Eten en koken

 0    299 fiszek    aleksandracicharska
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
1. een malse, sappige ribroast
rozpocznij naukę
delikatne, soczyste pieczone żeberka
2. een verrukkelijke vulling
rozpocznij naukę
zachwycające nadzienie
3. paddenstoelrisotto
rozpocznij naukę
risotto grzybowe
4. een topping van cranberrycompote
rozpocznij naukę
polewa z konfiturą żórawinową
5. het bladerdeeg
rozpocznij naukę
ciasto francuskie
6. op tafel serveren
rozpocznij naukę
podawać na stół
7. frambozen-ijstaart
rozpocznij naukę
malinowa tarta lodowa
8. de taart aansnijden
rozpocznij naukę
zacząć kroić tort
9. kant-en-klaar
rozpocznij naukę
gotowy
10. de steelpan
rozpocznij naukę
10. rondel
11. op laag vuur oplossen
rozpocznij naukę
rozpuścić na wolnym ogniu
12. de karamel gelijkmatig over de noten schenken
rozpocznij naukę
karmel rozprowadzić równo po orzechach
13. afkoelen laten
rozpocznij naukę
ostudzić
14. met een keukenmes in kleine stukjes hakken
rozpocznij naukę
siekać nożem na małe kawałeczki
15. in een kommetje doen
rozpocznij naukę
włożyć do miseczki
16. het cakeblik met een ruim stuk bakpapier bekleden
rozpocznij naukę
blaszkę wyłożyć dużym kawałkiem papieru do pieczenia
17. het ijs uit de vriezer nemen
rozpocznij naukę
wyciągnąć lód z zamrażarki
18. de peperkorrels
rozpocznij naukę
ziarnko pieprzu
19. varkenshaas
rozpocznij naukę
filet wieprzowy
20. de piek van het kerstdiner
rozpocznij naukę
punkt programy podczas Wigilii
21. zich je hand niet omdraaien voor het diner
rozpocznij naukę
nie przemęczać się kolacją
22. de garnering
rozpocznij naukę
przybranie/ozdoba
23. het theedoek
rozpocznij naukę
ścierka
24. het werkblad
rozpocznij naukę
blat
25. het kaasplankje
rozpocznij naukę
deska serów
26. de topping
rozpocznij naukę
polewa
27. wijn schenken
rozpocznij naukę
nalać wino
28. de plank
rozpocznij naukę
deska do krojenia
29. de koelbox
rozpocznij naukę
lodówka turystyczna
30. de bieslook
rozpocznij naukę
szczypiorek
31. pijnboompitten
rozpocznij naukę
orzeszki piniowe
32. dressing verdelen in een streeppatroon
rozpocznij naukę
polać polewą tak, aby powstały paski
33. zwarte peper malen
rozpocznij naukę
mielić czarny pieprz
34. platte peterselie
rozpocznij naukę
natka pietruszki
35. kipsaucijzen
rozpocznij naukę
kiełbaski drobiowe
36. de appelboor
rozpocznij naukę
drylownica
37. de oven voor op 200˚C verwarmen
rozpocznij naukę
piekarnig nagrzać do 200˚C
38. de zeef
rozpocznij naukę
sito
39. de paprika halveren
rozpocznij naukę
paprykę przekroić na pół
40. gevulde eieren
rozpocznij naukę
nadziewane jajka
41. kaneelstokjes
rozpocznij naukę
laski cynamonu
42. de staafmixer
rozpocznij naukę
blender
43. de braadslede
rozpocznij naukę
brytfanna
44. de rollade rondom met peper en zout bestrooien
rozpocznij naukę
roladę posypac dookoła pieprzem i solą
45. het klokhuis uit de appeltjes steken
rozpocznij naukę
wydrązyć jabłko
46. spiesjes voor op de barbecue
rozpocznij naukę
patyczki do szaszłyków
47. de eieren hard koken
rozpocznij naukę
jajka ugotować na twardo
48. de biet
rozpocznij naukę
burak
49. smeuïg
rozpocznij naukę
rześki
50. de eieren overlangs halveren
rozpocznij naukę
przepołowić jajka wzdłuż
51. geurige kruiden
rozpocznij naukę
aromatyczne przyprawy
52. voorbode van de lente
rozpocznij naukę
zapowiedź wiosny
53. fris houden
rozpocznij naukę
utrzymać w świeżości
54. de slappe blaadjes verwijderen
rozpocznij naukę
usunąć zwiędłe liście
55. het deeg uitrollen
rozpocznij naukę
rozwałkować ciasto
56. het deeg kneden
rozpocznij naukę
ugniatać ciasto
57. het deeg met het ei bestrijken
rozpocznij naukę
ciasto przesmarowąc jajkiem
58. glutenvrij
rozpocznij naukę
bezglutenowy
59. het sesamzaad
rozpocznij naukę
sezam
60. het maanzaad
rozpocznij naukę
mak
61. op smaak brengen
rozpocznij naukę
doprawić do smaku
62. geraspte kaas
rozpocznij naukę
starty ser
63. voedingswaarde pers stuk
rozpocznij naukę
zawartość składników odżywczych w jednej sztuce
64. lauwwarme melk
rozpocznij naukę
letnie mleko
65. het losgeklopte ei -
rozpocznij naukę
rozbełtane jajko
66. klutsen
rozpocznij naukę
mieszać
67. het mengsel in 3 porties verdelen
rozpocznij naukę
mieszankę podzielić na trzy porcję
68. de ingrediënten mengen
rozpocznij naukę
pomieszać składniki
69. bacon in repen gesneden
rozpocznij naukę
Boczek pokroić w paski
70. in ringen
rozpocznij naukę
w krążki
72. in stukjes
rozpocznij naukę
w kawałki
73. gehakte koriander
rozpocznij naukę
posiekana kolendra
74. olijven zonder pit
rozpocznij naukę
oliwki bez pestki
75. de kappertjes
rozpocznij naukę
kapary
76. in dunne plakken snijden
rozpocznij naukę
pokroić w cienkie plasterki
77. een koekenpan verhitten
rozpocznij naukę
rozgrzać patelnię
78. de ovenschaal
rozpocznij naukę
naczynie do zapiekania
79. gehalveerde kerstomaatjes
rozpocznij naukę
przepołowione pomidorki koktajlowe
80. geroosterd brood
rozpocznij naukę
Grzanka
81. het vruchtvlees
rozpocznij naukę
miąższ
82. de rietsuiker
rozpocznij naukę
cukier trzcinowy
83. een verfrissende salade
rozpocznij naukę
odświeżająca sałatka
84. peultjes
rozpocznij naukę
groch
85. groene asperges
rozpocznij naukę
zielone szparagi
86. blancheren
rozpocznij naukę
blanszować
87. een stukje van de onderkant snijden
rozpocznij naukę
odciąć końcówki
88. laat de geitenkaas smelten
rozpocznij naukę
rozpuśc ser kozi
89. uitgeperste citroen
rozpocznij naukę
wyciśnięta cytryna
90. in beetgaar koken
rozpocznij naukę
ugotować al dente
91. de rosbief
rozpocznij naukę
rostbef
92. dressing over salade gieten
rozpocznij naukę
polać sałatkę derssingiem
93. bruine linzen
rozpocznij naukę
brązowa soczewica
94. de radijs
rozpocznij naukę
rzodkiewka
95. de veldsla
rozpocznij naukę
roszponka
96. de eieren schrikken laten oonder koud water
rozpocznij naukę
zahartować jajka w zimnej wodzie
97. eieren pellen
rozpocznij naukę
obierać jajka
98. sla over borden verdelen
rozpocznij naukę
wyłożyć sałatę na talerze
99. besprenkelen met
rozpocznij naukę
pokropić czymś
100. het spiegelei
rozpocznij naukę
jajko sadzone
101. grof gesneden
rozpocznij naukę
grubo pokrojony
102. enkele tellen in het water legen
rozpocznij naukę
pozostawić w wodzie na kilka sekund
103. de tomaten inkruisen
rozpocznij naukę
pomidory naciąć krzyżykiem
104. krieltjes in de schil
rozpocznij naukę
pieczone ziemniaczki ze skórką
105. fijngeprakte eieren
rozpocznij naukę
rozdrobnione jajka
106. de schaar
rozpocznij naukę
Nożyczki
107. de vissticks
rozpocznij naukę
paluszki rybne
108. het filodeeg ontdooien laten
rozpocznij naukę
odmrozić ciasto filo
109. met gesmolten boter bestrijken
rozpocznij naukę
smarować rozpuszczonym masłem
110. kippenpootjes
rozpocznij naukę
nóżki z kurczaka
111. af en toe omdraaien
rozpocznij naukę
od czasu do czasu odwrócić na drugą stronę
112. geraspte citroenschil
rozpocznij naukę
starta skórka z cytryny
113. met water verdunnen
rozpocznij naukę
rozcięczyć wodą
114. krokant - chrupki
rozpocznij naukę
114. chrupiące - chrupki
115. grove mosterd
rozpocznij naukę
musztarda gruboziarnista
116. de aardappels afgieten
rozpocznij naukę
odcedzić ziemniaki
117. de aardappels pureren
rozpocznij naukę
ubić ziemniaki
118. de tuinboon
rozpocznij naukę
bób
119. de zaadlijst
rozpocznij naukę
gniazdo nasienne
120. de dooier uit 1 ei lepeln
rozpocznij naukę
wydrążyć żółtko z jednego jajka
121. in kwarten snijden
rozpocznij naukę
kroić na cztery części
122. de temperatuur verlagen naar 160˚C
rozpocznij naukę
zmniejszyć temperaturę do 160˚C
123. de cake in de vorm rusten laten
rozpocznij naukę
ciasto pozostawić na blasze aby odpoczęło
124. volgens de bereidingswijze op de verpakking bereiden
rozpocznij naukę
przygotować według instrukcji na opakowaniu
125. aan de kook brengen
rozpocznij naukę
doprowadzić do wrzenia
126. met een mixer kloppen
rozpocznij naukę
ubijać mikserem
127. de warmtebron uitschakkelen
rozpocznij naukę
wyłączyć źródło ciepła
128. het paneermeel
rozpocznij naukę
bułka tarta
129. het overgebleven broodkruim laten drogen
rozpocznij naukę
wysuszyć resztki chleba
130. de/het kerriepoeder
rozpocznij naukę
curry
131. teentjes knoflook
rozpocznij naukę
ząbki czosnku
132. de zalm
rozpocznij naukę
łosos
133. de eidooier
rozpocznij naukę
żółkto
134. barbecueën
rozpocznij naukę
grillować
135. spareribs
rozpocznij naukę
żeberka
136. speklapjes
rozpocznij naukę
plastry boczku
137. verse forel
rozpocznij naukę
świeży pstrąg
138. het stokbrood
rozpocznij naukę
Bagietka
139. een bosje koriander
rozpocznij naukę
pęczek kolędry
140. to go
rozpocznij naukę
na wynos
141. het speltbrood
rozpocznij naukę
chleb orkiszowy
142. het roggebrood
rozpocznij naukę
chleb żytni
143. het meergranenbrood
rozpocznij naukę
chleb wieloziarnisty
144. pittig
rozpocznij naukę
ostry/pikantny
145. feta verkruimelen
rozpocznij naukę
pokruszyć fetę
146. de deegroller
rozpocznij naukę
wałek do ciasta
147. in plakjes snijden
rozpocznij naukę
kroić w planstry
148. zongedroogde tomaten
rozpocznij naukę
pomidory suszone w słońcu
149. het deeg uitrollen
rozpocznij naukę
rozwałkować ciasto
150. chilivlokken
rozpocznij naukę
płatki chilli
151. de satésaus
rozpocznij naukę
sos orzechowy (saté)
152. in een kom doen
rozpocznij naukę
włożyć do miski
153. limoen uitpersen
rozpocznij naukę
wyciskać limonkę
154. toevoegen
rozpocznij naukę
dodawać
155. koud spoelen
rozpocznij naukę
przepłukać zimną wodą
156. in lauw water weken
rozpocznij naukę
moczyc w letniej wodzie
157. de muntblaadjes scheuren
rozpocznij naukę
podrzeć liście mięty
158. het rijstvel
rozpocznij naukę
papier ryżowy
159. de zijkanten naar binnen vouwen
rozpocznij naukę
boki zagiąć do środka
160. oprollen
rozpocznij naukę
zawinąć
161. de kaas raspen
rozpocznij naukę
zetrzeć ser
162. fruitig blond bier
rozpocznij naukę
owocowe jasne piwo
163. bevroren frambozen
rozpocznij naukę
zamrożone maliny
164. de ijsstokjes
rozpocznij naukę
patyki do lodów
165. in de vriezer zetten
rozpocznij naukę
włożyć do zamrażalnika
166. de meergranenrijst
rozpocznij naukę
ryż wieloziarniasty
167. afgedekt bewaren
rozpocznij naukę
przechowywać pod przykryciem
168. op kamertemperatuur komen laten
rozpocznij naukę
doprowadzić do temperatury pokojowej
169. reuzengarnalen
rozpocznij naukę
krewetki olbrzymie
170. de barbecue aansteken
rozpocznij naukę
rozpalić grill
171. de flessenopener
rozpocznij naukę
otwieracz do butelek
172. pit geven
rozpocznij naukę
dodawać ostrości
173. maissoep
rozpocznij naukę
zupa z kukurydzy
174. de maiskolf
rozpocznij naukę
kolba kukurydzy
175. de kruidenboter
rozpocznij naukę
masło ziołowe
176. een pan met dikke bodem
rozpocznij naukę
patelnia z grubym dnem
177. fruiten
rozpocznij naukę
smażyć
178. gegrild
rozpocznij naukę
grillowany
179. regelmatig keren
rozpocznij naukę
obracać regularnie
180. met boter besmeren
rozpocznij naukę
smarować masłem
181. de knoflook persen
rozpocznij naukę
przecisnąć czosnek przez praskę
182. de tuinerwten
rozpocznij naukę
groszek
183. de pan van het vuur nemen
rozpocznij naukę
ściągnąc patelnie z ognia
184. ontpite kersen
rozpocznij naukę
wydrylowane czereśnie
185. met olijfolie besprenkeld
rozpocznij naukę
pokropiony oliwą z oliwek
186. plakkerig
rozpocznij naukę
kleisty
187. rijzen laten
rozpocznij naukę
pozostawić do wyrośnięcia
188. kleverig
rozpocznij naukę
kleisty
189. de kom invetten
rozpocznij naukę
natluścić miskę
190. tochtvrije plek
rozpocznij naukę
miejsce uwolnione od przeciągów
191. dadels - daktyle
rozpocznij naukę
191. daty - daktyle
192. de ahornsiroop
rozpocznij naukę
syrop klonowy
193. vijgen
rozpocznij naukę
figi
194. amandelen
rozpocznij naukę
migdały
195. de diepvriesbak
rozpocznij naukę
pojemnik do mrożenia
196. de kroontjes van de aardbeien
rozpocznij naukę
szypułki truskawek
197. garneren
rozpocznij naukę
dekorować
198. verse gember
rozpocznij naukę
świeży imbir
199. gezouten pistaches
rozpocznij naukę
solone pistacje
200. de slagroom
rozpocznij naukę
bita śmietana
201. de springvorm
rozpocznij naukę
tortownica
202. de kabeljauw
rozpocznij naukę
dorsz
203. kropje sla
rozpocznij naukę
główka sałaty
204. de ansjovis
rozpocznij naukę
serdela
205. de deksel op de pan doen
rozpocznij naukę
przykryć patelnię przykrywką
206. ervan smulen
rozpocznij naukę
rozkoszować się
207. de ijsbergsla
rozpocznij naukę
sałata lodowa
208. een warm tussendoortje
rozpocznij naukę
ciepła przekąska
209. wokken
rozpocznij naukę
smażyć w woku
210. frituren
rozpocznij naukę
smażyć w głębokim oleju
211. plat drukken
rozpocznij naukę
spłaszczyć
212. tafelen
rozpocznij naukę
stołować się
213. schoongeboend
rozpocznij naukę
wyszorowany do czysta
214. de peer
rozpocznij naukę
gruszka
215. karnemelk
rozpocznij naukę
Maślanka
216. de chiazaad
rozpocznij naukę
nasiona chia
217. de cacaoboon
rozpocznij naukę
ziarno kakaowca
218. de moerbei
rozpocznij naukę
morwa
219. de hennenzaad
rozpocznij naukę
nasiona konopii
220. vitamine C bevatten
rozpocznij naukę
zawierać witaminę C
221. voedingsstoffen
rozpocznij naukę
składniki odżywcze
222. de aubergine
rozpocznij naukę
cukinia
223. de pruim
rozpocznij naukę
śliwka
224. een bebloemd bakblik
rozpocznij naukę
posypana mąką blaszka do pieczenia
225. met de schilkant naar beneden platsen
rozpocznij naukę
położyć skórką do dołu
226. verse dille
rozpocznij naukę
świezy koperek
227. sour cream
rozpocznij naukę
kwaśna śmietana
228. de natuurazijn
rozpocznij naukę
ocet spożywczy
229. koud serveren
rozpocznij naukę
podawać na zimno
230. korrelig
rozpocznij naukę
ziarnisty
231. samenhangend deeg
rozpocznij naukę
spójne ciasto
232. in koeling laten rusten
rozpocznij naukę
pozostawić w chłodzie
233. de inktvis
rozpocznij naukę
kalmar
234. inkten
rozpocznij naukę
farbować
235. het citroengras
rozpocznij naukę
trawa cytrynowa
236. de palmsuiker
rozpocznij naukę
cukier palmowy
237. oesterzwammen
rozpocznij naukę
boczniak
238. de sjalotten
rozpocznij naukę
szalotka
239. kardamom
rozpocznij naukę
kardamon
240. komijn
rozpocznij naukę
kminek
241. het eiwit
rozpocznij naukę
Białko
242. op de bakmat doen
rozpocznij naukę
położyć na macie do pieczenia
243. tijm
rozpocznij naukę
tymianek
244. gevogelte gerechten
rozpocznij naukę
potrawy z drobiu
245. de peulvrucht
rozpocznij naukę
roślina strączkowa
246. peterselie
rozpocznij naukę
pietruszka
247. ovengerechten
rozpocznij naukę
potrawy z pieca
248. rozemarijn
rozpocznij naukę
rozmaryn
249. mediateraanse gerechten
rozpocznij naukę
potrawy śródziemnomorskie
250. laurier
rozpocznij naukę
liść laurowy
251. de stoofpot
rozpocznij naukę
danie jednogarnkowe
252. salie
rozpocznij naukę
szałwia
253. vleesgerechten
rozpocznij naukę
potrawy mięsne
254. lavendel
rozpocznij naukę
lawenda
255. het gevogelte
rozpocznij naukę
drób
256. gepelde tomaten
rozpocznij naukę
obrane pomidory
257. in ruim water koken
rozpocznij naukę
gotować z duża ilością wody
258. de pompoensoup
rozpocznij naukę
zupa z dyni
259. het zeezout
rozpocznij naukę
sól morska
260. het tussengerecht
rozpocznij naukę
przekąska
261. de bouillon
rozpocznij naukę
bulion
262. met een teentje knoflook wrvijven
rozpocznij naukę
nacierać ząbkiem czosnku
263. de dunschiller
rozpocznij naukę
obieraczka do warzyw
264. de bloemkool
rozpocznij naukę
kalafior
265. een klontje boter
rozpocznij naukę
kostka masła
266. de eiersnijder
rozpocznij naukę
krajalnica do jajek
267. goed uitlekken laten
rozpocznij naukę
dobrze odsączyć
268. walnoten
rozpocznij naukę
orzechy włoskie
269. granaatappelpitjes
rozpocznij naukę
pestki granatu
270. regelmatig schudden
rozpocznij naukę
potrząsać regularnie
271. een snuf zout
rozpocznij naukę
szczypta soli
272. dragon
rozpocznij naukę
estragon
273. een scheutje extra vierge olijfolie
rozpocznij naukę
kropla oliwy extra virgin
274. à twee minuten per kant bakken
rozpocznij naukę
piec po dwie minuty z każdej strony
275. de kreeft
rozpocznij naukę
rak
276. het kreeftenvlees uit het pantser verwijderen
rozpocznij naukę
oddzielić mięso raka od pancerza
277. de prei
rozpocznij naukę
por
278. het deeg opzij zetten
rozpocznij naukę
odłożyć ciasto na bok
279. koekenpan met antiaanbaklaag
rozpocznij naukę
patelnia z powłoką nieprzywierającą
280. wellen in het water
rozpocznij naukę
moczyć w wodzie
281. een makreel met twee vorken plukken
rozpocznij naukę
oksubać rybę z ości za pomocą dwóch widelców
282. de cracker
rozpocznij naukę
suchar
283. de/het witlof
rozpocznij naukę
cykoria
284. de amuse
rozpocznij naukę
przekąska
285. met de bolle kant naar boven
rozpocznij naukę
wypukłą stroną do góry
286. gedroogde oregano
rozpocznij naukę
suszone oregano
287. de kaviaar
rozpocznij naukę
kawior
288. de roomkaas
rozpocznij naukę
ser śmietankowy
289. de haring
rozpocznij naukę
śledź
290. amandelschaafsel
rozpocznij naukę
wiórki migdałowe
291. een siliconen muffinvorm
rozpocznij naukę
silikonowa forma do mufinek
292. het vanillestokje
rozpocznij naukę
laska wanilii
293. de hazelnoten
rozpocznij naukę
orzechy laskowe
294. vijzelen
rozpocznij naukę
rozdrobnić w moździerzu
295. blauwe bessen
rozpocznij naukę
jagody
296. de/het bakpoeder
rozpocznij naukę
proszek do pieczenia
297. de bakpapiertjes
rozpocznij naukę
papierowe foremki do pieczenia
298. het beslag
rozpocznij naukę
ciasto
299. goudbruin bakken
rozpocznij naukę
piec na złocistobrązowy kolor
300. het handje
rozpocznij naukę
rękaw cukierniczy

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.