5cz słownictwa z odżywiania, Ernährung Wortschatz

 0    106 fiszek    Niezapominajka
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
witamina
rozpocznij naukę
das Vitamin
zapach, woń
rozpocznij naukę
der Duft, die Düfte
zapas
rozpocznij naukę
der Vorrat, die Vorräte
der reiche Vorrat
rozpocznij naukę
bogaty zapas
zapotrzebowanie pokarmowe
rozpocznij naukę
der Nahrungsbedarf
zawartość witamin
rozpocznij naukę
der Vitamingehalt
zdrowa żywność
rozpocznij naukę
die Biokost
żarłoczność
rozpocznij naukę
die Gefräßigkeit
żarłok. obżartuch
rozpocznij naukę
der Vielfraß
żywność małokaloryczna
rozpocznij naukę
das Fastfood
baleron
rozpocznij naukę
der Rollschinken (-)
das Hammelfleisch
rozpocznij naukę
baranina
bażant
rozpocznij naukę
der Fasan
befsztyk
rozpocznij naukę
das Beefsteak
boczek
rozpocznij naukę
das Bauchfleisch
boczek wieprzowy
rozpocznij naukę
der Schweinebauch
cielęcina
rozpocznij naukę
das Kalbfleisch
cynaderki, nerka
rozpocznij naukę
die Niere
drób
rozpocznij naukę
das Geflügel
dziczyzna
rozpocznij naukę
das Wildbret
flaki
rozpocznij naukę
die Kuttelnflecke
gęś
rozpocznij naukę
die Gans, die Gänse
golonka
rozpocznij naukę
das Eisbein
gulasz wołowy
rozpocznij naukę
das Rindsgulasch
gulasz z sarny
rozpocznij naukę
das Rehgulasch
gulasz wieprzowy
rozpocznij naukę
das Schweinsgulasch
indyk
rozpocznij naukę
die Pute
jagnię
rozpocznij naukę
das Lamm, die Lämmer
kaczka
rozpocznij naukę
die Ente
kaszanka
rozpocznij naukę
die Grüzwurst
kiełbasa
rozpocznij naukę
die Wurst, die Würste
biała kiełbasa
rozpocznij naukę
die Weißwurst
myśliwska kiełbasa
rozpocznij naukę
die Jagdwurst
wędzona kiełbasa
rozpocznij naukę
die Räucherwurst
kiełbasa do smarowania
rozpocznij naukę
die Streichwurst
kiełbasa z rożna
rozpocznij naukę
die Bratwurst
kiszka krwawa
rozpocznij naukę
die Blutwurst
koniec kiełbasy, koniuszek
rozpocznij naukę
das Wurstende
koniuszek kiełbasy
rozpocznij naukę
der Wurstzipfel
kotlet
rozpocznij naukę
das Kotelett
kotlet siekany
rozpocznij naukę
der Hackbraten(-)
kurczak pieczony
rozpocznij naukę
das Brathuhn
kurczę pieczone
rozpocznij naukę
das Brathähnchen
kura
rozpocznij naukę
das Huhn, die Hühner
kuropatwa
rozpocznij naukę
das Rebhuhn
metka
rozpocznij naukę
die Mettwurst
metka delikatesowa
rozpocznij naukę
die Teewurst
mięso
rozpocznij naukę
das Fleisch
mięso jest chude
rozpocznij naukę
das Fleisch ist mager
delikatne
rozpocznij naukę
zart
tłuste
rozpocznij naukę
fett
włókniste
rozpocznij naukę
zäh
mięso do pieczenia
rozpocznij naukę
das Bratenfleisch
mięso mielone, siekane
rozpocznij naukę
das Haschee (s)
mięso na gulasz
rozpocznij naukę
das Gulaschfleisch
mięsopieczone z cebulą
rozpocznij naukę
das Zwiebelfleisch
mięso siekane
rozpocznij naukę
das Hackfleisch
mięso suszone
rozpocznij naukę
das Dörrfleisch
mortadela
rozpocznij naukę
die Mortadella
móżdżek
rozpocznij naukę
das Hirn, die Hirne
nadzienie, farsz
rozpocznij naukę
die Fùllung
nóżka wieprzowa
rozpocznij naukę
das Spitzbein
parówka, kiełbaska
rozpocznij naukę
das Würstchen
parówka sparzana
rozpocznij naukę
das Brühwürstchen
pasta mięsna
rozpocznij naukę
die Fleischpaste
pasztet
rozpocznij naukę
die Pastete
pasztetówka, kiszka wątrobiana
rozpocznij naukę
die Leberwurst
pieczeń (wołowa)
rozpocznij naukę
der (Rinder) Braten (-)
piczeń moczona w occie
rozpocznij naukę
der Sauerbraten
pieczeń zwijana
rozpocznij naukę
der Rollbraten
podroby (także zwierzęce)
rozpocznij naukę
die Innereien
polędwica
rozpocznij naukę
die Lende
polędwica (pieczeń)
rozpocznij naukę
der Lendenbraten
rolada
rozpocznij naukę
die Roulade
rostbef
rozpocznij naukę
das Roastbeef (s)
rumsztyk
rozpocznij naukę
das Rumpsteak(s)
salami
rozpocznij naukę
die Salami
salceson
rozpocznij naukę
der Preßsack, die Preßsäcke
salceson
rozpocznij naukę
der Preßkopf, die Preßköpfe
sarna
rozpocznij naukę
das Reh, die Rehe
schab pieczony
rozpocznij naukę
der Rippenspeer, die Rippenspeere
schab wieprzowy
rozpocznij naukę
der Schweinsrücken (-)
serdelowa parówka
rozpocznij naukę
die Bockwurst, die Bockwürste
słonina, sadło
rozpocznij naukę
der Speck, die Specke
smalec
rozpocznij naukę
das Schmalz, die Schmalze
sos
rozpocznij naukę
die Soße
stek, zraz
rozpocznij naukę
das Steak (s)
szaszłyk
rozpocznij naukę
der Schaschlik (s)
sznycel (cielecy)
rozpocznij naukę
das (Kalbs) Schnitzel (-)
sznycel wieprzowy
rozpocznij naukę
das Schweineschnitzel
szynka
rozpocznij naukę
der Schinken (-)
tatar
rozpocznij naukę
das Tatarbeefsteak (s)
tłuszcz świński, smalec
rozpocznij naukę
das Schweinefett
udziec, udko
rozpocznij naukę
die Keule
wątróbka
rozpocznij naukę
die Leber
smażona wątróbka
rozpocznij naukę
die geröstete Leber
wędliny
rozpocznij naukę
die Wurstwaren
wędlina pokrojona
rozpocznij naukę
der Aufschnitt
wędzonka
rozpocznij naukę
das Geräucherte
wianek kiełbasy
rozpocznij naukę
der Wurstring
wieprzowina
rozpocznij naukę
das Schweinefleisch
wołowina
rozpocznij naukę
das Rindfleisch
zając
rozpocznij naukę
der Hase
zraz pieczony
rozpocznij naukę
die Frikadelle
żeberka
rozpocznij naukę
das Rippchen (-)
żołądek
rozpocznij naukę
der Magen, die Mägen

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.