle ze stali nierdzewnej, o znormalizowanych wymiarach
Recykling
rozpocznij naukę
– wykorzystanie odpadów technologicznych i surowców wtórnych do procesu produkcji nowych materiałów; recykling energetyczny- odzyskanie energii cieplnej w procesie spalania odpadów
Cel stosowania wyposażenia technicznego
rozpocznij naukę
 Produkcja żywności  Ułatwiają proces przygotowania potraw  Skracają czas pracy  Zwiększają wydajność  Pozwalają na oszczędności pracy  Pozwalają na oszczędność energii  Lepsze wykorzystywanie surowców

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.