podst. dietetyki

 0    30 fiszek    juliett123
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
wystepowanie i dzialanie laurynowego C12
rozpocznij naukę
tluszcz kokosowy, maslo, produkty mleczne. Hipercholesterolomiczne i proaterogenne
Dzialanie i wystepowanie laurynowego C14
rozpocznij naukę
Maslo, olej kokosowy, produkty mleczne. Hipercholesterolomiczne, proaterogenne
Ogolnie dzialanie nasyconych
rozpocznij naukę
wzrasta krzepliwosc, LDL... spada HDL
wystepowanie i dzialanie palmitynowego C16
rozpocznij naukę
Smalec, tluszcz wolowy, zotlko jaja, HIPERCHOLESTEROLOMICZNE, PROATEROGENNE
Dzialanie i wystepowanie stearynowego C18
rozpocznij naukę
Loj, smalec, tluszcz wolowy, maslo kakaowe PROATEROGENNE, PROAGREGACYJNE
wymien jednonienasycone
rozpocznij naukę
c16 palmitooleinowy, c18 oleinowy: oliwa, olej rzepakowu, awokado, migdaly, orzechy i zoltko jaj. C2w erukowy olej rzepakowy wysokoerukowy
Dzialanie N-3
rozpocznij naukę
- hamuja karcinogeneze - reguluja korzystnie gospodarke lipidowa - wykazuja dzialanie przecizakrzepowe i hipotensyjne - przeciwzapalne: wzrasta ilosc monocytow, makrofagow, neutrofili
Alfa linolenowy C18:3
rozpocznij naukę
lniany, rzepakowy, sojowy, rosliny lisciaste OBNIZA LDL, HDL
Eikozapentaenowy EPA C20:5
rozpocznij naukę
losos, olej z dorsza, OBNIZA TG, KRZEPLIWOSC, CISNIENIE KRWI, RYTM SERCA
DOKOZAHEKSAENOWY DHA C22:6
rozpocznij naukę
olej z makreli OBNIZA TG, KRZEPLIWOSC, CISNIENIE KRWI, RYTM SER A
Dzialanie N-6
rozpocznij naukę
W malych stezeniach wykazuja korzystny wplyw na stezenie cholesterolu calkowitrgo i LDL - w duzych zwezaja naczynia, stymuluja powstawanje zakrzepow, nasilaja stany zapalne i reakcje alergiczne, proliferacje komorek, hamuja synteze eikozanoidow z EPA
LA: LINOLOWY C18:2
rozpocznij naukę
kukurydziany, slonecznikowy, sojowy, arachidonowy, z pestek winogron, oliwa, orzechy wloskie
Gammalinolenowy C18:3
rozpocznij naukę
Olej z wiesiolka, olej z ogorecznika, mleko kobiece
Arachidonowy AA C20:4
rozpocznij naukę
w niewielkich ilosciach w mieie i jego przetworach
Blonnik rozpuszczalny gdzie?
rozpocznij naukę
Warzywa, owoce, produkty pelnoziarniste
Blonnik nierozpuszczalny- gdzie?
rozpocznij naukę
Nasiona z pelnego przemialu, otreby!(
Blonnik nierozpuszczalnu funkcje
rozpocznij naukę
Wiaze wode, co zwieksza mase i objetosc kalu, przyspiesza perystaltyke jelit i pasaz tresci pokarmowej
Frakcje blonnika rozpuszczalnego
rozpocznij naukę
Pektyny, obojetne hemicelulozy, Bglukany. gumy, sluzy
Frakcje blonnika nierozpuszczalnego
rozpocznij naukę
Celuzoza, Hemicelulozy rozpuszczalne w kwasach, Ligniny, Oporna skrobia
Stosunek n-6 do n-3 w tluszczach
rozpocznij naukę
Oliwa 15,7. Rzepakowy 1,9. Sojowy 8. Slonecznikowy 335. Kukurydziany 140,8. Olej z pestek winogron 173,4. Olej lniany 0,3. Olej rybny 0,44
Zalecane techniki kulinarne
rozpocznij naukę
Gotowanie na parze, gotowanie(ale czas powinien byc krotki), duszenie, pieczenie w folii, pieczenie w pergaminie bez tluszczu, pieczenie w piekarniku lub naczyniu zaroodpornym, nie wymagajace tluszczow zwierzecych, SMAZENIE-NIE-CUKRZYCA
Na wartosc indeksu glikemicznego wplywa:
rozpocznij naukę
Ilosc i rodzaj weglowodanow w produkcie, rodzaj skrobi (skrobia w postaci amylozy ma nizsze Ig), obecnosc blonnika pokarmowego, stopien dojrzalosci owocow, rodzaj obrobki kulinarnej, im wieksze rozdrobnienie tym wiekszy IG, sposob wyrobu ciasta
Otylosc, rozklad
rozpocznij naukę
bialko, tluszcz 25, weglowodany 50
Nadcisnienie, rozklad
rozpocznij naukę
bialko 18, tluszcz 27, weglowodany 55
miazdzyca, rozklad
rozpocznij naukę
bialko 15, tluszcz 30, weglowodany 55
cukrzyca, rozklad
rozpocznij naukę
bialko 18, tluszcz 34, weglowodany 48
WK
rozpocznij naukę
1,35 x (2xSFA-PUFA) +1,5x pierwzX
Potas zrodla
rozpocznij naukę
jablka suszone, orzechy wloskie, nasiona slonecznika, kakao, brukselka, soja nasiona suche, fasola nasiona suche, morele suszone
Zrodla sodu
rozpocznij naukę
Sol kuchenna, wedlinki, wedzonki miesne, ryby solone, sery zolte, sery topione, pieczywo, platki sniadaniowe dla dzieci,
Witamina D
rozpocznij naukę
80% powstaje w skorze pod wplywem promieni slonecznych, tran, ruby, watroba, maslo, mleko, margaryny z dod. wit D,

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.