SMAKI, PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW, JAK PODAWAĆ, POSIŁKI

 0    65 fiszek    zosya
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie
Odpowiedź

podwieczorek
rozpocznij naukę
le goûter

le dîner

le déjeuner

le casse-croûte

kanapka na ciepło z szynką lub serem
rozpocznij naukę
le croque-monsieur

przekąska (=na zewnątrz budynku)
rozpocznij naukę
l'hors d'oeuvre (m)

les oeufs brouillés

lekka kolacja
rozpocznij naukę
la collation

smażony na dużym ogniu
rozpocznij naukę
sauté


fumé



verser

le four

[faire] rôtir

studzić/schładzać
rozpocznij naukę
refroidir

réchauffer

trzeć/utrzeć
rozpocznij naukę
râper

poivrer

gnieść/ugniatać (np. ciasto)
rozpocznij naukę
pétrir

peler

moudre

mélanger

hacher

ubijać na pianę
rozpocznij naukę
fouetter

[faire] frire

rozpuszczać/topić
rozpocznij naukę
fondre

rozcieńczać
rozpocznij naukę
dissoudre

gotować pod przykryciem
rozpocznij naukę
cuire à l'etouffée

dusić (gotować)
rozpocznij naukę
mijoter


bouillir

ajouter

sucré





doux



le pâté

jajko sadzone
rozpocznij naukę
oeuf sur le plat

jajko na miękko
rozpocznij naukę
oeuf à la coque

zestaw surówek
rozpocznij naukę
les crudités (f)

jajko na twardo
rozpocznij naukę
oeuf dur

ciasto na na bazie jajek, śmietany i boczku
rozpocznij naukę
la quiche

entrée (f)

le dessert


le petit déjeuner

la gaufre

le gâteau

le chou à la crème

le beignet

escargots (m)

cuisses de grenouille (f)

sznycel cielęcy
rozpocznij naukę
escalope de veau (f)

la côtlette

la brochette

boulettes de viande haché (f)

gulasz wołowy z burgundem
rozpocznij naukę
le boeuf bourgignon

rosół z mięsem
rozpocznij naukę
le pot-au-feu

omelette (f)


Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.