jedzenie po francusku

 0    105 fiszek    epcia22
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
warzywa
rozpocznij naukę
légumes
warzywa surowe
rozpocznij naukę
légumes crus
warzywa gotowane
rozpocznij naukę
légumes cuits
pieczarka
rozpocznij naukę
un champignon
kalafior
rozpocznij naukę
un chou-fleur
cebula
rozpocznij naukę
un oignon
ziemniak
rozpocznij naukę
une pomme de terre
por
rozpocznij naukę
un poireau
sałata
rozpocznij naukę
une salade
pomidor
rozpocznij naukę
une tomate
rzodkiewka
rozpocznij naukę
un radis
ogórek
rozpocznij naukę
le concombre
papryka
rozpocznij naukę
le poivron
marchewka
rozpocznij naukę
la carotte
cukinia
rozpocznij naukę
la courgette
fasola szparagowa
rozpocznij naukę
des haricots verts
szpinak
rozpocznij naukę
des épinards (m)
bakłażan
rozpocznij naukę
une aubergine
seler
rozpocznij naukę
un céleri
kukurydza
rozpocznij naukę
le maïs
groszek
rozpocznij naukę
les petits pois
burak
rozpocznij naukę
la betterave
pietruszka
rozpocznij naukę
le persil
owoce
rozpocznij naukę
les fruits
gruszka
rozpocznij naukę
la poire
jabłko
rozpocznij naukę
la pomme
winogrono
rozpocznij naukę
le raisin
grapefruit
rozpocznij naukę
le pamplemousse
banan
rozpocznij naukę
la banane mûre (verte, pas mûre)
cytryna
rozpocznij naukę
le citron
ananas
rozpocznij naukę
un ananas (m)
melon
rozpocznij naukę
le melon
maliny
rozpocznij naukę
les framboises
truskawki
rozpocznij naukę
des fraises
wiśnie
rozpocznij naukę
des cerises
brzoskwinia
rozpocznij naukę
la pêche
pomarańcz
rozpocznij naukę
une orange
morela
rozpocznij naukę
un abricot
arbuz
rozpocznij naukę
la pastèque
czarna porzeczka
rozpocznij naukę
le cassis
czerwona porzeczka
rozpocznij naukę
la groseille
śliwka
rozpocznij naukę
la prune
ryba
rozpocznij naukę
le poisson
łosoś
rozpocznij naukę
le saumon
sola
rozpocznij naukę
la sole
sardynka
rozpocznij naukę
la sardine
tuńczyk
rozpocznij naukę
le thon
pstrąg
rozpocznij naukę
la truite
mięso
rozpocznij naukę
la viande
wieprzowina
rozpocznij naukę
le porc
szynka
rozpocznij naukę
du jambon
kiełbasa
rozpocznij naukę
un saucisson
parówka
rozpocznij naukę
la saucisse
wołowina
rozpocznij naukę
le bœuf
jagnięcina
rozpocznij naukę
l'agneau
cielęcina
rozpocznij naukę
le veau
drób
rozpocznij naukę
la volaille
kurczak
rozpocznij naukę
le poulet
indyk
rozpocznij naukę
une dinde
sery
rozpocznij naukę
les fromages
ser biały
rozpocznij naukę
le fromage blanc
kamembert
rozpocznij naukę
le camembert
brie
rozpocznij naukę
le brie
nabiał
rozpocznij naukę
la crèmerie
mleko
rozpocznij naukę
le lait
masło
rozpocznij naukę
le beurre
jogurt
rozpocznij naukę
le yaourt
śmietana
rozpocznij naukę
la crème fraîche
jajka
rozpocznij naukę
les oeufs
jajko
rozpocznij naukę
l'œuf (m)
mąka
rozpocznij naukę
la farine
cukier
rozpocznij naukę
le sucre (en poudre, en morceaux)
ryż
rozpocznij naukę
le riz
makaron
rozpocznij naukę
les pâtes
puszki z jedzeniem (groszek itp)
rozpocznij naukę
les légumes secs
puszka z konserwą
rozpocznij naukę
une boîte de conserve
konfitura
rozpocznij naukę
la confiture
dodatki
rozpocznij naukę
les condiments
olej
rozpocznij naukę
l'huile (f)
ocet
rozpocznij naukę
le vinaigre
sól
rozpocznij naukę
le sel
musztarda
rozpocznij naukę
la moutarde
pieprz
rozpocznij naukę
le poivre
sos pomidorowy
rozpocznij naukę
la sauce tomate
majonez
rozpocznij naukę
la mayonnaise
korniszony
rozpocznij naukę
les cornichons
zioła
rozpocznij naukę
des herbes
bagietka
rozpocznij naukę
la baguette
chleb
rozpocznij naukę
le pain
krłasont
rozpocznij naukę
un croissant
tarta
rozpocznij naukę
une tarte
ciasto
rozpocznij naukę
le gâteau
lody
rozpocznij naukę
des glaces
napoje
rozpocznij naukę
les boissons
wino
rozpocznij naukę
le vin
piwo
rozpocznij naukę
la bière
napoje bezalkoholowe
rozpocznij naukę
les boissons sans alcool
woda
rozpocznij naukę
l' eau (minérale, gazeuse, plate)
sok
rozpocznij naukę
le jus de fruits
kawa
rozpocznij naukę
le café
herbata
rozpocznij naukę
le thé
gorąca czekolada
rozpocznij naukę
le chocolat chaud
przystawka
rozpocznij naukę
l'entrée
danie główne
rozpocznij naukę
le plat principal
deser
rozpocznij naukę
le dessert

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.