VOCABLUIRE les produits alimentaires les commerces

 0    128 fiszek    marnet9
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
grzyb
rozpocznij naukę
un champignion
kalafior
rozpocznij naukę
un chou-fleur
cebula
rozpocznij naukę
un oignon
ziemniak
rozpocznij naukę
une pomme de terre
rzodkiewka
rozpocznij naukę
un radis
ogórek
rozpocznij naukę
un concombre
papryka
rozpocznij naukę
un poivron (rouge ou vert)
czosnek
rozpocznij naukę
l'ail
cukinia
rozpocznij naukę
une courgette
zielona fasola
rozpocznij naukę
des haricots verts
szpinak
rozpocznij naukę
des épinards
bakłażan
rozpocznij naukę
une aubergine
kapusta
rozpocznij naukę
un chou
morela
rozpocznij naukę
un abricot
gruszka
rozpocznij naukę
un poire
jabłko
rozpocznij naukę
une pomme
winogrona
rozpocznij naukę
du raisin
grejfrut
rozpocznij naukę
un pamplemousse
banan zielony/dojrzały
rozpocznij naukę
une banane verte/mûre
cytryna
rozpocznij naukę
un citron
ananas
rozpocznij naukę
un ananas
melon
rozpocznij naukę
un melon
poziomki
rozpocznij naukę
des framboises
truskawki
rozpocznij naukę
des fraises
kiwi
rozpocznij naukę
un kiwi
wiśnie
rozpocznij naukę
des cerises
brzoskwinia
rozpocznij naukę
une pêche
sardynka
rozpocznij naukę
la sardine
tuńczyk
rozpocznij naukę
le thon
krab
rozpocznij naukę
un crabe
muszle
rozpocznij naukę
des coquillages
ostryga
rozpocznij naukę
une huître
krewetka
rozpocznij naukę
une crevette
muszle św. Jakuba
rozpocznij naukę
une coquille de Saint Jaques
małża
rozpocznij naukę
une moule
wieprzowina
rozpocznij naukę
le porc
kotlet
rozpocznij naukę
une côtelette
szynka
rozpocznij naukę
du jambon
kiełbasa
rozpocznij naukę
un saucisson
parówki
rozpocznij naukę
une saucisse
wołowina
rozpocznij naukę
le boeuf
antrykot
rozpocznij naukę
une entrecôte
filet
rozpocznij naukę
un filet
jagnęcina
rozpocznij naukę
l'agneau
udziec
rozpocznij naukę
un gigot
kawałek
rozpocznij naukę
une escalope/une tranche
cielęcina
rozpocznij naukę
le veau
pieczeń
rozpocznij naukę
un rôti
drób
rozpocznij naukę
la volaille
kurczak
rozpocznij naukę
un poulet
kaczka
rozpocznij naukę
un canard
indyk
rozpocznij naukę
une dinde
skrzydło
rozpocznij naukę
une aile
udko
rozpocznij naukę
une cuisse
głowa
rozpocznij naukę
la tête
ości
rozpocznij naukę
les arêtes
ser pleśniowy
rozpocznij naukę
le roquefort
ser kozi
rozpocznij naukę
le fromage de chèvre
sklep z nabiałem
rozpocznij naukę
la crèmerie
masło
rozpocznij naukę
le beurre
jogurt
rozpocznij naukę
le yaourt
mąka
rozpocznij naukę
la farine
cukier(puder, w kostkach)
rozpocznij naukę
le sucre(en poudre, en morceaux)
makaron(ż)
rozpocznij naukę
des pâtes
ryż
rozpocznij naukę
du riz
suszone warzywa(soczewica, groch)
rozpocznij naukę
les légumes secs(les lentilles, les pois chiches)
puszka konserwy
rozpocznij naukę
une boîte de conserve
konfitura pomarańczowa, malinowa
rozpocznij naukę
la confiture(d'oranges, de fraises)
produkty naturalne
rozpocznij naukę
les produits biologiques
olej(z oliwek, słoneczikowy)
rozpocznij naukę
l'huile(d'olive de tournesol)
ocet
rozpocznij naukę
la vinaigre
sól
rozpocznij naukę
le sel
musztarda
rozpocznij naukę
la moutarde
pieprz
rozpocznij naukę
le poivre
sos pomidorowy
rozpocznij naukę
la sauce tomate
majonez
rozpocznij naukę
la mayonnaise
korniszony
rozpocznij naukę
les cornichons
bagietka
rozpocznij naukę
un baguette
chleb wiejski
rozpocznij naukę
un pain de campaigne
rogalik
rozpocznij naukę
un croissant
tarta
rozpocznij naukę
une tarte
ekler
rozpocznij naukę
un éclair
casto francuskie
rozpocznij naukę
un millefeuille
cukierek
rozpocznij naukę
un bonbon
lód
rozpocznij naukę
une glace
sorbet
rozpocznij naukę
un sorbet
z rodzynkami, z czekoladą, kawowy, z jabłkami, cytrynowy, malinowy, waniliowy, malinowy
rozpocznij naukę
aux raisins/au chocolat/au café/aux pommes/au citron/à la fraise/à la vanille/à la framboise
woda mineralna(gazowana, niegazowana)
rozpocznij naukę
une eau minérale(gazeuse/plate)
napój
rozpocznij naukę
un boisson
sok owocowy(jabłkowy)
rozpocznij naukę
le jus de fruits(de pomme)
gorąca czekolada
rozpocznij naukę
le chocolat chaud
ryba
rozpocznij naukę
la poisson
pstrąg
rozpocznij naukę
une truite
łosoś
rozpocznij naukę
une saumon
sola
rozpocznij naukę
une sole
cielęcina
rozpocznij naukę
de veau
wołowina
rozpocznij naukę
de boeuf
por
rozpocznij naukę
un poireau
sałata
rozpocznij naukę
une salade
marchewka
rozpocznij naukę
une carotte
gruszka
rozpocznij naukę
une poire
kubeczek jogurtu
rozpocznij naukę
un pot de yaourt
mięso
rozpocznij naukę
la viande
zielone warzywa
rozpocznij naukę
les légumes verts
pomidor
rozpocznij naukę
une tomate
mleko
rozpocznij naukę
le lait
ser
rozpocznij naukę
le fromage
ciasto
rozpocznij naukę
un gâteau
zboża
rozpocznij naukę
les céréales
owoc
rozpocznij naukę
un fruit
fasola
rozpocznij naukę
un haricot vert
suszona
rozpocznij naukę
secs
przystawka
rozpocznij naukę
entrée
danie główne
rozpocznij naukę
plat principal
sałatka
rozpocznij naukę
salade
deska serów
rozpocznij naukę
plateau de fromage
deser
rozpocznij naukę
dessert
kawa
rozpocznij naukę
café
kanapke
rozpocznij naukę
une tartine
miód
rozpocznij naukę
le miel
jajka na twardo/miękko
rozpocznij naukę
des oeufs durs/à la coque
surówka
rozpocznij naukę
un cruditée
zielona sałata/z pomidorem
rozpocznij naukę
salade verte/de tomates
pasztet wiejski
rozpocznij naukę
un pâté de campagne
żeberko
rozpocznij naukę
un côte de bœuf
bagietka
rozpocznij naukę
une baguette de pain
pomarańcza
rozpocznij naukę
une orange
śmietanka
rozpocznij naukę
de la crème fraîche

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.